"De Block kiest kant artsen en installeert klassensysteem in gezondheidszorg" (sp.a)

Oppositiepartij sp.a deelt de bezorgdheid van de Christelijke Mutualiteit (CM) over de dure verblijven in eenpersoonskamers in ziekenhuizen. De Vlaamse socialisten verwijten minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat ze de problemen van de onderfinanciering van de ziekenhuizen al jaren voor zich uit schuift.

"Van een hervorming is nog steeds geen sprake. En in plaats van de patiënt intussen te beschermen voor hoog oplopende facturen, kiest ze de kant van de artsen en zo installeert ze een klassensysteem in onze gezondheidszorg", luidt de kritiek van Kamerlid Karin Jiroflée aan het adres van minister De Block. De beloofde hervorming van de ziekenhuizen blijft uit, de ereloonsupplementen voor artsen zullen blijven stijgen en de patiënt is opnieuw de klos, zegt Jiroflée.

Volgens Jiroflée kunnen de ereloon- en andere supplementen de factuur voor een ziekenhuisopname fors doen oplopen. "Er doen zich veel te veel incidenten voor met torenhoge facturen, ook voor patiënten die verzekerd zijn", zegt ze. "Net daarom moeten we van die hospitalisatieverzekeringen, die bovendien veel te duur zijn, af. Ereloonsupplementen moeten onmiddellijk verboden worden, maar ook de andere supplementen (kamer en materiaal) moeten aan banden worden gelegd."

Lees ook: cm-wil-af-van-hospitalisatieverzekeringen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan SYS

    08 december 2018

    Mag ik Mevrouw Jiroflée eraan herinneren dat het departement Volksgezondheid sinds 30 jaar in handen is van Spa of PS. Beide partijen zijn verantwoordelijk voor de structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen, wat geleid heeft tot ereloonsupplementen die voor het overgrote deel naar de ziekenhuizen gaan en voor een fractie naar de artsen. Bruusk afschaffen van supplementen is dom, het idee is populistisch, en het zou àlle ziekenhuizen diep in de rode cijfers duwen.
    Jan Sys