Niet alleen in ons land laait de discussie over vertrekpremies van managers geregeld op. In Nederland betaalde het Radboudumc een manager die vorig jaar moest vertrekken, een afkoopsom van bijna een kwart miljoen euro.
Dat viste RTLZ uit op basis van het jaarverslag van het ziekenhuis in Nijmegen. Het Radboudumc weigert te zeggen waarom de manager moest vertrekken, maar het academisch ziekenhuis bouwde op dat vlak wel een traditie op. In 2012 ontving een hoogleraar ook een kwart miljoen en een afdelingshoofd kreeg bij vertrek twee ton (200.000 euro) mee. Alle Nederlandse records sloeg het ziekenhuis in 2013. Toen nam topman Emile Lohman 652.000 euro mee (plus doorbetaling van zijn salaris dat jaar) bij zijn vertrek. Vorig jaar zou een radioloog tussen 400.000 en 800.000 euro ontvangen hebben om de pijn van de opzegging van zijn contract te verzachten.
En België?
In eigen land diende vorig jaar Yoleen Van Camp (N-VA) een wetsvoorstel in om een maximumplafond in te voeren voor directies van ziekenhuizen: “Het is een symbooldossier. In eerste instantie moeten middelen naar de zorg gaan, niet naar de omkadering. Daarom vragen we een maximumplafond”, verantwoordde ze haar initiatief. Richtpunt is het loon van de minister-president van de betrokken deelstaat. Ter info: het brutoloon van minister-president Geert Bourgeois ligt om en bij de 240.000 euro.
Maggie De Block acht een discussie over dit thema evenwel niet aan de orde, verklaarde ze vorig jaar bij de eerste voorstelling tot de hervorming van de ziekenhuisfinanciering.
Wat ontslagvergoedingen betreft, was de premie van een onterecht ontslagen chirurg (600.000) euro een blikvanger vorig jaar, maar niets in vergelijking met een recordbedrag enkele jaren voordien van 2,5 miljoen euro.
P.S.