Het aantal min-35-jarigen dat start met een nieuwe job in de zorg is gedaald. Bij hogere leeftijdscategorieën is er dan weer een stijging merkbaar. Dat blijkt uit een analyse van Acerta over de instroom van nieuwe medewerkers in de zorgsector.
"Dat vooral ouderen aan een nieuwe baan in de zorg beginnen, wijst op het succes van de zij-instroom", meldt hr-dienstengroep Acerta. "Steeds meer mensen maken de overstap naar de zorg vanuit een andere sector." De analyse gebeurde op basis van cijfers bij 800 zorgbedrijven.
De gemiddelde leeftijd van nieuwe zorgmedewerkers is, onder andere door zij-instromers, op vijf jaar tijd gestegen, van 37 naar 39,5 jaar. Het aantal mannen dat de weg vindt naar een nieuwe job in de zorg staat op het hoogste peil in de laatste vijf jaar. Desondanks blijft de sector bij uitstek 'vrouwelijk'.
"Zowel bij min-25-jarigen (-16,9 procent) als bij 26-35-jarigen (-5,9 procent) is er een daling", stelt de analyse. "Maar de inspanningen die de zorg en de overheid hebben gedaan om via zij-instroom meer diverse groepen werknemers aan te trekken, werpen hun vruchten af."
In de leeftijdscategorieën 36-45 jaar en 46-55 jaar steeg het aantal instromers het afgelopen jaar met iets meer dan 8 procent. Bij de 56-65-jarigen zelfs met 55,8 procent, al gaat het daar wel om erg lage absolute aantallen.
De 26-35-jarigen vertegenwoordigen met 33 procent van het totaal aantal instromers wel nog steeds de grootste groep, gevolgd door de 36-45-jarigen (23,3 procent) en de min-25-jarigen (19,4 procent).
Acerta verwacht dat de komende jaren opnieuw meer pas afgestudeerden zullen instromen. Cijfers geven immers aan dat de inschrijvingen in zorgopleidingen stijgen. Ondertussen blijven er duizenden vacatures in de sector niet ingevuld. "Verpleegkundige blijft in Vlaanderen hét knelpuntberoep nummer één, ondanks verschillende inspanningen", besluit de analyse.