Zorgondersteuning vzw hield op 25 april in Sint-Niklaas een wetenschappelijke update over Lean. Stijn Watson gaf er voorbeelden van toepassingen in het AZ Maria Middelares.
Dat deelde de raad van bestuur van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis onlangs mee. Van Uytven wil zijn loopbaan een nieuwe wending geven als zelfstandige consultant. Een transitiemanager moet samen met het directiecomité de belangrijkste projecten opvolgen in afwachting van een nieuwe algemeen directeur.
In zijn memorandum spitst Gibbis, koepelorganisatie van gezondheidsinstellingen in Brussel, zich toe op drie assen: een nieuw organisatiemodel, vereenvoudigde regelementering en meer personeel ten dienste van de patiënt.
In naam van het VBS-GBS stellen secretaris-generaal Donald Claeys en voorzitter Jean-Luc Demeere hun memorandum voor dat een flink eisenpakket bevat, maar ook rijk is aan ideeën.
Vlaanderen krijgt zeven stroke units, Brussel drie en Wallonië vijf. Daarmee verklaarde minister Vandeurzen zich vorige week akkoord in de interministeriële conferentie. Lorin Parys (N-VA) vindt dat een communautaire scheeftrekking.
De Waalse regering - een minderheidsregering voor alle duidelijkheid – nam het eerste plan ziekenhuisbouwplan voor de regio aan. Met een looptijd van 5 jaar - van 2019 tot 2023 - effent het de weg voor een investering van in totaal 2,34 miljard euro in de 46 ziekenhuizen die reageerden op de oproep voor projecten, gelanceerd in maart 2018 door de regionale minister van Volksgezondheid, Alda Greoli (cdH).
Een recente enquête van Zorgnet-Icuro bij de Vlaamse algemene en psychiatrische ziekenhuizen toont een lichte daling van het bedrag aan onbetaalde patiëntenfacturen. Ziekenhuizen zetten sterk in op preventie, en dat loont. Er zijn nog andere elementen die bijdragen tot een proactief beleid.
Het nieuwste ING-onderzoek over de ziekenhuissector, ditmaal met de klemtoon op geïntegreerde zorg, gaf dus vijf speerpunten aan. Dokter Eduard Portella licht toe: "Het ziekenhuis moet een coördinerende rol opnemen zodat het openstaat voor een mogelijke diversificatie van zorgvormen, terwijl het bijdraagt aan de ontwikkeling van ‘extra-murosactiviteiten’”.
Ziekenhuizen wachten vaak te lang met de facturatie van hun medische prestaties, wat voor financiële problemen zorgt. Dat zeggen fiscale experts van de Universiteit Gent. Het duurt minstens twee maanden voor een vraag tot betaling bij de patiënt terechtkomt. Daarna duurt het nog eens drie maanden voor de ziekenhuisfactuur wordt geïnd. Hamvraag is natuurlijk waaraan die traagheid te wijten is.
Vlaams gezondheidsminister Jo Vandeurzen ontvouwde de bouwplannen voor het ziekenhuis van de toekomst: “Met het Groenboek en de visualisatie van Health House nodigen we de sector uit om te innoveren. De bouwstenen voor het nieuwe investeringsbeleid voor ziekenhuisinfrastructuur in Vlaanderen liggen klaar.”
Minister De Block wordt weleens omschreven als de minister van de proefprojecten. Projecten van het ‘werkveld’ doorstaan een selectie om hopelijk uit te monden in concrete en duurzame acties. Artikel 56 van de Ziv-wet dekt deze projecten. Maar de opvolging ervan die proefprojecten werd op de Algemene Raad stevig op de korrel genomen op basis van een interne audit.
Jan Stroobants (Becep) kant zich duidelijk tegen de oplossing van de groep van 12 die een 'new deal' in de gezondheidszorg voorstelt om te realiseren in de volgende legislatuur. Vooral de voorgestelde 'spoedboete' voor patiënten moet het ontgelden.
In het kamerdebat ziekenhuisnetwerken vroeg dr. Jan Vercammen respect voor de bestaande tweetalige zorgverlening in het ingewikkelde kluwen van Brussel.
2018 is het jaar van Maggies onvoltooide symfonie. De partituur is geschreven, geamendeerd, herschreven, maar niet gepubliceerd, luidt het in het VBS-jaarverslag. Enkel de ouverture – de ziekenhuisfinanciering voor de laagvariabele zorg – is uitgegeven. Een schuchtere ouverture.
De goedkeuring in de Kamer vorige week van het wetsontwerp locoregionale ziekenhuisnetwerken van minister De Block stemt de Bvas uitermate tevreden. De medezeggenschap van artsen is nu immers verankerd in het bestuur van de netwerken.
De Raad van Bestuur van de Bvas, afdeling Oost -en West-Vlaanderen, besliste deze week unaniem – wat eerder uitzonderlijk is - om een gerechtelijke procedure aan te spannen tegen het KB laagvariabele zorg. Niet alleen het verzet groeit, ook de uitvoerbaarheid van het systeem komt meer en meer op losse schroeven.
Het wetsontwerp ziekenhuisnetwerken passeerde nu ook de Kamer.
Gespecialiseerde centra voor interventionele beroertezorg zullen de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, gespecialiseerde beroertenetwerken nog meer. Dat zegt dr. Peter Vanacker, vasculair neuroloog AZ Groeninge Kortrijk. Vier randvoorwaarden moeten dan wel vervuld worden.
Als de patiënt een opnameverklaring tekent, betekent dat in sommige ziekenhuizen dat tot 300% supplementen mogelijk zijn bij het verlblijf in een eenpersoonskamer. In feite liggen de gemiddelde percentages evenwel een pak lager zoals blijkt uit een overzicht van alle Belgische ziekenhuizen.
Voor Prof. Marc Claeys (UZA) was de editie van het ESC-congres deze week de laatste die hij voorzat. Hoe schat hij de weerslag in van de invoering van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (LVZ) op de cardiologie?
Morgen staat de jaarlijkse VBS-hoogmis in het teken van het wijzigende ziekenhuislandschap: laagvariabele zorg, netwerken, ziekenhuisfinanciering... (adjunct)secretaris-generaal ad interim Bart Dehaes warmt de toeschouwers op bij wijze van inleiding, meteen ook het moment waarop hij zijn mandaat neerlegt.
Zorg aan Zet, de nieuwe campagne van Zorgnet-Icuro, wil zorg hoog op de agenda in de aanloop naar de verkiezingen. Het discussieplatform www.zorgaanzet.net verzamelt zoveel mogelijk ideeën, getuigenissen en meningen over de zorgorganisatie. Wij noteerden alvast de betaalproblemen van patiënten in het AZ Jan Portaels Vilvoorde, nota bene het ziekenhuis waar de campagne officieel van start ging.
De kans is zeer reëel dat de vasculair chirurgen samen met andere beroepsgroepen de stap zetten naar de Raad van State en het Grondwettelijk Hof om de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (LVZ) aan te vechten.
Ziekenhuizen moeten zich uit de slag trekken met het nieuwe systeem van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (LVZ). Dat loopt niet van een leien dakje, merkt dokter Stefaan Carlier op. Hij maakt morgen een balans op tijdens een studiedag van het VBS. Een voorbeschouwing.
In een interview op Kanaal Z verduidelijkt Margot Cloet, ceo van Zorgnet-Icuro, haar standpunt over de ziekenhuishervorming, transparantie, de ereloonsupplementen, pay for quality en de mogelijkheden van de regering in lopende zaken.
De poederbrief die op 31 december bezorgd werd aan ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, bevatte meel en plastic, bevestigde het Leuvense parket het bericht in Het Nieuwsblad. Intussen loopt het onderzoek naar de afzender. Maar hoeveel kostte de activering van het medisch interventieplan naar aanleiding van deze zaak?
Het Koninklijk besluit over de standaardisering laagvariabele ziekenhuiszorg (LVZ) is vandaag in het Staatsblad verschenen. Het verzoek van Bvas om de invoering van LVZ met minstens drie maanden uit te stellen, gevolgd door alle ziekenhuiskoepels, was tevergeefs. Financiële chaos in de ziekenhuisfacturatie is verzekerd, waarschuwt het artsensyndicaat.
In 2017 moesten tien ziekenhuizen een vergoeding betalen als onderdeel van de referentiebedragen. Maggie De Block geeft de lijst vrij.
‘De netwerken komen er aan’. Het wetsontwerp is aangenomen in de Commissie Volksgezondheid en de behandeling in de plenaire vergadering is bezig. Dat komt dus wel ‘goed’.
Minister Koen Geens (CD&V) gaf tekst en uitleg bij het nieuwe wetsontwerp over vzw’s dat de laatste rechte lijn inging net voor de val van Michel I. Als het wet wordt, is dat van groot belang voor artsenverenigingen (artsenkringen, wachtposten…) en ziekenhuizen. Vindt Michel iI er voldoende steun voor in het parlement?
“Het zou een duidelijk signaal zijn vanuit de ziekenhuiswereld dat zij echt wil samenwerken met de huisartsen door de kringen een plaats te geven in bestuur en medische netwerkraden. Daar zijn geen wetteksten voor nodig”, anticipeert Roel Van Giel op de haperende stemming van het wetsontwerp ziekenhuisnetwerken (1).
