Artsen hekelen patriarchale cultuur en seksistisch geweld in ziekenhuizen

In de aanloop naar de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw op 8 maart roepen meer dan honderd Franse artsen - allemaal mannen - op tot een heroverweging van de macho- en patriarchale cultuur die nog steeds heerst in ziekenhuizen. Hun artikel, gepubliceerd in Le Monde, belicht het seksistische en seksuele geweld waarvan ze getuige zijn geweest in hun professionele omgeving.

De ondertekenaars wijzen met de vinger naar de “geweercultuur”, die geworteld is in de geschiedenis van medische studenten en nog steeds wijdverbreid aanwezig is in ziekenhuizen. Ze hekelen seksistische tradities, fresco's met seksuele connotaties in wachtkamers - die “soms verkrachtingsscènes uitbeelden” - en discriminerende houdingen die variëren van ongepaste opmerkingen tot intimiderend gedrag. “Onder het mom van humor en traditie bestendigen deze praktijken een klimaat van tolerantie ten opzichte van seksistisch en seksueel geweld”, schrijven ze.

Een recente bevraging door de Nationale Raad van de Franse Orde van Geneesheren onthult de omvang van het probleem: 49% van de ondervraagde vrouwelijke artsen zegt het slachtoffer te zijn geweest van seksistisch of seksueel geweld door een collega. Erger nog, dit soort gedrag is vaak bekend, maar wordt zelden gerapporteerd: 65% van de ondervraagde artsen zei op de hoogte te zijn geweest van dergelijke incidenten, maar dat er geen actie was ondernomen.

Oproep tot actie

De artsen die de petitie hebben ondertekend, beloven niet langer te zwijgen. “Blijven zwijgen zou nalatig zijn”, schrijven ze, en ze roepen op om actie te ondernemen wanneer ze getuige zijn van seksistisch gedrag of intimidatie. Ze beloven de slachtoffers te steunen in hun inspanningen, te weigeren om degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld te promoten en onderzoek en sancties te eisen van ziekenhuisinstellingen.

Ze benadrukken ook de impact van dit schadelijke klimaat op patiënten, vooral op degenen die het slachtoffer zijn geworden van geweld. Voor hen kan verandering alleen komen door een collectief bewustzijn en een vastberaden engagement van de gezondheidswerkers.

“Als artsen, chirurgen en psychiaters in ziekenhuizen trainen en werken we in structuren die nog te vaak worden gedomineerd door een seksistische, macho- en patriarchale cultuur. We zijn erdoor doordrenkt”.

De ondertekenaars roepen op tot een diepgaande verandering in de praktijken en houdingen in de ziekenhuiswereld.

> Het artikel in Le Monde

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.