Hoe zien geneeskundestudenten hun toekomstige carrière? (Enquête)

Ter gelegenheid van de recente MedCup, een interuniversitaire wedstrijd tussen studenten geneeskunde, wilden Medi-Sfeer en De Specialist, partners van het evenement, te weten komen wat voor soort arts deze studenten wilden worden. Ze kregen een vragenlijst over hun carrièreplannen. Van de 194 studenten die aan het evenement deelnamen, vulden 138 onze enquête in. Uit hun antwoorden kwamen enkele interessante trends naar voren.

Niet minder dan 194 studenten geneeskunde namen deel aan de recente MedCup op de Erasmus-campus in maart. 138 van hen beantwoordden een informele online enquête om trends in hun carrièreplannen te identificeren. Zien ze zichzelf als huisarts of als specialist? Hoe zouden ze betaald willen worden? Hoeveel uur verwachten ze per week te werken? Sommige vragen hadden ook betrekking op artificiële intelligentie en digitale geneeskunde.

De overgrote meerderheid van de deelnemers was Franstalig. Bijna twee derde van de respondenten waren vrouwen. Er waren veel bachelorstudenten: 27% verspreid over de drie jaren, met de meerderheid in het 3e jaar. Masterstudenten vormden het grootste contingent: 31% van de respondenten zat in master 1 en 28% in master 2. Master 3 was slechts goed voor 10% van de respondenten. Master 3-studenten vormden slechts 10% van alle respondenten. 7% van de ingevulde vragenlijsten specificeerde echter niet de fase van hun studie. 25% van de respondenten had een arts in de naaste familie.

De overgrote meerderheid (70%) van de antwoorden gaf aan zich te willen specialiseren. Volgens de andere antwoorden hadden 9% van de respondenten al besloten huisarts te worden. Dan blijft 20% over die nog niet beslist hebben. Wat het type praktijk betreft, is 64% van de toekomstige huisartsen voorstander van werken in een artsenpraktijk, terwijl de overige 36% sowieso van plan is om in een groepspraktijk te gaan werken.

De meeste toekomstige specialisten kiezen, in bijna gelijke verhoudingen, voor een ziekenhuispraktijk (44%) of een gemengde praktijk (46%). Een extramurale praktijk trekt slechts 9% van de toekomstige specialisten aan. Het valt nog te bekijken in wat voor soort ziekenhuis zij zullen werken: slechts 8% zal in een particuliere instelling gaan werken en 37% in een openbare. 25% verwacht echter in beide soorten instellingen te gaan werken, terwijl 30% het nog niet weet.

Wat de verloning betreft, denkt 41% van de respondenten aan een gemengde verloning (vaste vergoeding en fee-for-service). 28% geeft de voorkeur aan fee-for-service. Voor 17% van de toekomstige artsen die op de enquête hebben geantwoord, is de status van arts in loondienst met een vast salaris interessant. De rest was verdeeld tussen een vaste vergoeding (6%) en een combinatie van salaris en vergoeding op basis van een honorarium (1%). 7% beantwoordde de vraag echter niet of wist nog niet welke optie te kiezen.

Enkelen (14%) zouden accepteren om 50 tot 60 uur per week te werken en zelfs 4% zou overwegen om meer dan 60 uur per week te werken. De meerderheid (45%) is bereid om 40 tot 48 uur per week te werken. Een op de vier (26%) is tevreden met 35 uur per week. De minst enthousiaste (6%) is van plan zich te beperken tot minder dan 35 uur per week.

Naast deze uren zou 30% bereid zijn om deel te nemen aan onderzoeksactiviteiten en 28% om lid te worden van een wetenschappelijke vereniging. Het vertegenwoordigen van collega's in een beroepsvereniging trekt slechts 15% van de deelnemers. De familie is van belang voor 13%, terwijl 11% lid zou willen worden van een medische vakbond om hun collega's te verdedigen. Deze interesse is waarschijnlijk al duidelijk tijdens hun studie, aangezien 19% van de toekomstige artsen die op de enquête hebben geantwoord, lid zijn van een comité ter verdediging van medische studenten.

In de ogen van 91% van de geneeskundestudenten die de vragenlijst invulden, zullen artificiële intelligentie en digitale geneeskunde een belangrijke rol spelen in hun toekomstige praktijk. Zeer weinig studenten (4%) denken het tegenovergestelde en 5% heeft geen mening over deze vraag. Daarentegen zegt 46% geen training in deze disciplines te hebben gevolgd aan de universiteit. Ongeveer evenveel respondenten (41%) zeggen dat ze zo'n opleiding hebben gehad aan hun Alma Mater, maar 8% weet het niet. In werkelijkheid is 81% van de respondenten geïnteresseerd in dit soort training, terwijl 14% geen interesse toont.

Gevraagd naar hun voorkeuren voor opleidingsmethoden als ze eenmaal in het beroepsleven staan, zegt 66% de voorkeur te geven aan face-to-face opleidingen om collega's te ontmoeten. Nog eens 15% zou kiezen voor webinars op hun pc of smartphone. Wat afstandsonderwijs betreft, zou 11% dit in 3D willen doen, met een virtual reality headset. Wat professionele informatie betreft, zou 54% deze willen ontvangen via digitale nieuwsbrieven, terwijl 41% trouw zou blijven aan het papieren formaat.

Hoewel het panel van respondenten dat deelnam aan de MedCup niet alle geneeskundestudenten vertegenwoordigt, onthullen de resultaten van dit onderzoek toch enkele belangrijke trends waarmee rekening moet worden gehouden. Ze bieden een waardevol inzicht in de aspiraties en zorgen van deze toekomstige artsen. De enquête werd gehouden op 1 en 2 maart 2024. Een vragenlijst werd gedownload via een QR-code op de plaats van het evenement.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.