Daniël Bacquelaine (MR), Hervé Rigot (PS) en Cathérine Fonck (Les Engagés) buitelden over elkaar heen met hun vragen in de Kamer naar aanleiding van het vorige week bekendgemaakte MAHA-rapport. Dat schetste zoals geweten een alarmerende financiële toestand van onze ziekenhuizen.
De Kamerleden Bacquelaine en Rigot kwamen niet verder dan de opsomming van enkele clichés en alombekende vaststellingen in de studie om de minister te vragen naar de vooruitzichten voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en van de nomenclatuur en de maatregelen om de ziekenhuizen te steunen.
Waslijstje investeringen
Minister Vandenbroucke somde het waslijstje aan investeringen die hij al doorvoerde (twee miljard voorschot tijdens covid, energie-steunmaatregelen,…). “Het budget financiële middelen werd met ruim 3 miljard verhoogd. Dat is een reële stijging van 15% (het bnp is slechts met 5 à 6% gestegen). We hebben geïnvesteerd in het personeel. Dankzij het Zorgpersoneelfonds hebben we ongeveer 5.000 mensen kunnen aanwerven.”
Hjj vermeldde nog eens de in zijn ogen perverse nevenwerkingen van het duale financieringssysteem. “Dankzij de hulp van de actoren op het terrein hebben we al 70% van de nomenclatuur geanalyseerd. We moeten dus nog 30% analyseren, wat zal duren tot eind 2024.”
“Dan – dus na de verkiezingen, n.v.d.r.) - kan de alomvattende hervorming aanvatten, die zal leiden tot een systeem voor de erelonen, een passende vergoeding voor het intellectuele werk en het nemen van verantwoordelijkheid door de artsen, en voldoende basisfinanciering voor het personeel en de apparatuur.”
In afwachting, zo wou de minister nog kwijt, wordt de financiering van het dagziekenhuis hervormd, en van de klinische biologie en de zware medische beeldvorming. Hij herinnerde eraan dat voor 2023 het Verzekeringscomité besliste om 51 miljoen te investeren in opleiding, humanresourcesmanagement en de aanwerving van ondersteunend personeel.
Index realtime
Dat leidde toch tot een welgemikte opmerking van Daniël Bacquelaine die het niet meer vond kunnen dat de honoraria met anderhalf jaar vertraging worden geïndexeerd. “Dat moet realtime gebeuren. We moeten voorzichtig omgaan met de kwestie van de ereloonsupplementen, in overleg met de verzekeringssector. Ten slotte moet de medische beeldvorming op een omzichtige manier worden hervormd zodat de budgetten niet nog meer worden ingekrompen.”
Hervé Rigot kwam niet verder dan de vaststelling dat “de eerstelijnsziekenhuizen het hoofd boven water moeten kunnen houden.”
Zoals wel meer het geval was, spreidde Catherine Fonck de meeste dossierkennis tentoon in haar repliek aan de minister: “U vertelt er niet bij dat het voorschot van 2 miljard euro voor de ziekenhuizen een eenmalige operatie was en dat er slechts een gedeeltelijke indexering doorgevoerd wordt, en laattijdig bovendien. Uw enveloppe voor energie is een lachertje in vergelijking met de meerkosten van een half miljard euro. Wat de OK-activiteit betreft, wordt slechts 73% van de uitgevoerde operaties gefinancierd. Voorts zal de hervorming van de financiering pas in 2025-2026 doorgevoerd worden.”