Nu specialisten weer niet-dringende onderzoeken en ingrepen mogen uitvoeren, is het volgens het Verbond van Beroepsverenigingen van Belgische Specialisten (VBS) zaak om de achterstand weg te werken. "Als we nu niet een beetje opruimen in de periode dat het kan, hebben we straks dubbele wachtlijsten", zegt secretaris-generaal Donald Claeys.
Vanaf 14 maart moesten algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen en praktijken buiten het ziekenhuis voorrang geven aan de opvang van COVID-19-patiënten. Dat betekende dat niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen niet konden gebeuren.
Niet-becijferbare collateral damage
Sinds maandag is die niet-dringende zorg weer toegelaten, maar het uitstel van bepaalde ingrepen heeft zeker voor schade gezorgd. Die collateral damage valt volgens Donald Claeys niet te becijferen. "Elke arts die acute ziekten behandelt, kan je er wel voorbeelden van geven", zegt hij. "Als er iemand in zijn kankerbehandeling iets minder snel behandeld is, zie je dat binnen drie of vier jaar. Hij gaat een levensjaar verliezen", stelt Claeys.
De secretaris-generaal acht het niet ondenkbaar dat er nog periodes komen waarin niet-dringende zorg moet uitgesteld worden door het coronavirus. In periodes dat die zorg wel kan, is daarom een goed plan nodig, benadrukt hij. "Nu moet men zich organiseren om ervoor te zorgen dat de achterstand op een ordentelijke manier kan worden weggewerkt. Dit gebeurt in zeer nauw contact met de federale overheid en de vereniging van hoofdgeneesheren die de beschikbare capaciteit per ziekenhuis moeten monitoren."
Specialisten kregen oriënterende lijsten, om hen te helpen bepalen welke diagnoses en behandelingen prioriteit verdienen. Het VBS heeft gesloten overlegfora opgericht per specialiteit. Daar kunnen suggesties of aanbevelingen over de lijsten gedaan worden, en problemen die ervaren worden tijdens de heropstartfase gemeld worden. Vervolgens gaat een overlegforum met de voorzitters van de beroepsverenigingen met hun opmerkingen aan de slag.
Het VBS werkt ook aan een tool waarmee op een vlotte manier kan aangegeven worden als er ergens problemen zijn met beschermingsmateriaal. Sommige specialisten komen immers dichtbij hun patiënten, en hebben bijvoorbeeld speciale maskers nodig. "Binnen de ziekenhuizen staat de voorraad op punt, maar bij de extramurale zorg zijn tekorten mogelijk. Je moet ervoor zorgen dat er een overaanbod is en dat er een aanspreekpunt is", aldus Claeys.
> Lees ook: "Nu profiteren van vrijgekomen plaatsen in ziekenhuizen"
Lees ook: VBS begint overlegfora per specialisme