Van de kringvergadering van Domus Medica maakte voorzitter Roel Van Giel gebruik om een oproep te lanceren. “Het E17 netwerk, het Gentse netwerk en de Antwerpse ziekenhuisnetwerken staan haaks op alles wat goede patiëntenzorg betekent. Nu is het moment om deze netwerken te zeggen dat we in die constellatie nooit met hen zullen kunnen samenwerken.”
De minister benadrukt dat ze samen met alle betrokkenen een oplossing wil vinden voor de problematiek, maar dat de supplementen inderhaast schrappen niet de juiste manier is.
Oppositiepartij sp.a deelt de bezorgdheid van de Christelijke Mutualiteit (CM) over de dure verblijven in eenpersoonskamers in ziekenhuizen. De Vlaamse socialisten verwijten minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat ze de problemen van de onderfinanciering van de ziekenhuizen al jaren voor zich uit schuift.
Deficitaire ziekenhuizen uit het slop halen? Dat kan alleen als de overheid ook over de brug komt en men hiervoor niet enkel put uit de ereloonsupplementen. De Bvas stelt de zaken scherp.
De Morgen pakt uit met een nieuw onderzoek naar wat ziekenhuisartsen verdienen. Neurochirurgen plaatst de krant bovenaan de loonladder met opnieuw de klemtoon op de grote kloof tussen ziekenhuisartsen – en ziekenhuizen - onderling. Maar welke onderzoeksmethode werd gevolgd?
“Er is veel onzekerheid weggenomen want dat legt toch een beetje een hypotheek op je functioneren als je met zo’n claim geconfronteerd wordt die het bestaan van je ziekenhuis bedreigt.” Dat zegt dokter Weyns, voorzitter van de medische raad van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).
“Geen harde één-op-éénrelatie netwerken en eerstelijnszones”, luidt het devies van Jo Vandeurzen.
Vorige week vernam u via onze nieuwsbrief dat er een uitweg kwam voor de penibele situatie waarin de Bijzondere Belastinginspectie het Ziekenhuis Oost-Limburg gedreven had. Meteen na dat bericht stroomden de telefoontjes het ZOL binnen: andere ziekenhuizen in dezelfde situatie vroegen raad, vernam De Specialist.
Het goede nieuws kwam De Specialist zopas ter ore: er is een oplossing in de maak voor het geschil tussen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). De zaak is een precedent voor heel wat andere instellingen en artsenassociaties.
Na een testfase staat het ziekenhuislandschap in Vlaanderen klaar om zich te organiseren in netwerken die tot doel hebben zich overal zo kort mogelijk op de patiënt te oriënteren. Dat deelt minister Vandeurzen mee.
In een ferme reactie, getiteld 'netwerk-knoeiwerk' uit dr. Jan Donck, voorzitter van de medische raad AZ Sint-Lucas Gent, zijn ongenoegen over de jongste gang van zaken waarbij de Gentse netwerken on hold gezet worden door minister Vandeurzen.
Geduld is een schone deugd die de meeste artsen niet bezitten. Toen minister Maggie de herziening van de ziekenhuisfinanciering aankondigde, dachten vele collega’s dat er vanalles opgelost ging worden door een krachtdadige-medische-aanpak: diagnose en therapie. Snijden en genezen.
Op het door de Brusselse koepelorganisatie Gibbis georganiseerde colloquium 'thuishospitalisatie en de verhouding met instellingen: een andere kijk', zijn tien Belgische en Franse alternatieve zorgprojecten voorgesteld. Daarin worden zorg thuis en in een instelling op innoverende wijze verenigd.
Morgen donderdag staken de Brusselse gemeenten en OCMW's maar ook de openbare ziekenhuizen.
Terwijl de 4e interministeriële conferentie "Volksgezondheid" een akkoord bereikte over de verdeling van de 25 ziekenhuisnetwerken per regio, onderzocht het parlement het wetsontwerp over de ziekenhuisnetwerken... zoek de fout.
De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de toekomstige 25 ziekenhuisnetwerken. In Vlaanderen komen er 13, in Wallonië 8 en in Brussel 4. Dat is beslist in de schoot van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.
Artsen zullen zich aan het nieuwe ziekenhuislandschap moeten aanpassen met ziekenhuisoverschrijdende associaties. Geen sinecure met de huidige ‘koterij’ van financiêle regelingen, totaal ondoorzichtig trouwens, zegt het Kartel.
Ter gelegenheid van de hoorzitting in de Kamer fileerde het Kartel het KB netwerken artikel per artikel. Het is het in grote lijnen eens met het concept van de ziekenhuisnetwerken, maar uit als belangrijkste punt van kritiek dat dit geenszins de financiële moeilijkheden van de ziekenhuizen zal kunnen oplossen.
Ons artikel over het bankroet van twee Nederlandse ziekenhuizen vorige week weekte tal van reacties los. Een greep daaruit.
Plots ging gisteren de geldkraan dicht voor het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en het Ijsselmeerziekenhuis (Lelystad). Zo dreigt een drama voor vele artsen en personeelsleden. De zorgverzekeraars krijgen de zwartepiet toegespeeld.
De hulpverleningszones waarschuwen voor de structurele onderfinanciering van Dringende Geneeskundige Hulpverlening.
Dr. Mathias Vrolix (ZOL, VBS) wil namens de cardiologen meegaan in de invoering van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (GLZ), maar stelt wel een strikte voorwaarde.
Op 7 oktober 2017 werd de ‘Staten Generaal’ georganiseerd door en voor de Belgische anesthesisten omdat een belangrijke frustratie en angst groeide voor de geplande hervormingen van minister De Block. De vraag naar goede en open communicatie over het onderwerp was groot, gezien er weinig concrete info uit politieke hoek kwam. De opkomst was aanzienlijk.
Voor de artsen in globo mag dan niet veel nieuws te rapen vallen qua nieuwe initiatieven voor 2019, andere disciplines krijgen wel wat toegeworpen.
De jongste maanden kozen ook de laatste twijfelende ziekenhuizen voor een formalisering van hun samenwerking in een netwerk. Eentje blijkt toch nog niet helemaal over de brug te geraken: het netwerk KOM.
Vergeleken met het al niet schitterende jaar 2016 gaan in 2017 nog 20% meer ziekenhuizen in het rood, zegt het MAHA-rapport van Belfius. De algemene tendens is duidelijk negatief met tal van indicatoren die rood tot dieprood kleuren. Of: de besparingen laten zich voelen bij de ziekenhuizen.
Voor de twee pijlers van het hervormingsplan voor de ziekenhuissector, de netwerkvorming tussen ziekenhuizen en een meer geïntegreerde financiering, "heb ik noodzakelijke stappen gezet, vaak tegen veel weerstand in". Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block duwt de ziekenhuizen dieper in het rood. Dat zegt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck woensdag in een reactie op een studie van Belfius, waaruit blijkt dat vier op de tien algemene ziekenhuizen in België verlieslatend zijn.
Dieter Goemaere van de Brusselse privéziekenhuizen vond in een reactie op het MAHA-rapport dat de citroen nu wel genoeg uitgeknepen was. Hij kwam ook voor de dag met oplossingen.
Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) stelt vast dat de besparingen op volle kruissnelheid komen. "De grens met het faillissement is flinterdun geworden. Wat nu?"
Een vertegenwoordiging van de kinderartsen ging op bezoek bij minister De Block om een aantal problemen voor de laagvariabele zorg van de pasgeborene aan te kaarten. Het kabinet erkent de problematiek, maar deadlines of zekerheden zijn (nog) niet te bespeuren.
Vier ziekenhuizen in Gent en Oudenaarde hebben maandag in de ambtswoning van Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers een intentieverklaring voor diepgaande samenwerking ondertekend. Ze stemmen hun medisch aanbod onderling af, verwijzen patiënten sneller door en zullen op wetenschappelijk vlak samenwerken.
"De ziekteverzekering gaat zelf in burn-out", vinden Socialistische Mutualiteiten na de goedkeuring van de begroting in het Verzekeringscomité. Zij stemden tegen het begrotingsvoorstel. "Het voorstel dat voorlag gaat uit van een budgettair kader dat de regering in juli uittekende, maar dat nog veel onduidelijkheden bevat", klinkt het.
Het begrotingsvoorstel dat op het Verzekeringscomité voorwaardelijk goedgekeurd werd door CM en van artsenkant AADM en Kartel, kon hooguit rekenen op een onthouding van het grootste artsensyndicaat, de Bvas. Waarom?
Bvas onthield zich op het Verzekeringscomité, Kartel en AADM stemden voor. Het voorstel vertrekt nu naar de Algemene Raad van het Riziv – met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, ziekenfondsen, vertegenwoordigers van de federale regering en zorgverstrekkers.
FLOOW2 Healthcare werpt zich op als dé deelmarktplaats waarop ieder bedrijf wereldwijd onbenut materieel, diensten en medewerkers kan delen met collega bedrijven. Perfect voor de gezondheidszorg die er de kosten mee drukt én milieuvriendelijker op wordt, beweert FLOOW2 Healthcare.
