Brusselse Chirec-ziekenhuizen zijn verzadigd binnen fase 1A

De covid-bedden van de drie ziekenhuizen van de Brusselse Chirec-groep liggen vol en overstijgen zelfs de geplande capaciteit. "Als de beslissing wordt genomen om over te gaan naar fase 1B moet in onze ziekenhuizen een deel van de reguliere, geprogrammeerde zorg uitgesteld worden", zegt Philippe El Haddad, algemeen medisch directeur bij Chirec.

In de huidige fase 1A worden op de normale verpleegeenheid 36 COVID-bedden voorbehouden voor besmette coronapatiënten en negen op de dienst intensieve zorg. Die bedden zijn verzadigd in de ziekenhuizengroep Chirec, die bestaat uit het Delta Ziekenhuis in Oudergem, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht en het Ziekenhuis Eigenbrakel-Waterloo. Op de gewone verpleegeenheden worden al 45 COVID-19-patiënten verzorgd en de negen bedden op intensieve zorg liggen vol.

"Maar we zijn nog niet in fase 1B, omdat de andere ziekenhuizen in België nog niet verzadigd zijn. Momenteel blijven we dus patiënten transfereren naar ziekenhuizen waar er nog capaciteit is binnen de fase 1A. We brengen toch een tot twee patiënten per dag over", zegt El Haddad.

De spreiding naar andere ziekenhuizen blijft dus noodzakelijk voor de Chirec-ziekenhuizen. Dat is ook het geval voor het UZ Brussel, waar normaal gezien woensdag wordt overgeschakeld naar fase 1B. Op de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel liggen nu al tien patiënten en dus is de capaciteit van fase 1A overschreden. In totaal worden in het UZ Brussel momenteel 37 COVID-19 bevestigde patiënten verzorgd. De afgelopen 24 uur werden zeven nieuwe patiënten opgenomen en konden vier patiënten het ziekenhuis verlaten.

De COVID-bedden binnen de Iris Ziekenhuizen zijn nog niet verzadigd, maar het plafond van de fase 1A is ook daar bijna bereikt. Vanuit de Iris Ziekenhuizen worden er al besmette patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, maar dat kan nog vlotter.

"Hoewel de samenwerking met het regelgevend platform uitstekend is, is de overdrachtsprocedure omslachtig. Deze wordt van geval tot geval en met enige terughoudendheid van sommige ontvangende ziekenhuizen uitgevoerd. Hierdoor blijft het aantal COVID-gevallen op onze intensive care-afdelingen toenemen", zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van het Iris-netwerk. "We hopen dat de regeling die wordt georganiseerd door de FOD Volksgezondheid een specifieke volmacht kan krijgen om overdrachten af te dwingen en de dossiers beter te verdelen over de Belgische ziekenhuizen", vervolgt hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.