Op 17 februari hebben patiënten, verschillende psychologenverenigingen en de Ligue des Droits Humains (LDH) beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het beheer door de overheid van het delen van gedigitaliseerde gezondheidsgegevens, kondigde de Ligue Bruxelloise pour la Santé Mentale (LBSM) aan. De klagers beweren dat het medisch beroepsgeheim en het recht op vrije en geïnformeerde toestemming zijn geschonden.
Het beroep is gericht tegen de koninklijke besluiten die op 15 december werden goedgekeurd door de federale regering, die op dat moment aan de macht was. Volgens de aanklagers beperken deze besluiten de mogelijkheid voor patiënten om het delen van gevoelige en soms stigmatiserende gegevens te weigeren, zonder onderscheid tussen zorgverleners. Ze bekritiseren een IT-systeem waarin toestemming verondersteld wordt tenzij de patiënt expliciet bezwaar maakt.
De verenigingen willen ook dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de soorten informatie die toegankelijk zijn voor verschillende categorieën zorgverleners. Een fysiotherapeut zou niet noodzakelijkerwijs digitale toegang moeten hebben tot de resultaten van het laatste onderzoek van de gynaecoloog.
Zij wijzen ook op het ontbreken van bepalingen betreffende het recht om te worden vergeten en minderjarigen in familiegeschillen, van wie de ouders toegang hebben tot hun medische dossiers.
Hoewel de indieners de noodzaak erkennen van vereenvoudigde toegang tot bepaalde medische informatie in noodsituaties, hekelen zij de wijdverspreide digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens, die in strijd is met de grondrechten. Ze eisen een echt democratisch debat over de digitalisering van gezondheidsgegevens en een strenger toezicht op het delen van medische informatie door de staat.
Er zijn ook twee beroepszaken aangespannen bij het Grondwettelijk Hof om de staat te dwingen te voldoen aan zijn verplichtingen om gezondheidsgegevens te beschermen.
Laatste reacties
Frank Comhaire
02 april 2025sinds geruime tijd wordt het "medisch geheim" niet meer gerespecteerd. Als gevolg van de overdadige regelgeving en doorgedreven digitalisering zijn tientallen niet-medici in staat direct alle medische gegevens van de patiënten te raadplegen.