Vorig academiejaar (2023-2024) hebben 1.528 mensen in Vlaanderen een bachelordiploma verpleegkunde behaald. Dat waren er 40% minder dan zes jaar eerder. Ook de driejarige graduaatsopleiding kent een neerwaartse spiraal. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Oppositiepartij Groen noemt de cijfers dramatisch voor de toekomst van de zorg in Vlaanderen en wil dat de regeringen in ons land werk maken van een volwaardig statuut voor verpleegkundigen in opleiding.
"De voorbije weken hebben we schandalen in de ouderenzorg gezien die duidelijk maken dat zorgvoorzieningen het best functioneren met vaste, goedbetaalde medewerkers", zegt Jeremie Vaneeckhout (foto), Vlaams parlementslid voor Groen. "En er is net de discussie geweest ove r het schrappen van de federale werkloosheidsuitkering voor wie langer dan twee jaar studeert voor een knelpuntberoep. Dat maakt het niet aantrekkelijker om voor verpleegkunde te studeren."
Cruciaal volgens Groen om de opleiding opnieuw glans te geven, is de invoering van een statuut van verpleegkundige in opleiding, zoals ook voor artsen bestaat. Zij krijgen een maandloon uitbetaald tijdens hun stagejaren. Het vierde jaar van de bacheloropleiding verpleegkunde bestaat ook grotendeels uit stages.