Voka wil niet weten van tweede algemene lockdown: "Dat leidt tot economisch kerkhof"

"Een tweede algemene lockdown laat ons achter met een economisch kerkhof. Het zou voor onze economie en bedrijven een echt drama zijn met meer faillissementen, herstructureringen en ontslagen op termijn." Dat zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, woensdag aan Belga nu een tweede totale lockdown meer en meer opdoemt als het enige probate middel om de exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen met alle nefaste gevolgen voor ons gezondheidssysteem tegen te houden.

"Uit onze enquêtes blijkt dat ongeveer 20 procent van de bedrijven zegt een tweede lockdown niet te overleven zonder extra steunmaatregelen. 40 procent van de bedrijven kan een tweede lockdown doorkomen, maar dan moeten de huidige maatregelen behouden en verlengd worden. Slechts 40 procent zegt een tweede lockdown te overleven zonder steun", zo stelt Voka aan de vooravond van een nieuw Overlegcomité tussen de regeringen van ons land waar een lockdown ongetwijfeld ook zal worden voorgesteld door de virologen.

"Nu zitten de bedrijven gemiddeld nog 14 procent onder omzetniveau van vorig jaar. Zelfs voor 2021 spreken we van een 90 procent-economie", vervolgt Hans Maertens. "Met een tweede lockdown dreigt dit verder weg te zakken. Qua tewerkstelling zijn er nu al 60 à 70.000 banen in gevaar."

"Men moet ook rekening houden met waar besmettingen zich voordoen", vinden ze bij Voka. "Dat is in eerste instantie niet bij de bedrijven, want zij hebben heel wat preventieve maatregelen genomen en geïnvesteerd in veilige werkomstandigheden en in beschermingsmiddelen. Wel in de privé-sfeer, daar zal men dan ook strenger moeten ingrijpen."

"Eerder dan een algemene maatregel, moet men dus slim en gericht handelen om de besmettingen tegen te gaan", besluit Voka. "In die zin blijft telewerken aanbevolen en aangeraden in bedrijven waar het mogelijk en/of wenselijk is."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.