Federale formatie - Voorlopig geen doorbraak over begroting en hervormingen

Het ziet er niet naar uit dat de voorzitters van de zogenaamde Arizona-partijen zondagavond nog gezamenlijk rond de tafel gaan zitten. Na een dag bilaterale gesprekken staat voor morgen/maandag wel zo'n plenaire vergadering ingepland, maar dan wel over het thema veiligheid.

In de loop van afgelopen week stond vooral thematisch overleg op de agenda. De onderhandelaars van N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V zaten daarbij samen over bijvoorbeeld defensie, gezondheid en asiel. Dit weekend was het echter opnieuw de beurt aan de begrotingstabel en de socio-economische hervormingen, dus over de arbeidsmarkt, de pensioenen en de fiscaliteit.

De kans leek meteen echter miniem dat er dit weekend grote knopen zouden worden doorgehakt. Het overleg zaterdag bleek vooral technisch overleg - in de omgeving van de onderhandelaars werden vragen gesteld bij de zin van die vergadering - en zondag was het opnieuw de beurt aan bilaterale gesprekken, dus formateur Bart De Wever telkens afzonderlijk met de partijen. Er bestond nog een kleine kans op een gemeenschappelijke vergadering zondagavond, maar daar lijkt intussen geen sprake meer van te zijn.

Die bijeenkomst staat voor morgen/maandag wel in de agenda ingeschreven, al zou die volgens ingelichte bronnen over veiligheid gaan, terwijl het oorspronkelijk wel over de begrotingstabel en de hervormingen zou gaan. Dinsdag wordt formateur De Wever opnieuw op het Paleis verwacht voor een tussentijds verslag van zijn opdracht. 

Het is de vraag of de sterren gunstig staan voor De Wever om met een deelakkoord naar de koning te trekken. Na de marathonvergadering van vorige week klonk hier en daar - niet bij iedereen - voorzichtig optimisme. Zondag viel echter op dat er voor de vergadering alweer verklaringen voor de camera's werden afgelegd. 

Vooral Georges-Louis Bouchez (MR) toonde zich daarbij scherp. Hij hamerde op het belang van hervormingen en besparingen en herhaalde dat de belastingen in ons land te hoog zijn. "We hebben deze week gezien dat een aantal onderhandelaars in Vivaldi-gewoonten zijn hervallen. Sommigen zijn vergeten dat de mensen niet voor Vivaldi hebben gestemd", zei Bouchez zonder namen te citeren.

Conner Rousseau (Vooruit) en Sammy Mahdi (CD&V) lieten noteren dat er best nog werk op de plank ligt, maar "ik heb er nog een positief gevoel bij", aldus Rousseau.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.