Ruim 18.000 betogers eisen in Brussel maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

Ruim 18.000 betogers uit de non-profitsector -18.500 volgens de politie, 22.500 volgens de vakbonden - voeren dinsdag actie in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. "Met dit signaal moeten de regeringen iets doen", zegt algemeen coördinator Mark Selleslach van ACV Puls.

De nationale betoging, georganiseerd door de grote vakbonden, ging om 10.30 uur van start aan het kruispunt van de kleine ring met de Koning Albert II-laan en eindigde aan het Zuidstation om 13 uur met speeches van de topmannen van de vakbonden. Behalve wat rotjes hier en daar waren er geen incidenten, zegt de lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene.

Van station Brussel-Noord stroomde vanaf 's ochtends een mensenmassa in groen, rood en blauw langs tentjes van de vakbonden en van PVDA-PTB. Muziek en trommels brachten sfeer. Talloze vlaggen met onder meer 'witte woede' erop en bordjes met slogans over het personeelstekort toonden de grieven van de non-profit. De politie was in groten getale aanwezig.

Koen De Smyter (48), al 29 jaar verpleger en afgevaardigde voor bediendevakbond LBC-NVK, ziet parallellen met de 'witte woede' van eind jaren negentig. "Dit is slechts een aanzet", zegt De Smyter. "Als er niets verandert, komen er zeker nog grotere acties."

Raoul Hedebouw, voorzitter van de marxistische partij PVDA, was een van de weinige politici op de betoging. "Het is tijd om te zeggen aan al die ministers: in de zorg moet het menselijke eerst komen, niet de winst", zweepte hij de manifestanten in het Nederlands en het Frans op vanuit een tentje van zijn partij.

Hedebouw ziet veel boosheid bij de zorgmedewerkers. "De mensen voelen zich niet gewaardeerd, de werkomstandigheden worden zwaarder en zwaarder en de ministers hebben daar geen oren naar. Als linkse partij moeten wij aan de kant van de zorg staan. Er moet geld vrijgemaakt worden voor zo'n belangrijke sector." 

Voor Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van de socialistische bediendevakbond BBTK, was dé slogan van deze betoging 'F*ck de werkdruk'. "We kampen met de dubbele vergijzing, die van onze patiënten en die van het personeel. De eersten hebben meer zorg nodig en de tweeden moeten vervangen worden."

De manifestanten komen uit de ziekenhuizen, woonzorgcentra, bijzondere jeugdzorg en kinderopvang, maar veel van hun problemen zijn dezelfde. 'Draag zorg voor de zorg', viel her en der te lezen en schalde door de boxen. 

Hildeke en Frankske, schiet in gang

De bevoegde ministers, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), zijn kop van Jut. "Hildeke en Frankske: schiet in gang", klonk het uit de mond van de volksmenner van ACV Puls aan de kop van de betoging. Ook "de werkdruk is te hoog, het loon is te laag!", bleek een populaire slogan.

Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Mark Selleslach. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna."

De vakbonden eisen ook betere loon- en werkvoorwaarden om meer personeel te kunnen aanwerven, een betere werk-privébalans en de garantie op een behoorlijke koopkracht. Bovendien willen de bonden dat er rekening wordt gehouden met de standpunten van de werknemers bij de politieke besluitvorming.

Actieplan

Later deze week vergadert het gemeenschappelijk vakbondsfront nog om een actieplan op te stellen en de eisen van de sector concreter te maken voor de politici. 

Mark Selleslach, die begin maart als algemeen coördinator van ACV Puls wordt opgevolgd door Olivier Remy, sprak na afloop van een succes. "Deze opkomst doet me deugd. De situatie is ernstig, maar de mensen doen wel de moeite om naar Brussel te komen. Nu is het een kwestie van zo snel mogelijk aan tafel te gaan met de Vlaamse en de federale regering, we hopen volgende week al of de week nadien. Als er echter binnen een maand of twee, drie geen vooruitgang is, geen perspectief op nieuwe akkoorden en investeringen, dan volgen nieuwe acties."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.