Er komt binnenkort een eengemaakte ruimte voor digitale gezondheidsgegevens in de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met het principe, maar moet nu nog onderhandelingen aanknopen met de lidstaten over de concrete invulling. De bedoeling is patiënten meer controle te geven over hun medische gegevens en die meteen in de hele EU toegankelijk te maken.
De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS) wil de toegang tot digitale patiëntengegevens om twee redenen faciliteren. Ten eerste voor de patiënten zelf. Ze zullen zo onmiddellijk en kosteloos inzage krijgen in hun eigen dossier, dat ze dan gemakkelijk zullen kunnen delen met artsen en andere gezondheidswerkers over de grenzen heen. Het is dan ook de bedoeling dat voorschriften, beeldverslagen, labresultaten in een uniform Europees formaat gegoten worden om die uitwisseling mogelijk te maken.
Nu al is het delen van patiëntendossiers en elektronische voorschriften mogelijk via MyHealth@EU. Uiterlijk in 2025 moeten alle 27 lidstaten bij dat platform aangesloten zijn.
Ten tweede moet het gebruik van digitale gezondheidsgegevens onderzoek en innovatie ten goede komen. Een grote Europese databank biedt veel meer mogelijkheden dan kleinere, nationale gegevensbanken. Het kunnen werken met actuele gegevens is tijdens de coronapandemie cruciaal gebleken om adequate maatregelen voor de volksgezondheid te kunnen nemen.
Het Europees Parlement dringt er wel op aan dat patiëntengegevens goed beschermd worden, en dat ze bijvoorbeeld niet misbruikt worden.