Voor het eerste Franstalig toelatingsexamen slaagden ruim 1.000 studenten. Die mogen allemaal aan hun eerste jaar geneeskunde beginnen tot groot ongenoegen van Roel Van Giel (Domus Medica) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zij legt de verantwoordelijkheid bij regiominister Marcourt (PS), maar die kaatst de bal terug.
Tussen droom en daad staan nog een pak bezwaren. Kenners houden hun hart vast.
Om het investeringsniveau in ons land op te krikken, zijn er tegen 2030 voor ongeveer 150 miljard euro aan investeringen nodig. Dat staat in het eindverslag van het Strategisch Comité, dat premier Charles Michel in het leven riep om een nationale investeringsstrategie uit te werken.
De hartspecialisten van het UZ Brussel zien de vergrijzing, maar ook de toenemende diversiteit van onze samenleving als grote uitdagingen voor de toekomst. Dat zeggen ze naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten. Tegelijk willen ze meer budget en "dat is te vinden door de BTW op alle medische kosten te schrappen", stelt Prof. Brugada resoluut.
Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV ondertekenden een hernieuwing van het innovatiecharter met de UGent en het UZ Gent. Het innovatiecharter past in een initiatief om meer kennis en expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en innovaties sneller bij de patiënt te brengen.
Op initiatief van minister De Block trok de regering 35 miljoen uit om de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) extra te ondersteunen en de subsidies voor de ambulancediensten te verhogen. Doel: de dringende zorg en het dringend vervoer verbeteren van patiënten na een oproep naar de 112.
De loonkloof tussen topbestuurders van grote non-profitorganisaties en artsen loopt snel op en weerspiegelt de aanzienlijke en groeiende kostenpost van management- en niet-klinische werknemerslonen op het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem (1). En in België?
AZ Delta staat voor belangrijke veranderingen. Daarom wil de raad van bestuur de organisatiestructuur lichter maken, met een kleiner directiecomité. Voor de (para)medisch directeurs wordt een vervanger gezocht.
Volgens het auditrapport van het Riziv stegen de uitgaven voor raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en specialisten met 3,1% in 2017 vergeleken met het jaar voordien. Ze lagen toen op bijna 2,2 miljard. Daarmee bleven ze met ruim 8,5 miljoen onder de voorziene uitgaven.
De ministerraad keurde op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid een voorontwerp van wet goed in tweede lezing over de vorming van klinische netwerken tussen de ziekenhuizen.
De Nederlandse De Volkskrant deed een poging om de minimumduur van een consultatie van 10 minuten (ideale omstandigheden) af te zetten tegen de reële consultatieduur. Een procesanalyse die ook voor Belgische artsen de moeite loont.
"Ziekenhuizen zullen transmuraal moeten gaan”. Dat – niet echt nieuwe - credo ligt ten grondslag aan wat de ministers Guy Vanhengel en Didier Gosuin presenteerden als “het eerste gezondheidsplan van het land van deze omvang.”
Een speciaal medicomutoverleg waarop ook de ziekenhuizen waren uitgenodigd door voorzitter Jo De Cock, spitste zich toe op de ereloonsupplementen en transparantie. De ziekenfondsen eisen een precieze prijsraming vooraf, inclusief supplementen.
De Bvas protesteerde vandaag fel in het Riziv-verzekeringscomité tegen een voorstel om een nieuwe implanteerbare hartpacemakers exclusief voor te behouden aan de universitaire ziekenhuizen.
Na jarenlange stilstand werd gisteren een belangrijk raamakkoord bereikt over de mobiele teams psychiatrische hulpverlening (artikel 107). Dokter Geert Bosma (Kartel, hoofdarts Sint-Amandus Beernem) geeft tekst en uitleg.
De vermaarde chirurg Atul Gawande zal een nieuw ziekenhuisconcept leiden van Amazon, JP Morgan en Warren Buffet. Het begint sommigen eindelijk te dagen dat we de bus van de nieuwe technologie niet mogen missen... Dat was de boodschap van Lucien Engelen voor een select gezelschap van ziekenhuisinnovatoren, verzameld door In4care.
De ontwerpteksten (1) voor de centralisatie van slokdarm- en pancreaschirurgie zijn zo drastisch dat vrijwel alleen universitaire centra nog bevoegd zullen zijn voor dit soort ingrepen. Dat is niet naar de zin van de beroepsvereniging van Belgische chirurgen.
We meldden het onlangs nog voor de kllnische biologie: laboratoria zullen nauwer moeten samenwerken in netwerken. Iets dergelijks is nu aan de orde voor pathologische anatomie in GZA-ZNA. Sinds begin deze maand vormen de labs in dit netwerk één associatieve dienst die geïntegreerd samenwerkt.
Thierry Freyne wordt vanaf oktober de nieuwe algemeen directeur van het AZ Jan Portaels. Freyne werd eind vorige week aangesteld door de raad van bestuur van het Vilvoordse ziekenhuis. Dat betekent ook dat hij afscheid neemt als Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde.
Een as wordt gesmeed voor kinderhartchirurgie tussen de ziekenhuizen van Rijsel en Brussel (UCL), met tussenin de schakels Kortrijk, Ieper, Moeskroen en Doornik. Dit moet na 2020 uitmonden in een Europees samenwerkingsverband voor aangeboren hartaandoeningen.
Geen spoedgevallendienst meer voor UZ's. Vanaf 65 nog een minimumaantal patiënten om als arts erkend te blijven. Een deel van een AZ wordt mobiel (bv. een container). Op het Internet kan iedereen zien hoeveel expertise een specialist heeft. En een gemixte financiering voor de arts. Zo moet onze zorg er in 2030 uitzien.
Na amper anderhalf jaar neemt het Heilig Hartziekenhuis Lier afscheid van dr. An De Cuyper als CEO en ook van zijn financieel directeur, Guy Servotte. Patrick Smits, ook nog niet zo lang aan de slag als hoofdarts, verzekert voorlopig de positie van waarnemend algemeen directeur. Voorzitter van de raad van bestuur Peter Degadt duidt de zoveelste wissel aan de top in korte tijd.
Op de studiedag van Zorgnet-Icuro over netwerken deze week sprongen twee praktijkvoorbeelden in de kijker: het kersverse Antwerpse Helix-netwerk en het ook al jonge Netwerk Gent. Hun werking werd toegelicht door respectievelijk netwerkcoördinator Helix Johnny Van Der Straeten en Niko Gobbin, algemeen directeur AZ Sint-Lucas Gent.
Het ziet ernaar uit dat de Aalsterse ziekenhuizen, het UZ Brussel en Sint-Maria Halle dan toch stappen zetten naar één netwerk. De gesprekken daarvoor zijn opgestart, zo viel te horen in de wandelgangen van het netwerkcongres van Zorgnet-Icuro.
Bij uitgeverij Pelckmans verscheen een bijgewerkte versie van “Gezondheidseconomie voor niet-economen” van Prof. dr. Lieven Annemans (1). We overlopen met de auteur enkele principes, nieuwe methoden en valkuilen van de gezondheidseconomische evaluaties vandaag. En we staan stil bij de economische context.
Na de drastische ingreep op bestuursniveau van het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel (ontslag CEO en hoofdarts) rijst de vraag hoe het nu verder moet. Wil Geel echt in het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) stappen? En zo ja, wanneer? Dient de problematiek over de gemeenteraadsverkiezingen getild te worden?
Op 9 mei 2018 tekenden het Imeldaziekenhuis uit Bonheiden, het H.-Hartziekenhuis van Lier, het AZ Sint-Maarten uit Mechelen en het AZ Jan Portaels uit Vilvoorde een kaderovereenkomst voor de oprichting van het ziekenhuisoverschrijdend netwerk voor het zorggebied Bonheiden-Lier-Mechelen-Vilvoorde.
De zorgsector heeft elk jaar 46.000 nieuwe personeelsleden nodig, en dat tot 2026. Dat komt onder meer door de vergrijzing, maar ook doordat de komende jaren veel werknemers met pensioen gaan. De Vlaamse werkgeversorganisatie Verso smeekt om een “globaal actieplan”, zoniet vreest ze dat de dienstverlening in het gedrang komt. Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) schat dat we bijna 1 miljard extra loonkost per jaar nodig hebben voor voldoende verpleegkundigen.
Governance wordt een stevige uitdaging voor ziekenhuisnetwerken, meent Prof. Lutgart Van den Berghe (Guberna). Ze somt enkele mogelijke valkuilen op.
In zijn lezing tijdens de Health & Care-beurs in Gent wees Piet Vanthemsche, voorzitter van het Wit-Gele Kruis, op de veranderingen bij de thuisverpleging om aan te kunnen sluiten bij het evoluerende ziekenhuislandschap. Hij verwacht dat robots een deel van de chirurgie overnemen en AI een deel van de radiologie.
Nu het vaststaat dat E17 met zeven ziekenhuizen een aaneensluitende regio van 40 gemeentes behelst met samen meer dan 600.000 inwoners en jaarlijks meer dan 180.000 opnames, richt men de blik voorwaarts. Dat in het licht van een zorgstrategisch plan.
