In het zog van onze grote enquête over het statuut van de netwerkhoofdartsen organiseerde De Specialist een rondetafel met enkele kopstukken: 4 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen. De resultaten van de enquête worden bekendgemaakt tijdens het 34e BVZ Congres te BluePoint Brussel op 22 juni. Guy Hans (UZA), Griet Vander Velpen (Zol), Eric Wyffels (OLV Aalst) en Johan Van Eldere (UZ Leuven) geven alvast hun visie. > Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant.
Het congres van de ASCO vond dit jaar plaats van 30 mei tot 3 juni in Chicago. Een bloemlezing van opmerkelijke presentaties.
Op het vlak van zuiver en ultrazuiver is een angstvallige controle nodig om aan de wettelijke eisen voor de omgeving van menselijk lichaamsmateriaal te kunnen voldoen, de PIC-aanbevelingen voor de productie van geneesmiddelen te volgen , de traceerbaarheid te bewaken of ook nog om aan de normvereisten inzake bouw en renovatie van cleanrooms en gecontroleerde omgevingen te voldoen.
Een interactieve en dynamische formule, gewichtige thema’s zoals het ‘patient-centered healthcare system’, strategieën om het klinisch onderzoek in België en binnen de biofarmaceutische sector opnieuw gezond te maken, en bijzonder interessante sprekers.
Hoe kunnen we de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening concreet verbeteren? Welke criteria, maatregelen, procedures kunnen helpen om behandelingen kwalitatief te verbeteren? Welke rol speelt de ziekenhuisleiding bij het definiëren en implementeren van strategische plannen die gericht zijn op de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverlening? Om doeltreffend en werkbaar te zijn, moet de aanpak de bestaande zorgstructuur overstijgen, waarbij mensen hun rol moeten loslaten en iedereen zich achter een cultuur moet scharen die gericht is op veiligheid en kwaliteit.
Met een gemiddelde leeftijd van 26 zijn onze ziekenhuisgebouwen aan het verouderen of zelfs onbruikbaar geworden. Meestal zijn ze 1) niet aangepast aan de eisen van de moderne geneeskunde (met zorgtrajecten, klinische paden en een multidisciplinaire aanpak), 2) niet aangepast aan de verplichtingen inzake efficiëntie en duurzaamheid, en 3) oncomfortabel in de ogen van de patiënten (die tegenwoordig heel andere verwachtingen hebben).
De ingrijpende veranderingen in de sector verplichten het ziekenhuismanagement om de interne organisatie te herbekijken. De ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden maakt het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, schaalvoordelen te realiseren en de investeringskosten te verdelen. Er moet dan ook schematisch worden bepaald wat alleen, samen met anderen of door anderen moet worden gedaan.
In hoever hebben nieuwe technologieën al een invloed op de specialistische medische praktijk? Welke wetenschappelijke vorderingen mogen we in de komende jaren redelijkerwijs verwachten die veranderingen met zich meebrengen voor de preventie, diagnose, behandeling of genezing van tal van aandoeningen? En wat zijn de reglementaire, economische en maatschappelijke uitdagingen van deze nieuwe technologieën?
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...