Mensen maken zich in de marge van de strijd tegen de klimaatverandering vooral zorgen over de gezondheid van toekomstige generaties, exotische muggen en het toenemend aantal hittedagen. Dat blijkt uit een studie van het CM Gezondheidsfonds, dat begin 2024 een ruim 900 CM-leden online bevroeg. Het onderzoek toont verder aan dat meer kennis over klimaatverandering leidt tot een grotere bezorgdheid en actiebereidheid.
Ook opmerkelijk: hoewel doorgaans wordt aangenomen dat klimaatverandering vooral een bezorgdheid is van degenen die het zich kunnen veroorloven om erover te tobben, blijken financieel kwetsbare mensen - net als mensen met chronische gezondheidsproblemen overigens - licht bezorgder te zijn over klimaatverandering dan de groep die financieel minder kwetsbaar is. "We weten dat degenen die het minst bijdragen aan de klimaatverandering, er het zwaarst door getroffen worden. Bij toekomstig beleid is het dus extra belangrijk ook hun noden en bezorgdheden mee te nemen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp daarover.
Concreet gaf maar liefst 68,4 procent van de bevraagde CM-leden aan zich zorgen te maken over de gezondheid van toekomstige generaties. Zo'n 53,6 procent is ook bezorgd over de komst van exotische muggen en 46,4 procent vreest een toenemend aantal hittedagen. De gezondheidsgerelateerde thema's die hen het meest bezighouden zijn biodiversiteit (66,9 procent), luchtvervuiling (65,4 procent) en hormoonverstoorders (59,3 procent). De klimaatverandering zelf staat op de vierde plaats (53,7 procent), gevolgd door pesticiden (50,4 procent).
Dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, is tot slot voor 82,5 procent van de respondenten een uitgemaakte zaak. Zo'n 15,7 procent denkt dan weer dat de problematiek te wijten is aan natuurlijke processen en 1,8 procent ontkent dat er sprake is van klimaatverandering.