Minister De Block vroeg het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om na te gaan welke lessen kunnen worden getrokken uit de manier waarop andere landen hoogvariabele zorg financieren. "Omdat de keuze van de financiering samenhangt met de beleidsprioriteiten, is het niet mogelijk om een buitenlandse financieringsmethode zonder meer toe te passen in België", luidt het. Het KCE speelt de bal dus terug naar de minister.
Met een door de ministerraad goedgekeurd wetsontwerp eind vorige maand en een ontwerp KB dat gisteren bij het Verzekeringscomlité belandde, geeft minister De Block een nieuwe impuls voor een van haar hoofdwerven: de gestandaardiseerde laagvariabele zorg. Even het stof laten optrekken om te zien of alles wel degelijk aan elkaar hangt…
Het socialistisch ziekenfonds trekt ten aanval tegen 'foute' patiëntenfacturen. Alvast topdokter Ilse Degreef plaatst een en ander in perspectief op Twitter. Dr. Marc Geboers (Zorgnet-Icuro) wijst erop dat het vaak gaat om 'oude discussiepunten', en dat Zorgnet-Icuro zijn leden verder aanzet tot het correct volgen van de regels. Ongeoorloofde administratiekosten zouden eerder voorkomen bij privélabs.
Vorig jaar recupereerde het Socialistisch Ziekenfonds meer dan 275.000 euro voor leden van wie de ziekenhuisfactuur niet correct was. Wat waren de meest voorkomende fouten?
De economische impact van de Brusselse openbare ziekenhuizen, verenigd in het Universitaire Ziekenhuisnetwerk (UZC), is boven het miljard euro gestegen. Dat berekende de Brusselse kamer van koophandel Beci.
Dokter Jean-Paul De Corte (N-VA Wetteren, foto) beschuldigde de gemeenteraad onder meer van valsheid in geschrifte bij de oprichting van een nieuwe juridische vereniging voor het ASZ. Hij diende hiervoor klacht in bij de gouverneur. Het ASZ reageert.
Bij de recente opening van het PET-centrum Zuidoost-Vlaanderen - met de participatie van niet mnder dan zes ziekenhuizen - lichtte Marc Van Uytven, algemeen coördinator van het centrum, de drie principes toe waarop de samenwerking zich toespitst.
Het Kempens hartcentrum doet het meer dan behoorlijk na vier jaar werking. Het groeit volop. Een balans.
Sommigen begonnen al te wanhopen, maar Maggie De Block haalde met haar juridische regeling van de netwerken net de laatste deadline (voor de paasvakantie). De ministerraad keurde haar wetsontwerpen vandaag, op 30 maart 2018, goed in eerste lezing. Dat geldt ook voor het ontwerp gestandaardiseerde laagvariabele zorg. Beide ontwerpen vertrekken nu naar de Raad van State voor advies.
Hoe gezond is onze gezondheidszorg? Die vraag staat centraal tijdens een van de debatten op het symposium Medische Wereld (28 april) in het UZ Brussel, met als spreker onder meer dr. Michaël Rosseel, diensthoofd cardio Aalsters Stedelijk Ziekenhuis (ASZ). Hij kaart twee ziektetekens aan: de netwerkvorming zoals die nu verloopt, en de almaar zwaardere administratieve overlast.
Ziekenhuisnetwerken en nieuwe eerstelijnszones zijn 'top of mind' bij zorginstellingen en zorgverstrekkers aangezien ze verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomstige manier van werken.
62 ziekenhuizen gaven aan om in een accreditatietraject te stappen en die accreditatie moesten ze halen voor begin 2018, wilden ze systeemtoezicht vermijden. De Specialist vroeg naar een stand van zaken. Begin maart waren 47 ziekenhuizen geaccrediteerd. De 15 overige worden gemonitord in 2018 en ze liggen in balans om systeemtoezicht te krijgen.
Johan Van Eldere heeft het bestuurscomité van het UZ Leuven gemeld dat hij zijn mandaat ter beschikking gesteld heeft als hoofdarts van het ziekenhuis. Hij blijft in dienst tot 1 juli 2018.
De twee Aalsterse ziekenhuizen, Ronse, Oudenaarde, Dendermonde en Zottegem openden het PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen. Het gaat om een associatie van de betrokken medische diensten van de zes ziekenhuizen.
Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Waregem ziet zich gesterkt in de recente uitspraak van de Raad van State die zeven vergunningen van MRI's vernietigt. CEO Richard Nerynck licht toe: de vergunningen zijn vernietigd maar niet de erkenning. Hamvraag: als er geen vergunning is, kan men dan erkennen?
Op de tweede editie van ons MeMHo-congres maakte Philippe Henry de Generet (Waalse minister van Volksgezondheid, Alda Greoli) intrigerende kanttekeningen. Het Waalse Gewest zegt bijvoorbeeld onomwonden neen tegen netwerken als de federale overheid die oplegt. Het gewest wacht alleszins het advies af van de Raad van State.
Sinds dr. An Decuyper aan het roer staat van het Heilig Hartziekenhuis Lier gaat het snel. Nog niet zo lang geleden trad het ziekenhuis toe tot het netwerk MeLiBo (later MeLiBoVi), een samengaan van het AZ Sint-Maarten, Imelda Bonheiden, Lier en AZ Jan Portaels Vilvoorde. Nu is er dus ook een masterplan voor een nieuwbouw.
De invoering van de ziekenhuisnetwerken zou weinig invloed hebben op het aantal ziekenhuisbedden. Dat blijkt uit een studie van Antares Consulting in opdracht van ING. Onlangs raakte overigens bekend dat het ziekenhuis Ambroise Paré (Mons) zijn beddenaantal zelfs nog optrekt.
Begin deze maand stelde Uber ‘Uber Health’ voor, een oplossing, aldus het bedrijf, voor miljoenen Amerikanen die niet naar een afspraak kunnen gaan omdat ze niet over aangepast vervoer beschikken. “Care begins with getting there. Help patients and caregivers get reliable rides”, zo klinkt het.
In een interview op Radio 1 maakte minister De Block een stand van zaken op over de netwerken. Ze blijft erbij dat ze met haar wetsontwerp netwerken voor de paasvakantie naar de ministerraad trekt, maar ze gunt de Franstaligen nog enkele weken onderhandelingstijd.
Volgens Eric Van der Hulst (Imec, AP19 projectcoördinator) wordt 2018 het jaar van de waarheid voor medische apps. "In 2017 werden 24 proefprojecten goedgekeurd, in 2018 stappen we hiermee 'in de reële wereld'. De teleconsultatie valt voorlopig buiten AP19.
FibriCheck is een van die veelbelovende apps die al het verst staat qua erkenning en ook flink op weg is om voor Riziv-terugbetaling in aanmerking te komen. Overigens gebeurt dat nu al bij het Partena-ziekenfonds.
Dr. Marnix Goethals onmiddellijk ontslagen als CEO van Sint-Dimpna Geel, hoofdarts Jo Leenders per 1 januari 2019. Dat vernam De Specialist uit betrouwbare bron.
Naar aanleiding van de recente actualiteit herinnert de nationale raad van de Orde der artsen dat het strijdig is met de geneeskundige plichtenleer dat de arts weigert de zorg voor een patiënt op zich te nemen enkel omdat deze geen individuele kamer kiest ...
De stand van zaken op basis van de intentieverklaringen.
Na de intentieverklaring over de netwerking die de Vlaamse ziekenhuizen overmaakten aan de overheid, krijgt de kaart van de Vlaamse regionale netwerken de vorm die al een tijdje vermoed werd, al blijven er nog enkele witte vlekken. Zorgnet-Icuro is tevreden met deze verdere stap maar dringt nogmaals aan op een wettelijk kader.
Een gezamenlijke persmededeling van alle betrokken gezondheidsministers in dit land zet de bakens uit over de netwerkvorming. Het lijkt er sterk op dat de gemeenschappen - zeker Vlaanderen - hun zin krijgen zodat minister De Block haar netwerkhervorming kan vrijwaren.
Enkele sprekende cijfers: van 2001 tot 2015 is de kost van longfunctie per jaar met 1,5% gestegen… dat is amper de index. In de periode 2001-2010 alleen al is de groei van de meeste sectoren zoals heelkunde, klinische biologie, medische beeldvorming met 40-50% gestegen. Dat is dubbel zo sterk, idem de werkingskosten van de ziekenfondsen.
Raf Jacobs, hoofdarts van het AZ Sint-Blasius Dendermonde, geeft toelichting bij de positie van zijn ziekenhuis wat de netwerken betreft. Kiest Dendermonde er nu voor om het netwerkcharter, dat het eerder tekende met de Aalsterse ziekenhuizen, verder uit te werken? Of wordt het geweer van schouder veranderd en richt het zich op het AZ Nikolaas/AZ Lokeren, een optie die de voorkeur wegdraagt van de Vlaamse overheid?
