Om hun personeelstekort weg te werken, schakelen ziekenhuizen gepensioneerde werknemers in om af en toe te 'depanneren'. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag. Het is een noodzakelijke oplossing als gevolg van de hervormingen van de bacheloropleiding verpleegkunde in het academiejaar 2016-2017.
In 2013 ontving de VDAB nog 3.027 vacatures voor verpleegkundigen, in 2018 was dat aantal al verdriedubbeld tot 9.487. "Tussen november 2018 en oktober 2019 ontvingen we 10.434 vacatures voor verpleegkundigen, en daarvan stonden er op 31 oktober nog 1.691 open", zegt Joke Van Bommel van VDAB.
Oorzaak is onder meer de hervorming van de bacheloropleiding verpleegkunde in het academiejaar 2016-2017, die zich nu laat voelen in het veld. "De opleiding is hervormd van drie naar vier jaar, dus wie dit jaar zou afstuderen, moet er nu nog een jaar bijdoen. Zo zijn er 900 afgestudeerden dit jaar, tegenover ongeveer 2.000 in andere jaren", verklaart Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer.
Bovendien kampt de sector met een dubbele vergrijzing, zegt Joke Van Bommel. "Enerzijds gaan er meer verpleegkundigen met pensioen, maar anderzijds wordt de bevolking ook ouder en hebben ziekenhuizen daardoor meer werk."
Volgens Holtzer is er niets mis met het inzetten van gepensioneerde verpleegkundigen, zolang die mensen dat graag willen doen. "Bovendien was die hervorming echt nodig om betere zorgkundigen op te leiden. We wisten destijds dat we nu door de zure appel zouden moeten bijten."