UHasselt werkt aan draaiboek voor volgende pandemie

De UHasselt is samen met epidemiologen en biostatistici uit zeven verschillende landen met een Europees onderzoek gestart om een algemeen draaiboek uit te werken om beter voorbereid te zijn op een nieuwe uitbraak van een infectieziekte. Het onderzoeksproject ESCAPE verzamelt de tijdens de coronapandemie opgedane kennis uit de verschillende landen en giet die samen in een gezamenlijk stappenplan.

"Wetenschappers, beleidsmakers, de gezondheidssector, iedereen werd verplicht om heel snel te reageren en soms ingrijpende beslissingen te nemen, vaak op basis van beperkte kennis", zo licht prof. dr. Niel Hens het project toe. "Epidemiologen en biostatistici uit verschillende landen werkten modellen uit om de verspreiding van de infectieziekte beter te kunnen inschatten en zo regeringen zo goed mogelijk te kunnen adviseren over welke maatregelen genomen moesten worden. Met ESCAPE willen we al die opgedane kennis bundelen, om in de toekomst nog beter en sneller te kunnen reageren bij een nieuwe ingrijpende infectieziekte."

De onderzoekers gaan vooral kijken hoe er een snellere data-uitwisseling tussen de wetenschappers kan komen. Door de wet op de privacy konden veel noodzakelijke data tijdens de coronacrisis niet geraadpleegd worden door de wetenschappers. "Binnen ESCAPE willen we werken aan een meer uniforme manier van het verzamelen van data, steeds met oog voor privacy en gegevensbescherming", zegt dr. Lisa Hermans van de UHasselt. "Als we vooraf akkoorden sluiten over hoe we cruciale data beter kunnen en willen delen binnen en over landsgrenzen heen, verliezen we veel minder tijd wanneer de nood het hoogst is. Zo kunnen er sneller belangrijke beslissingen genomen worden."

Verder willen de onderzoekers binnen ESCAPE nog beter inzicht krijgen in hoe infectieziekten muteren. Het onderzoeksproject kan rekenen op een totaalbudget van 3,2 miljoen euro en heeft een looptijd van vier jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.