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zet de werking van de ziekenhuizen verder op de helling door naast het ZOL nog andere instellingen te viseren. Eerder kreeg het Ziekenhuis Oost-Limburg een torenhoge schadeclaim wegens de wijze waarop het erelonen aangeeft van artsen in een pool. Dat stuitte op forse kritiek. Maar nu zet de BBI verdere stappen. Dat vernam De Specialist uit goede bron.
Het UZA ontving een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen.
Dokter Guy Buyens, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels Vilvoorde, werd zopas ontslagen. Dat vernam De Specialist uit goede bron. Het ontslag komt erg ongelegen na een gecontesteerde beslissing bij de netwerkvorming, al is het niet zeker dat die beslissing de doorslag gaf voor het ontslag.
In de marge van het BSC-congres van de cardiologen (foto: het organiserend comité) noteerden we een opmerkelijke uitspraak van dr. Geboers, directeur algemene ziekenhuizen Zorgnet-Icuro. "Als Brussel 4 netwerken wil en geen 2 of 3 volgens het aantal inwoners, dan zal Wallonië er maar 7 tellen." We zoomen ook in op zijn presentatie over de netwerken en de repercussies voor de cardiologie.
Dat de gezondheidsministers De Block (federaal) en Vandeurzen (Vlaamse Gemeenschap) nu samen een strakke kalender bekendmaken voor de netwerkvorming zoals we meldden in ons breaking news afgelopen dinsdag, zorgt voor heel wat reacties. Een greep daaruit.
Neen, het was niet om te lachen: een Vlaams ziekenhuis kreeg enkele maanden geleden een fikse boete van het Riziv van niet minder dan 450.000 euro omdat het buiten de lijntjes zou hebben gekleurd voor de referentiebetalingen. Na protest gaf het Riziv toe dat het zich vergist had…
Het nieuwe akkoord 2018-2019 stipuleert dat ziekenhuizen voorafgaand de kosten moeten ramen voor de patiënt van courante ingrepen. Dit jaar komt er daarvoor een standaardmodel. De ramingen bevatten ook de ereloonsupplementen met een maximumbedrag. En ze gelden bij ondertekening als wederzijdse verbintenis. Haalbaar?
Vanaf begin dit jaar werd het UZ Gent deel van UGent. Dat volgens het Vlaams regeerakkoord. De Vlaamse overheid droeg de gronden en de gebouwen van het UZ Gent over aan UGent. Het UZ Gent krijgt meer armslag voor netwerking met het AZ Lokeren, AZ Nikolaas, Jan Palfijn Gent en AZ Sint-Lucas Gent.
Sinds begin dit jaar werken AZ Heilige Familie Rumst en de Sint-Jozefkliniek Bornem/Willebroek onder één juridische structuur: vzw AZ Rivierenland. Tegen 1 januari 2019 moeten ze als één erkend ziekenhuis functioneren. Daartoe werd een fusieplan ingediend.
Terwijl in Nederland een poging om het loonplafond voor ziekenhuisbestuurders op te blazen, mislukte, wuift in ons land minister De Block een dergelijk plafond weg. Een interessant contrast.
Bij de goedkeuring van de nieuwe statuten van het openbare ziekenhuis ASZ zit een stevige kink in de kabel: het Wetterse gemeenteraadslid Jean-Paul De Corte (N-VA) diende een klacht in bij de gouverneur omdat hij zich afvraagt of er valsheid in geschrifte in het spel is. Blijkbaar is dit een schoolvoorbeeld van wat je niet moet doen om een netwerk te vormen.
De monsterclaims van de Limburgse BBI hangen als een zwaard van Damocles boven alle ziekenhuizen en daarom schrijft Zorgnet-Icuro zowel de Vlaamse als de federale overheid aan met de dringende vraag om een oplossing.
De ministerraad keurde op voorstel van Maggie De Block een ontwerp KB goed voor het Budget Financiële Middelen boekjaar 2018.
"De ziekenhuizen zijn de tak aan het afzagen waar ze zelf op zitten." Een forse waarschuwing van minister De Block (Open Vld) gisteren in de Kamer aan het adres van de ziekenhuizen. Dat naar aanleiding van nieuwe cijfers over de toename van de ereloonsupplementen, afkomstig van de CM. "De mensen pikken dit niet meer", antwoordde de minister op een vraag van Karin Jiroflée (sp.a).
De Bvas wil de geneeskundestudenten die vandaag betogen aan het kabinet van Maggie De Block een hart onder de riem steken. "Wij delen hun bezorgdheid. Het is een pure schande dat de minister geen enkele realistische oplossing heeft voor de dubbele cohorte artsen die in 2018 afstudeert. Eén op de twee van deze artsen dreigt geen stageplaats te vinden."
Philippe Devos probeerde namens de Bvas de gemoederen te bedaren op de Staten-Generaal van de anesthesisten. "Een staking is een te forse reactie op wat er nu gebeurt met de forfaits. Dit is niet het beste, maar evenmin het slechtste systeem. Meer zorgen baren ons de netwerken." Een interview.
De anesthesisten nemen duidelijk het voortouw in de strijd tegen de invoering van het globaal forfait laagvariabele zorg. Met ruim 350 aanwezigen was de opkomst buiten verwachting. De anesthesisten willen nu hun draagvlak verbreden in functie van volgende acties. "De vrijheid om neen te zeggen is misschien de enige vrijheid die we nog hebben."
Een reactie van Dieter Goemaere van de Brusselse ziekenhuiskoepel Gibbis, op het MAHA-rapport.
De Maha-studie (Model for Automatic Analyses) toont voor 2016 geen beterschap voor de AZ’s. Een blik op het aantal bedden, de opnames en de verblijfsduur. En wat met de bezoldigingen van de artsen? De afdrachten zijn toegenomen.
Peter Degadt, CEO van Zorgnet-Icuro dat alle Vlaamse AZ's overkoepelt, vindt het alarmerend dat het gemiddelde ziekenhuis meer en meer evolueert naar een (dood)zieke patiënt. Dat concludeert hij uit de MAHA-studie. Netwerken zijn een van de mogelijke oplossingen, maar artsen moeten niet meer dan nu in het bestuur participeren.
De 23ste editie van Belfius’ Maha-studie (Model for Automatic Analyses) toont voor 2016 geen beterschap voor de AZ’s. De globale financiële structuur is weliswaar gezond, maar de resultaatrekeningen en activiteitsindicatoren tonen tekens van erosie en fragiliteit.
Blijkbaar zouden de wetteksten over de ziekenhuisnetwerken - overigens al voor het begin van dit jaar beloofd - nu toch zo goed als klaar zijn. Volgens minister De Block kostte het heel wat moeite om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Maar nu zou ze haar wetsontwerp binnenkort bekendmaken volgens De Tijd.
De Specialist vroeg de vier ziekenhuisfederaties van dit land om hun eisenpakket voor het overleg begin oktober met het kabinet-De Block op tafel te leggen. Een overzicht.
Voor Gibbis is vertrouwen het sleutelwoord in de netwerkonderhandelingen, Unessa wil zijn fundamentele waarden versterken en Santhéa geeft niet thuis.
Namens AZ West, het ‘meest geïsoleerde ziekenhuis van Vlaanderen’, waarschuwt directeur Lieven Vermeulen voor de gevolgen als de kraamkliniek moet sluiten.
In De Specialist van deze week reiken de advocaten Liesbeth Lafaut (Arcas Law) en Jef Van Eyndhoven (HCGB) twee pragmatische oplossingen aan om de fiscale oorlog tussen de Bijzondere Belastinginspectie BBI en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) te bedaren. Intussen dreigt de monsterboete van 118 miljoen euro nog verder op te lopen.
In Nederland lopen de kosten van medische hulpmiddelen voor ziekenhuizen flink te hoog op omdat de inkoopdiensten onvoldoende georganiseerd en opgeleid zijn. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De kosten zijn volgens het adviesbureau Gupta verdubbeld het afgelopen decennium.
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) hypothekeert de werking van alle ziekenhuizen in ons land. De BBI viseert de manier waarop de ziekenhuizen de erelonen aangeven die ze uitkeren aan artsen die in een pool werken. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het Ziekenhuis Oost-Limburg wordt aangepakt met een schadeclaim van ruim 50 miljoen.
De desinfectie van flexibele endoscopen met lumen laat volgens een steekproef van Zorginspectie vaak te wensen over. De sector staat open voor kritiek, al roept het rapport zelf ook veel vragen op en mag de overheid ook de hand in eigen boezem steken.
Prof. Leroux-Roels (UZ Gent) noemt de resultaten van deze steekproef verontrustend, maar wijst ook naar de fabrikanten die hun huiswerk moeten overdoen voor de duodenoscoop.
“In het beleidsrapport staan sprekende resultaten, we ontkrachten de boodschap niet”, reageert Prof. Dominique Van Dijck (Zorgnet-Icuro). “We willen dit aangrijpen om tot een eenduidig eisenkader te komen voor een sector die vragende partij is naar duidelijkheid.”
Een recente studie toont aan dat binnen dit en vijf jaar de helft van de ziekenhuizen een beroep zal doen op artificiële intelligentie, vooral op het vlak van klinische beslissingsprocessen en volksgezondheid.
