Op initiatief van minister De Block trok de regering 35 miljoen uit om de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) extra te ondersteunen en de subsidies voor de ambulancediensten te verhogen. Doel: de dringende zorg en het dringend vervoer verbeteren van patiënten na een oproep naar de 112.
Vanaf 2018 ontvangen de diensten samen 35 miljoen euro extra. Vanaf 2019 wordt er ook stapsgewijs een nieuw financieringsmodel ingevoerd en wordt de organisatie van de ambulancediensten verder geoptimaliseerd.
Minister De Block: “Onze ambulanciers moeten de klok rond beschikbaar zijn voor de dringende geneeskundige hulpverlening en dat kost geld. In 2016 verhoogden we daarom al een eerste keer de permanentiesubsidie voor de ambulancediensten met 12 miljoen euro, vanaf 2018 ontvangen de diensten nog eens 35 miljoen euro extra. Op die manier wensen we de inzet van onze ambulancediensten nog te verhogen en de patiënten die in dringende zorgnood verkeren, nog beter te helpen.”
Nieuw financieringsmodel
Vanaf 2019 wordt een nieuw financieringsmodel ingevoerd dat zal toelaten om de subsidie voor de ambulancediensten op een beter aangepaste en correcte manier te berekenen. Binnen het nieuw financieringsmodel zal men meer rekening houden met de organisatie en de beschikbaarheid van het personeel van de ambulancediensten. Er wordt ook rekening gehouden met de duur en afstand van de ritten, zodat bijvoorbeeld diensten in plattelandsgebieden niet benadeeld worden. Er is in overgangsmaatregelen voorzien om een vlotte overgang naar de nieuwe manier van financiering te garanderen.
“We gaan de dringende geneeskundige hulp nog verder verbeteren door de diensten beter te financieren vanuit de overheid. Daar zijn alle burgers bij gebaat maar natuurlijk ook de ambulancediensten en de ambulanciers”, aldus Maggie De Block.
Ambulancediensten tevreden met 'eerste stap'
Met deze 'eerste stap' is de ambulancesector zeker tevreden. "De verhoging van de subsidie biedt zeker soelaas voor vele ambulancediensten waar het water aan de lippen staat", zegt De Ceulaer. "We hadden als sector 140 miljoen euro gevraagd om driekwart van onze personeelskosten te kunnen dekken. Daar zijn we nog niet aan toe, al hebben we 12 miljoen extra gekregen in 2016 en dit jaar dus nog eens 35 miljoen. Het gaat in de goeie richting."
Het Patiëntenplatform vindt de stap van de minister zeker een goede zaak maar wijst erop dat de ziekenhuisnetwerken "meer vervoer zullen meebrengen van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Dat mag niet op kosten van de ziekenhuizen gebeuren. Er is budget voor krijgen, zodat de factuur niet bij de patiënt terechtkomt".
Socialistische ziekenfondsen: zeer bescheiden
Elke stap in de goede richting is meegenomen, maar toch vindt SocMut dit onvoldoende. "Doel op termijn is om 75 pct van de personeelskosten te financieren. Met de huidige 35 miljoen kan 20-25 pct gefinancierd worden binnen een totale enveloppe van 50 miljoen. Om het doel te halen, is echter meer dan 100 miljoen nodig. Het is dus een stap in de goede richting. Alleen niet voldoende", aldus Socmut.
Problematisch vindt SocMut het ook dat de ziekenfondsen niet meer betrokken zijn bij het facturatiecircuit. Uit haar ledenbescherming leert SocMut nochtans dat niet geoorloofde extra's worden aangerekend.
SocMut wijst er ten slotte nog op dat er naast het dringend ziekenvervoer ook extra geïnvesteerd moet worden in het niet-dringend (liggend) ziekenvervoer.