In februari start de negende editie van Tournée Minérale. Dat melden De Druglijn en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Dit jaar ligt de klemtoon onder meer op de sleutelrol die huisartsen spelen in het verkleinen van de “behandelingskloof” in alcoholbehandeling, of de kloof tussen patiënten die lijden aan alcoholgerelateerde aandoeningen en degenen die de juiste behandeling krijgen.
Elk jaar doet ongeveer een op de vijf volwassenen in Vlaanderen mee aan de maand zonder alcohol. Een nieuw marktonderzoek uit 2024 bevestigde dat cijfer. "Daarbij zijn zowel nieuwe als terugkerende deelnemers", zegt Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn. "Voor heel wat mensen is de campagne een jaarlijkse houvast geworden om te voorkomen dat er ongezonde alcoholgewoontes in hun routine sluipen."
Volgens Evenepoel blijft de interesse groot. "Terecht, want meedoen met Tournée Minérale kan je wel degelijk helpen om ook de rest van het jaar bewuster met alcohol om te springen", legt Evenepoel uit.
De redenen om mee te doen, zijn voor elke deelnemer anders. Daar staat de campagne bij stil. "Sommigen zeggen 'ja' tegen een maand zonder alcohol omwille van de onmiddellijke fysieke voordelen: beter slapen, sterkere sportprestaties of je fitter voelen. Bij andere deelnemers heeft het meer met mentaal welbevinden te maken. Wat doet het met mijn gemoed als ik alcohol even opzij laat? En mis ik het in mijn sociaal leven?", aldus Evenepoel.
Ook gezondheid kan volgens de initiatiefnemers een motivator zijn. "Alcohol hangt samen met heel wat gezondheidsklachten. Van de relatief onschuldige kater over black-outs, tot hartklachten, leveraandoeningen en kanker", benadrukt Evenepoel.
Volgens statistieken van Univers santé lijdt 20-25% van de volwassen patiënten die huisartsen raadplegen aan alcoholmisbruik, maar krijgt slechts 8% van de verslaafden hulp.
De UGent toonde al bij de eerste editie aan dat deelnemers een half jaar na de campagne nog steeds gemiddeld twee glazen minder per week drinken dan daarvoor.