De Antwerpse huisartsen stuurden de ziekenhuizen een open brief. Ze pleiten daarin voor het ontwikkelen van één groot ziekenhuisnetwerk dat de hele arrondissement Antwerpen zou bestrijken. Daarmee gaan ze in tegen de ziekenhuisnetwerken in opbouw.
De Waalse en Brusselse ziekenhuisverenigingen slaan op tafel. In een open brief eisen ze dat er eindelijk meer financiële zuurstof komt voor de ziekenhuizen.
Hoe (re)organiseren we onze traumazorg? Moeten we ons spiegelen aan het Engelse systeem? En waar ligt de rol van de orthopedisch chirurgen, intensivisten, spoedartsen? Tien vragen op basis van het recente BVOT-congres in Gent.
De diensten kinder- en jeugdpsychiatrie van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen slaan alarm. Ze klagen over een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de dagplaatsen voor kinder- en jeugdpsychiatrie te verlagen.
Het Socialistisch Ziekenfonds pleit ervoor om de ereloonsupplementen bij routine-ingrepen af te schaffen. Die supplementen wegen vaak zwaar door op de patiëntenfactuur en er zijn forse verschillen tussen artsen en ziekenhuizen.
Het blijkt dat er vandaag in het algemeen al te veel capaciteit is in ziekenhuizen, en dat deze trend zich zal voortzetten. De grote uitzondering hierop zijn de bedden voor geriatrie en revalidatie, waaraan er nu reeds een tekort is, dat alleen maar zal toenemen. We moeten ook nog veel meer in het dagziekenhuis behandelen dan nu het geval is, zegt het KCE.
De massaal bijgewoonde studiedag van de Belgische Vereniging der Ziekenhuizen (BVZ) bood een mooie staalkaart van waar we staan met de netwerken in de verschillende regio's. Er vielen enkele opvallende uitspraken. Een (niet-exhaustief) overzicht.
Amper 0,7 miljoen hield het UZA over aan het voorbije boekjaar. En dat met een omzet van 336,8 miljoen en puike medische resultaten. Het aantal verblijven zonder overnachting groeide het sterkst.
De vijf ziekenhuizen van de stad Brussel verdelen de meest lucratieve posten, tot 33.000 euro bruto per jaar. Daarin wordt nu gesnoeid, aldus kersvers burgemeester Close, die de vergoedingen voor de voorzitters van de Brusselse ziekenhuizen zowat wil halveren.
Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.
“Ik heb niet het gevoel dat iemand ons in een netwerk dwingt”, zegt hoofdarts van AZ Sint-Elisabeth Zottegem Rudi Vossaert (foto), en met hem zijn collega van AZ Ronse.
In het systeem van de laagvariabele zorg waarvoor een wetsontwerp werd voorgelegd op het Verzekeringscomité afgelopen maandag, verliezen de anesthesisten hun zuiver honorarium. Nochtans zijn zij de enigen waarvoor dat is gebetonneerd in de nomenclatuur (art. 9), analyseert Bvas-voorzitter Marc Moens.
Aan de vooravond van een van de grondigste hervormingen van de zorgsector ooit gaat de Kliniek Sint-Jan over tot een diepgaande reorganisatie van haar ziekenhuisactiviteiten door zich te baseren op een patiëntenrekrutering via zorgpaden. Te beginnen met hartinfarct en plaatsing heupprothese op één dag.
Volgens Bvas-voorzitter Marc Moens groeit de bereidheid bij de anesthesisten om actie te voeren tegen het nieuwe systeem van laagvariabele gestandaardiseerde zorg. Hij vreest ervoor dat bij de speciallisten mogelijk twee kampen zullen ontstaan in de ziekenhuizen.
Dr. Dirk Ramaekers, die mee in de ad-hoc werkgroep ziekenhuisfinanciering zit als onafhankelijke, meent dat het allemaal best meevalt met het voorstel laagvariabele gestandaardiseerde zorg.
Het AZ Turnhout zwaait met een Europese primeur. Het stapt als eerste ziekenhuis in Europa in een project van de medische firma Depuy rond instrumenten die maar één keer gebruikt worden. "Innoverend, ecologisch en efficiënt", volgens dr. Erik Vanlommel (foto).
Trap 1 in de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, de standaardisering van laagvariabele zorg, is grotendeels uitgewerkt. Maar het verzet groeit bij flink wat specialisten omdat het kabinet De Block niet of onvoldoende oor heeft voor hun opmerkingen.
Als reactie op het ongenoegen van nagenoeg de hele sector op het verwaarloosde probleem van de dubbele cohorte, reageert het kabinet met de mededeling dat het er 'ernstig' mee bezig is. Het ongenoegen werd gebundeld in een charter.
Het Heilig Hart Leuven, RZ Heilig Hart Tienen, AZ Diest en UZ Leuven gaan nu ook officieel samenwerken: ze ondertekenden de intentie om een ziekenhuisnetwerk te vormen. Daarmee wordt eigenlijk een bestaande toestand bevestigd, maar het wordt nu zaak om een en ander te verfijnen.
De dringende geneeskundige hulp (DGH) of de dringende zorg en vervoer van patiënten via een ambulance wordt hervormd. De regering trekt 35 miljoen uit om het hervormingsplan in 2018 op gang te trekken.
De Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) snoeien in hun personeel en mikken op 40 arbeidsplaatsen minder voor de vestiging van Mortsel.
Het UZ Leuven roept de Belgische overheid op om de financiering van hartfalenzorg te optimaliseren.
Afgelopen vrijdag keurde de ministerraad de wet diverse bepalingen goed op voorstel van Maggie De Block. Daarmee spreidt de minister het bedje van de ziekenhuishervorming. Meteen drukt ze de hier en daar gerezen twijfel over haar daadkracht de kop in. © Wouter Maeckelberghe
Het Waalse technologiebedrijf IBA, dat achter het protontherapiecentrum van het UZ Leuven/Saint-Luc zit, ontpopt zich tot een mondiale wereldspeler nu het ook Afrika verovert met een contract in Egypte.
Afgelopen maandag stond de goedkeuring voor een centrum hadrontherapie op het programma in het Verzekeringscomité. Niet iedereen bleek even enthousiast bij de behandeling van dit punt. En zeker niet om de wafelijzerpolitiek die op tafel ligt.
Dat titelt de Nederlandse publicatie Zorgvisie deze week op basis van wat werd gezegd op het congres 'Zorgallianties van de toekomst'. Zit dat er ook in als we in België de netwerkvormlng doorvoeren van de ziekenhuizen?
Ziekenhuisartsen zijn bijna allen bereid om de financiële gevolgen te dragen bij negatief investeringsresultaat. De arts mag wel incentives krijgen voor zijn ondernemerschap, blijkt uit een enquête bij twee AZ's en twee UZ's. Dat leidt tot een betere geneeskunde. Het medisch-wetenschappelijke blijft sowieso een belangrijke bonus.
De uitspraak van Luc Van Gorp, dat een kwart van de ziekenhuizen dicht kan, vinden zowel Rudy Maertens (AZ Alma) als Marc Selleslach (LBC-NVK) een brug te ver. Marc Moens (Bvas) is geschokt. Langs Franstalige kant gewagen de meeste reacties van een 'premature' uitspraak. Het kabinet De Block zegt wat ambigu geen ziekenhuizen te willen verplichten om te sluiten.
Het Elkerliek ziekenhuis vazn Helmond (Nederland, provincie Brabant) rekent nog maar drie verschillende tarieven voor poliklinisch bezoek van patiënten.
De ziekenhuisgroep AZ Delta en het AZ Sint-Rembert in Torhout willen vanaf 1 januari 2018 fusioneren. De beoogde integratie gaat gepaard met een nieuw, toekomstgericht project voor de campus in Torhout.AZ Sint-Jan Brugge is daar minder mee opgezet.
Het E17-ziekenhuisnetwerk, opgericht medio 2015 door AZMM Gent, AZ Groeninge Kortrijk en het O.L.V. van Lourdesziekenhuis Waregem, breidt uit met twee nieuwe leden. Niemand minder dan Eric Van Zele, ex-topman van onder meer Barco en Telindus, zit het netwerk voor.
Het financedepartement van Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove sleept de award “Best Finance Team of the Year” in de wacht.
Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro reageert positief op het nieuwe financieringsmodel voor de Vlaamse ziekenhuizen, waarover een princiepsakkoord bereikt werd binnen de Vlaamse regering. Gedelegeerd bestuurder Peter Degadt spreekt van "het best mogelijke plan binnen de bestaande middelen".
Let goed op als u deel uitmaakt van een kostenassociatie. Een nieuwe regeling zegt dat u als associatie vrijgesteld bent van btw als u voor 31 januari 2017 voldoet aan strikte voorwaarden, aldus meester Raf Van Goethem, advocaat-vennoot bij Dewallens & partners.
De ziekteverzekering betaalt een implanteerbare hartdefibrillator terug die geplaatst is in een ziekenhuis dat de revalidatieovereenkomst onderschreef. Hoe ziet de nieuwe revalidatieovereenkomst eruit die geldt sinds 1 januari?
