Vanaf 29 september moeten apothekers om de vier jaar een externe audit van hun apotheek laten doorvoeren. Doel daarvan is om alle facetten van de organisatie en de dienstverlening in de apotheek te optimaliseren, meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is momenteel bezig met een hervorming van het inspectiebeleid. In dat kader zijn apothekers vanaf nu wettelijk verplicht om elke vier jaar (in de eerste ronde vijf jaar) een externe audit te laten uitvoeren. Dat gebeurt door onafhankelijke apothekers die daarvoor een opleiding hebben genoten. Momenteel zijn er in ons land al 28 Nederlandstalige en 24 Franstalige apothekers opgeleid.
Tijdens de externe audit, die ongeveer 4 uur duurt, overlopen de auditeur en de apotheker 20 prioritaire punten die samen de minimumnorm vormen om kwaliteitsvol werken in de apotheek te garanderen. Drie thema's staan hierbij centraal: logistiek in de apotheek, farmaceutische zorg en interne en externe communicatie. Met de audit wordt de werking van de apotheek in kaart gebracht en kan de auditeur opbouwende feedback en advies geven om het kwaliteitssysteem te verbeteren en/of te versterken.
In tegenstelling tot de inspecties van het FAGG is de audit geen controlemiddel en volgen er geen sancties bij eventuele tekortkomingen. Het agentschap wil vooral dat de sector zelf verantwoordelijkheid opneemt door de principes van autocontrole toe te passen.
"De externe audit, die de apotheker zelf financiert, is een waardevolle investering om zijn apotheek met de frisse en objectieve kijk van een collega-apotheker kritisch te laten doorlichten", aldus APB-voorzitter Koen Straetmans. "Binnen de sector beschouwen we het als een gelegenheid om onze dienstverlening aan de patiënt verder te optimaliseren."
Laatste reacties
Patrick Cafmeyer
22 september 2023Welke 'onafhankelijke' instantie selecteert die 'onafhankelijke' apothekers ?
Olivier Branson
21 september 2023Weer extra werk en extra kosten erbij...