De federale regering heeft haar paasakkoord beet. De ploeg van eerste minister Bart De Wever kon vrijdag even voor middernacht het groeipad voor Defensie, de extra investeringen in Justitie en de herziening van de werkloosheidsuitkeringen voorstellen. "Er zitten hervormingen in die toch wel historisch kunnen worden genoemd", zei de premier na afloop van het overleg. Om het aantal langdurig zieken terug te dringen, wil de regering voortaan nauwer toezien op artsen die opvallend veel ziekteverlof voorschrijven.
De federale regering besloot vrijdag dat de investeringen in Defensie nog dit jaar tot 2 procent van het BBP zullen stijgen. Om dat percentage te halen, zal gedurende de legislatuur zo'n 17 miljard euro nodig zijn. Dit jaar zal het geld worden gezocht bij de belastingen die worden geheven op de bevroren Russische tegoeden bij Euroclear, de dividenden van overheidsparticipaties en de mogelijke verkoop van activa. &qu ot;We zullen ook het overleg met de deelstaten opstarten om te kijken welke investeringen daar in aanmerking komen voor de 2 procent", zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Pas bij de opmaak van de begroting voor 2026 zal meer structureel worden ingegrepen om nieuwe inkomsten te zoeken.
Minister van Justitie Annelies Verlinden krijgt er dit jaar 150 miljoen euro bij, onder meer om de overbevolking in de gevangenissen terug te dringen. "Dat geld zullen we onder meer investeren in modulaire units aan de gevangenissen", zei Verlinden. De regering neemt bovendien maatregelen om meer gedetineerden in illegaal verblijf terug te sturen naar hun land van herkomst.
De beperking van de werkloosheid in de tijd gaat in op 1 januari 2026. Vanaf dan verliezen werklozen hun uitkering na twee jaar. "Toch wel een koninginnenstuk", vond De Wever. "We waren zo goed als het laatste land ter wereld waar inactief zijn een levenskeuze kon zijn."
Er komt één grote uitzondering op de beperking tot twee jaar, voor werklozen die een opleiding tot zorgkundige volgen. "Zij kunnen nog steeds drie of vier jaar een uitkeringen krijgen, tot ze hun diploma hebben", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Voor alle andere knelpuntopleidingen, komt er een overgangsregeling. Als ze gestart zijn voor 1 januari, behouden de werklozen gedurende hun hele opleiding hun uitkering."
Om het aantal langdurig zieken terug te dringen, wil de regering voortaan nauwer toezien op artsen die opvallend veel ziekteverlof voorschrijven. Om ook werkgevers te sensibiliseren, zullen zij de eerste twee maanden van ziekteverlof een deel van de uitkering moeten betalen.
In aanloop naar de onderhandeling van vrijdag werd aangekondigd dat de hoogste pensioenen enkele jaren niet zouden worden geïndexeerd. Die maatregel haalde het uiteindelijk niet. De hoogste pensioenen zullen het indexbedrag van het minimumpensioen krijgen. "Een niet-indexering van sommige pensioenen konden we niet aanvaarden", zei Vandenbroucke.
Ook minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt kon enkele hervormingen voorstellen. Zo worden de regels voor gezinshereniging strenger. De inkomensgrens gaat omhoog en er komen langere wachttijden. Ook op andere punten worden de asielregels strenger. "Wie al bescherming heeft gekregen in een andere lidstaat, kan geen opvang meer krijgen in België", aldus Van Bossuyt. "Ouders die een negatieve beslissing hebben gekregen, kunnen voortaan ook geen nieuwe aanvraag meer indienen op naam van hun kinderen."
Budgettair wordt 2025 een overgangsjaar, waarin de regering moet vaststellen dat het begrotingspad dat werd overeengekomen bij de formatie niet zal worden gehaald. "We gaan nu zo snel mogelijk beginnen met de opmaak van de begroting voor 2026", zei De Wever. "Daar zullen we opnieuw historische knopen moeten doorhakken."