Een ziekenhuis dat zich vandaag niet probeert te linken met een netwerk, loopt hopeloos achterop. Toch liggen valkuilen dik gezaaid in dit netwerkavontuur. Meester Filip Dewallens gaat erop in in onze papieren editie van volgende week. Een voorsmaakje: de financiële regeling. De 'Panamaroute' is uit den boze.
Het UZ Gent gaat in beroep tegen de veroordeling door de Gentse correctionele rechtbank in de zaak rond het overlijden van een 13-jarig meisje met anorexia, dat stierf na een verkeerd geplaatste sonde. "Dit dosier overstijgt de muren van het ziekenhuis", zegt afgevaardigd bestuurder Eric Mortier.
40% van de ziekenhuizen te ruim gehuisvest, aldus een studie bij Nederlandse ziekenhuizen van het gespecialiseerde bureau Arcadis waarover het Nederlandse blad Medisch Contact bericht. Ook De Specialist kaartte het probleem al aan en vindt dat enige nuance op zijn plaats is, ook voor de Belgische ziekenhuizen.
Het is geen geheim dat het Heilig Hart Ziekenhuis Lier doorheen een moeilijke periode ging. Maar nu het crisismanagement van dr. Bruno Van Eesbeeck met succes werd afgerond, ligt de weg open voor de toekomst onder leiding van dr. An De Cuyper (algemeen directeur) en dr. Rik De Langh (voorzitter raad van bestuur).
Geen splitsing van de pediatrie, materniteit en spoed, de eerste drie diensten die prioritair geprogrammeerd zullen worden. Akkoorden die ingaan tegen de belangen van de kinderartsen of een planning zonder overleg zullen leiden tot een krachtige reactie. Dat was de boodschap van een talrijk bijgewoonde vergadering van locoregionale kinderartsen.
AZ Zeno en AZ SAV kiezen als eerste West-Vlaamse ziekenhuizen voor het EPD (Primuz) van het UZ Brussel.
De diensten urologie van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), AZ Vesalius (Tongeren), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en Sint-Trudoziekenhuis (Sint-Truiden) sloten gisteren een verregaand samenwerkingsakkoord. Dat maakt hen naar eigen zeggen tot een van de grootste urologiediensten in de Benelux.
Maggie De Block (Open Vld) maant de ziekenhuizen in een omzendbrief van 13 december aan om meer gebruik te maken van zogenaamde biosimilaire geneesmiddelen, om de kosten van de gezondheidszorg te drukken. Dat meldt Febelgen, de koepelorganisatie van de Belgische generieke en biosimilar geneesmiddelenindustrie.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) effent het pad voor een wettelijke verankering van de ziekenhuisnetwerken met drie voorgestelde nieuwe samenwerkingsvormen.
Vrijdag is in de Hoogstraat in Brussel het Universitair Laboratorium Brussel LHUB-ULB ingehuldigd. Het is het grootste klinisch biologisch laboratorium van België en het derde grootste van Europa.
Wat insiders al zagen aankomen, is nu een feit: het Jessa ziekenhuis kiest Hasselt voor zijn nieuwbouw. Kostprijs: minstens 400 miljoen.
Het hof van beroep in Brussel heeft geoordeeld dat verzekeraar DKV, marktleider in de sector van hospitalisatieverzekeringen, zijn tariefverhoging uit 2010 niet moet annuleren.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp KB goed dat voor het boekjaar 2017 het globaal budget bepaalt voor de financiering van de werkingskosten van de ziekenhuizen.
In Leuven stelden UZ Leuven en UCL de eerste netwerkvorming tussen Belgische ziekenhuizen voor. Er bestaan inmiddels zes dergelijke netwerken. Ze kunnen rekenen op een terugbetaling van de mitraclipingreep bij patiënten met een lekkende hartklep, voor wie een operatie een te groot risico vormt.
Een doorlichting van De Tijd bewijst dat vooral kleinere ziekenhuizen het lastig hebben in de huidige besparingscontext. Het schoentje wringt nog meer in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen.
Vandaag tekenden de Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) en Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) een samenwerkingsakkoord. "Een strategische zet om het totaalzorgaanbod in Antwerpen te versterken", luidt het. "Met respect voor de andere ziekenhuizen actief in de regio." Zowel de medische raden van GZA (83%) als die van ZNA (96%) steunen massaal het akkoord.
In de aanloop naar de ZNA-nieuwbouw Cadix en onder invloed van beleidsaccenten anticiperen de directie en de artsen van ZNA strategisch. Dat heeft onder meer gevolgen voor de kraamklinieken en de dienst pediatrie. Zonder evenwel te raken aan de tewerkstelling, maakt men zich sterk.
In 2014 werd 32 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van medische fouten. Dat komt neer op gemiddeld 20.253 euro per patiënt.
Met deze krantenkop focust La Libre Belgique op een nota van minister De Block (Open VLD), goedgekeurd door de regering. De grootte van de netwerken doet denken aan wat Zorgnet-Icuro in gedachten heeft.
Het uitbetalen van de pensioenen van het vastbenoemde personeel bij openbare ziekenhuizen zal de komende 20 tot 25 jaar allicht 10 miljard euro kosten. Het dreigt een bom te leggen onder de financiën van zowel de ziekenhuizen zelf als van heel wat steden en gemeenten waar ze gelegen zijn. Dat meldde Het Belang van Limburg zaterdag.
De Gentse ziekenhuizen AZ Maria Middelares, Jan Palfijn en UZ Gent zullen hun samenwerking versterken, maakten ze bekend. Welke troeven spelen ze uit?
Niet alleen in de bankwereld (ING), ook in de gezondheidszorg zullen aanzienlijk wat banen sneuvelen door de digitalisering. Administratief werk dat vier uur per specialist per week kostte, kan dan in hooguit een halfuur.
Terwijl het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) onder meer met het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) volop gesprekken voert om samen te gaan in een netwerk, vernam de Specialist dat het ZMK zijn algemeen en financieel directeur en zijn hoofdarts aan de kant schoof. Een drastische maatregel. Sinds kort staat Hans Ramaekers, voormalig ocmw-secretaris Opglabbeek, aan het roer. Dokter Claessens is hoofdarts ad interim.
De Belgische ziekenhuizen krijgen vanaf 2017 een structurele besparing in de maag gesplitst van ruim 52 miljoen euro. Maar "verder besparen zonder fundamentele hervorming zal nog meer ziekenhuizen in de rode cijfers duwen en leiden tot jobverlies", reageert de sector. "Bovendien hypothekeert het ook de uitbouw van netwerken, die juist in een opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit."
Ruim een AZ op de drie (32 op 91) draaide in 2015 met een negatief courant resultaat. Dat zijn er zeven meer dan het jaar voordien. Globaal verergert dus de financiële toestand van de Belgische ziekenhuizen. De Maha-studie 2016, afgelopen vrijdag voorgesteld aan de ziekenhuisbestuurders, wijst op een duidelijke verslechtering van de winstmarge (courant resultaat). Die valt gemiddeld onder de 1%-drempel van de omzet.
Ruim één algemeen ziekenhuis op de vijf respecteert minstens drie van de vier financiële basiscriteria niet van de Combi-test uit de Maha-studie.
Didier Gosuin (Défi), Gezondheidsminister voor Brussel, sprak bij de voorstelling van de MAHA-studie gisteren zijn vrees uit voor een inkrimping van het Brusselse ziekenhuisbeddenbestand met 1.000 eenheden.
Goed nieuws voor de ondernemers, de architectenbureaus en de fabrikanten van medische apparatuur: de algemene ziekenhuizen blijven investeren in dezelfde mate als 2014: met ongeveer 1,4 miljard in 2015.
Volgende week stelt de Koninklijke Academie van Geneeskunde (KAGB) aan minister Jo Vandeurzen en experts haar adviezen voor om artsenstages en -opleidingen te moderniseren. Dat past in de zesde staatshervorming. Ze pleit voor een 'cultuuromslag naar een lerende organisatie'. Peers moeten stagediensten en -meesters evaluëren volgens objectieve criteria, met eventueel een ranglijst tot gevolg.
De niet-planbare zorg, hoofdzakelijk een taak van spoeddiensten en huisartsenwachtposten (en 1733) moet een nieuw jasje krijgen. Zorgnet-Icuro tekent een patroon.
Het Agentschap Zorg & Gezondheid erkende het AZ Alma Eeklo als satellietborstkliniek. Voor die erkenning moet een ziekenhuis onder anderen minstens twee ervaren borstchirurgen tewerkstellen met elk minimaal 30 borstingrepen per jaar. "Dat aantal bereiken we al enkele jaren en het stijgt”, zegt dr. Muriel Thienpont (foto), oncologe AZ Alma Eeklo. “We behandelen nu een 80-tal nieuwe borstkankerpatiënten per jaar.”
De sloop van het voormalig ziekenhuisgebouw van AZ Maria Middelares is gestart. Het historische kasteel Hanet (1913) met kenmerkende neo-Lodewijk XVI getinte voorgevel, en de unieke beschermde amberboom voor het kasteel blijjven intact. Het einde van de werken is voorzien voor begin 2017.
