Frieda Gijbels (N-VA) voelde minister Vandenbroucke in de Kamer aan de tand over "Het actieplan handhaving in de gezondheidszorg." Meer bepaald over het toegenomen aantal fraudegevallen in die gezondheidszorg.
In dat actieplan voor 2024-2026 staat dat de laatste jaren het aantal door de DGEC vastgestelde fraudegevallen in de gezondheidszorg is toegenomen. In 2023 was die toename zeer afgetekend. “In het rapport wordt een parallel getrokken met onze buurlanden Frankrijk en Nederland. Zo wordt vermeld dat in Nederland het zorglandschap wordt misbruikt door de internationale misdaadorganisaties om geld wit te wassen of buitenlanders via zwartwerk aan het werk te stellen in de zorg. Dat is verontrustend”, meent Gijbels. Men meldt er ook enkele grote fraudedossiers in België waarbij de internationale misdaadorganisaties zijn betrokken en die door de DGEC en het Arbeidsauditoraat worden behandeld. Vandaar een rijtje vragen dat ze op de minister afvuurde: “Kunt u hierover meer informatie verschaffen? Over hoeveel en over welke dossiers gaat het? In welke sector doen de fraudegevallen zich voor? Betreft het witwaspraktijken of illegale tewerkstelling, of beide? Kunt u dat specificeren? Over welke bedragen gaat het? Wat is de link met de misdaadorganisaties? Wat is de status van die dossiers?”
Allemaal boeiende vragen, maar de minister kon slechts een tipje van de sluier oplichten: “Ik kan bevestigen dat enkele grote fraudedossiers met zorgverstrekkers lopen. Wegens de ernst van de dossiers gebeuren de controleonderzoeken onder leiding van het Arbeidsauditoraat. De administratie is bijgevolg niet bevoegd om daarover te communiceren of nadere details te bezorgen.”
Vergrootglas
Het weerhield Frieda Gijbels er niet van om zich verder in de materie vast te bijten: “Ik veronderstel dat zodra uitspraken vallen, wij daar inzage in zullen krijgen. Tussen de regels van het rapport lees ik dat er een probleem is met de opvolging en het bijhouden van fraudedossiers. Men meldt ook een daling van het aantal sociaal inspecteurs. Als het gaat om grote dossiers gelinkt aan internationale misdaadorganisaties met fraude en eventueel misbruik van het zorglandschap, zou daar volop op moeten worden ingezet en zou men die dossiers onder het vergrootglas moeten leggen.”
Laatste reacties
Marc Dobbeleir
23 januari 2025wettelijk dient er per 80.000 verzekerden een arts-inspecteur bij de DGEC-RIZIV te zijn.
Dat aantal wordt al jaren niet meer gehaald.
Ook het afschaffen van de gewestelijke commissies van de geneeskundige raad voor invaliditeit heeft tot meer dan een verdubbeling van het aantal langdurig zieken "statuut invalide" gezorgd.