Antwerpse ziekenhuisfusie drie maanden opgeschoven

De financiële regeling met de artsen duurt langer dan voorzien, vandaar het uitstel. Uiterlijk eind mei beslissen de Antwerpse ZNA en GZA Ziekenhuizen of aan alle voorwaarden voldaan is om de fusie te laten ingaan op 1 juli. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Normaal was de fusie, die zal leiden tot één groot 'Ziekenhuis aan de Stroom' (ZAS), gepland voor begin dit jaar. Later werd de fusie opgeschoven naar 1 april. Nu wordt de fusie dus voor een tweede keer verzet. 

Concreet moeten er nog enkele zaken in orde worden gebracht. Ten eerste is er een akkoord nodig van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Volgens de ziekenhuizen heeft men de voorbije maanden heel wat informatie bezorgd aan de BMA om de aanvraag te kunnen finaliseren. Intussen loopt een discussie over de rol van de BMA bij dergelijke fusies, reden waarom de BMA vroeg om hierover gehoord te worden in de Kamer. Ook de 900-miljoengrens omzet van alle ziekenhuizen samen als drempel voor BMA-toezicht staat ter discussie, meldt de papieren editie van De Specialist deze week.

Daarnaast is er een akkoord nodig over de algemene financiële regelingen met een duizendtal artsen. Dat akkoord zorgt voor enige vertraging. "Om in deze complexe materie een goed vergelijk te vinden, trekken we enkele weken extra tijd uit voor de gesprekken met de artsen", klinkt het. "Zo willen ze tot een gedragen akkoord komen." Het personeelsstatuut zelf was al in orde sinds januari. 

ZAS zal na de fusie tienduizend medewerkers tellen. Zo komt de koepel bij de tien grootste werkgevers van het land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc Cuypers

    22 februari 2024

    Grootheidswaanzin Aan de Stroom