Op 25 juli legde het Verzekeringscomité in een conventie de nieuwe regels vast voor autologe borstreconstructie. De 62 ziekenhuizen die beschikken over een coördinerende borstkliniek kunnen beslissen om al dan niet tot deze conventie toe te treden.
Vakbonden en ZNA lanceren samen een actieplan om ZNA duurzaam te maken. Het personeel wordt gemotiveerd met meetbare doelstellingen, gekoppeld aan ecocheques.
Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) sluit het boekjaar af met een positief resultaat van 1,5 miljoen, maar krijgt het steeds moeilijker. "Opeenvolgende besparingsrondes en onzekerheid over de financiering van de bouwwerken bemoeilijken deze oefening jaar na jaar", waarschuwt financieel directeur Elke Panis (foto) in het jaarverslag. Pensioenen van het personeel houden het ziekenhuis in een wurggreep.
Kamerlid Monica De Coninck (sp.a) interpelleerde Maggie De Block met de vraag wanneer ze haar ei zou leggen in de ziekenhuisfinanciering, zeker omdat steeds meer ziekenhuizen in nauwe schoentjes komen. Maggie De Bock riposteerde met de opmerking dat haar ei al gelegd is en het plan in uitvoering is.
De Europese Commissie vindt dat overheidsgeld dat sinds 1996 wordt toegekend aan de openbare Brusselse Irisziekenhuizen om hun deficit te compenseren, conform de Europese regels voor overheidssteun is. Een beslissing die een einde maakt aan een lange juridische strijd.
Minder lang wachten voor een MRI-onderzoek en een gezamenlijke uitbating van een nieuw hoogtechnologisch toestel tussen de ziekenhuizen van Torhout en Veurne: daarom werd een 3 Tesla MRI-scanner aangeschaft.
De accreditatiegolf komt nu echt op gang. Ook AZ Groeninge Kortrijk haalde zijn accreditatie van JCI, en dat voor de tweede keer.
Op een druk bijgewoonde studiedag van de Belgische Vereniging der Ziekenhuizen met als thema: “Zijn er te veel ziekenhuisbedden in België?” vielen enkele pittige uitspraken op een debat tussen ziekenhuisexperts. Tussen de lijnen door merkten aandachtige waarnemers op dat de kleine ziekenhuizen in het defensief zitten.
Op basis van een verkennend rapport 'clusteren van pathologiegroepen volgens gelijkenissen tussen ziekenhuisverblijven' formuleert het KCE enkele aanbevelingen naar het beleid. In eerste instantie is een nieuwe clusteranalyse nodig op basis van kostengegevens per opname. Ook andere technische ingrepen en een politieke lijn zijn aangewezen vooraleer de hervorming een aanvang kan nemen.
PET-scanners: teerlingen zijn geworpen, schreef de Specialist enkele weken geleden. Dat althans voor de toekenning voor het aantal toestellen per AZ/UZ per provincie. Nu besliste de administratie op deze basis dat twee PET's geweigerd worden: voor het AZ Turnhout en AZ Nikolaas. De beslissing bereikte ons via een gunstige wind.
Niet alleen in ons land laait de discussie over vertrekpremies van managers geregeld op. In Nederland betaalde het Radboudumc een manager die vorig jaar moest vertrekken, een afkoopsom van bijna een kwart miljoen euro.
Vier ziekenhuizen uit de Gentse regio kregen een erkenning van de Vlaamse overheid om gezamenlijk een PET-centrum uit te baten in de vorm van een associatie: Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze, AZ Alma Eeklo, AZ Jan Palfijn Gent en AZ Sint-Lucas Gent.
Vanaf nu tot 2025 denkt 37% van de algemene ziekenhuizen (AZ’s) eraan om hun beddenaantal terug te schroeven, 19% voorziet een uitbreiding. De helft van de respondenten denkt aan een status-quo. Deze resultaten blijken uit een enquête van De Specialist en Healthcare Executive bij de algemeen en medisch directeurs van de AZ’s.
Op een studiedag over de ziekenhuisfinanciering liet de hoofdarts van AZ Turnhout Frank Weekers weten dat hij geen graten ziet in de KCE-voorstellen voor de spoedgevallendiensten. Hij wees op de foute financiële prikkels in het verleden.
Werktitel was Spoor Noord, maar nu werd de definitieve naam van het nieuwe Antwerpse ziekenhuis onthuld: ZNA Cadix. Het ziekenhuis zal 19 verdiepingen tellen, moet klaar zijn tegen 2019 en kost om en bij de 250 miljoen.
Ondanks krappere Riziv-budgetten kon UZ Leuven 2015 afsluiten met een positief boekhoudkundig bedrijfsresultaat van 6,66 miljoen euro, wel een daling van 9,15% ten opzichte van 2014.
Het KB van 27 april over de nieuwe samenstelling van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRVZ) verscheen op 12 mei in het Staatsblad.
Voor de Algemene Ziekenhuizen is het voor de PET-scanners uitkijken naar de beslissing van minister Vandeurzen. De dossiers zijn ingediend en van hun kant zijn de teerlingen geworpen. Een stand van zaken per provincie.
West-Vlaanderen telt 1 erkende PET-scanner voor de algemene ziekenhuizen, maar heeft recht op een tweede. De associatie AZ Groeninge, AZ Sint-Jan Brugge en AZ Delta Roeselare diende een aanvraag in voor die tweede scanner en meent daarvoor ook de nodige troeven te hebben.
Wat denken onze Franstalige vrienden over de te veranderen ziekenhuisfinanciering? Uitspraken (1) uit de mond van drie tenoren.
Het KCE stelt voor de huisartsenwachtposten te fuseren met de dienst spoedgevallen tot een ‘centrum voor ongeplande zorg’ met een gemeenschappelijke toegang en een triage bij aankomst. Het Kartel (ASGB/GBO/MoDeS) uitte officieel zijn bedenkingen bij dit ‘model’.
In haar nota ‘Plan van aanpak voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering’ van 28 april 2015 verwijst minister De Block naar de P4P-initiatieven (‘pay for performance’) die in het buitenland worden toegepast. Ze is van plan om 1 tot 2% van het budget geleidelijk te verdelen over de ziekenhuizen op basis van de P4P-resultaten. Hiervoor zullen prestatie-indicatoren worden gebruikt op ziekenhuisbreed niveau, met bij voorkeur resultaatsindicatoren. Wat niet betekent dat het gebruik van indicatoren voor de patiëntentevredenheid wordt verworpen. Is dat wenselijk? En welke mogelijkheden stellen de Belgische actoren voor?
Het Heilig Hartziekenhuis in Mol investeert tien miljoen in een nieuwbouw voor consultaties, klaar tegen september. De artsen participeren deels mee via een percentage op hun honoraria.
Het nieuwe ziekenhuis Spoor Noord moet er komen in 2019. De bouw werd zopas goedgekeurd, vernamen we uit doorgaans welingelichte bron.
Begin deze maand stuurde de raadsman van de plastisch chirurgen een nota naar de minister en de BTW-administratie. Daarin staat duidelijk het standpunt over de BTW-heffing, voornamelijk van de ziekenhuisartsen, niet alleen van de plastisch chirurgen. Hoezo?
Het AZ Sint-Augustinus Veurne (AZ SAV) opende een bijkomende dienst geriatrie om de toevloed van geriatrische patiënten uit de Westhoek te kunnen blijven opvangen.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu zijn de eerste projecten ‘bevallen kort ziekenhuisverblijf’ geselecteerd. We maken de gelukkigen in primeur bekend. Dit zijn ze...
Heet van de naald! Een kritische analyse van het MAHA-rapport door Paul d’Otreppe. De CEO van de Clinique St-Luc in Bouge en voorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs plaatst de belangrijkste punten van de jaarlijkse financiële analyse van Belfius in perspectief met het oog op de toekomst.
Vooral de beheersing van de loonkosten zorgt voor een verbetering van het bedrijfsresultaat. Ziekenhuizen storten een wat hoger percentage van de afgedragen artsenhonoraria (retrocessie) door. Dat steeg van 59,6% naar 60%. Dat maakte het potje 'bezoldigingen' van artsen iets groter (+ 4,4%). De omzet van de honoraria steeg sowieso met 3,9%.
Tijdens een perfect geregisseerde afscheidsviering van Marc Justaert had Maggie De Block een cadeautje in petto voor de scheidende CM-voorzitter: hij wordt de nieuwe voorzitter van de algemene raad van het Riziv.
Namens de Belgian College of Emergency Physicians (BeCEP) reageert voorzitter Jan Stroobants op de commotie die ontstond na het onderzoek van de Riziv-inspectie bij de spoeddiensten. Daaruit zou blijken dat in heel wat spoeddiensten 'creatief' wordt omgesprongen met de facturatie van prestaties.
De verantwoordelijken van het Phisop, het netwerk van ziekenhuisartsen actief in openbare ziekenhuizen in de Waalse regio, hebben de studie van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over de kostprijs van een ziekenhuisarts grondig uitgeplozen. Het verdict: deze studie heeft geen enkele representatieve waarde.
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...