Supplementenjacht: gynaecologen geviseerd, Johan van Wiemeersch reageert

Van alle specialisten vragen gynaecologen het vaaktst ereloonsupplementen op eenpersoonskamers, titelde de algemene pers nogal ongenuanceerd op basis van een recent rapport over 2014 van het IMA (Intermutualistisch Agentschap). Johan Van Wiemeersch knoopt daar enkele pertinente bedenkingen aan vast. En hoe zat het eigenlijk met dat urgentietarief voor bevallingen, al zo lang beloofd aan de gynaecologen maar nog steeds afgeblokt?

Het rapport meldt dat de gynaecologen zeker bij de categorie zit die vele supplementen aanrekent. Gemiddeld attesteren ze samen met de plastisch chirurgen de hoogste percentages. Ze worden daarin gevolgd door de kinderartsen, urologen, chirurgen, anesthesisten, NKO's, orthopedisten en neurochirurgen. Ga je uit van het globale aandeel ereloonsupplementen per specialistme, dan nemen ze de derde plaats in na de anesthesisten en de chirurgen.

"70%? Verbazingwekkend"

Op zich hebben gynaecologen uiteraard het recht om om bij patiënten op een eenpersoonskamer het supplement aan te rekenen, reageert dr. Van Wiemeersch. "Wanneer blijkt dat het extra ereloon 70% bedraagt, wat het hoogste percentage zou zijn van alle specialismen, wekt dat toch enige verbazing", merkt de artsenleider op: "Alle specialisten hebben, afhankelijk van de afspraken die ze hebben met het ziekenhuis, het recht om op een eenpersoonskamer 100% of indien afgesproken met de directie een hoger percentage ereloon supplement te vragen."

"Het is al lang geweten dat bijvoorbeeld in het Brusselse Gewest deze percentages kunnen oplopen tot 400 en 500%, ook in UZ's. Wanneer de studie dan spreekt over 70%, dan lijkt me dat zelfs merkwaardig laag in verhouding tot de overal geldende afspraken."

"Meestal betalen alle klassieke hospitalisatieverzekeringen, en dat wordt in de loop van de zwangerschap zeer duidelijk met de patiënte besproken, zonder enige probleem een klassiek ereloonsupplement voor eenpersoonskamer terug. De meeste gynaecologen houden rekening met het feit of de aanstaande moeder al dan niet een hospitalisatieverzekering heeft."

Bart Demyttenenaere van de Socialistische Mutualiteiten, zelf gynaecoloog, schreef mee aan het ziekenfondsrapport. "Uitgedrukt in percentages ­rekenen gynaecologen het vaakst door, onder meer omdat ze het vaakst de kans krijgen", noteert hij. “Meer dan 80% van de mama’s kiest voor een eenpersoonskamer. Nergens is dat aandeel zo groot als in de kraamkliniek.”

Maar Johan Van Wiemeersch pakt hem terug met zijn eigen woorden: "Daar waar de klassieke terugbetalingstarieven in vele gevallen ontoereikend zijn voor de geleverde prestatie is tot op vandaag het gebruik van een ereloonsupplement, zoals collega Demyttenaere van de Socialistische Mutualiteiten terecht opmerkt, een pleister op de wonde. Een ereloonsupplement is er nog steeds om een ontoereikende terugbetaling te compenseren maar op die voorwaarde dat het de patiënte zelf, die beschikt over een hospitalisatieverzekering, niet treft."

"Dat de ziekenfondsen zich storen aan het gebrek aan duidelijke informatie kan begrijpelijk zijn en dat het voorstel om een soort kostenraming op voorhand aan patiënte voor te leggen, daar hebben de gynaecologen niets op tegen", verduidelijkt dokter Van Wiemeersch verder. "Ik wil me enkel verzetten en duidelijk aan de kaak stellen dat de indruk gewekt wordt dat de gynaecologen de grootste zondaars zijn en hun houding in verband met het aanrekenen van ereloonsupplementen ontoelaatbaar."

En hij besluit: "Ik zal me absoluut niet bezondigen om andere specialismen met de vinger te wijzen, dit is niet de bedoeling. Ik wil benadrukken dat de resultaten van de studie absoluut niet wijzen op een financieel wangedrag van mijn collega’s, maar volledig binnen de wettelijke norm en afspraak valt, die sinds jaar en dag geldt bij het aanrekenen van geleverde prestaties."

 

Bindende offerte bevallingen vanaf 2019

Nog even aanstippen dat vanaf 2019 ouders een bindende offerte krijgen van bevallingen om uitwassen te vermijden. Dat althans is de bedoeling. Zo meldt het rapport dat 'net geen 150 patiënten in 2014 meer dan 20.000 euro extra betaalden, 24 onder hen zelfs meer dan 30.000 euro.' Cijfers die al eerder bekend raakten en die moeten eruit, liet ook artsenleider Marc Moens al weten in De Specialist.

 

Overigens geeft het socialistisch ziekenfonds toe dat die cijfers uit 2014 niet onlogisch zijn: “Voor een bevalling, of die overdag of ’s nachts gebeurt, krijgen de gynaecologen minder dan 400 euro ereloon van de ziekteverzekering. Dat is weinig”, beaamt dus ook dr. Demyttenaere. “De supplementen zijn een pleister op die wonde.” 

Urgentietarief bevallingen

Nog even meegeven dat een urgentietarief voor bevallingen op het punt stond om eindelijk ingang te vinden, maar duidelijk afgeblokt wordt door politieke tegenstanders. Eerder dacht men dat de knoop lag bij Begroting, maar er zijn blijkbaar andere factoren in het spel. Insiders verwijzen naar de sterke lobby van vroedvrouwen in deze regering. Professionele naijver dus die totaal onterecht is. 

 

 

 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.