ING: "Netwerken weinig invloed op aantal ziekenhuisbedden"

De invoering van de ziekenhuisnetwerken zou weinig invloed hebben op het aantal ziekenhuisbedden. Dat blijkt uit een studie van Antares Consulting in opdracht van ING. Onlangs raakte overigens bekend dat het ziekenhuis Ambroise Paré (Mons) zijn beddenaantal zelfs nog optrekt.

België is nog steeds een van de landen met het grootste aantal ziekenhuisbedden per inwoner. Ons land moet in de studie enkel Duitsland en Oostenrijk laten voorgaan.

Het onderzoek van Antares maakt een actuele stand van zaken op van diverse aspecten van de Belgische gezondheidszorg en vergelijkt die met landen in de buurt: Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

Eerst het goede nieuws: de uitgaven voor gezondheidszorg zijn, uitgedrukt als percentage van het bbp, minder hoog dan in de andere landen van de steekproef. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken besteden nog minder aan gezondheidszorg. België doet het ook goed voor zorgtoegankelijkheid en -beschikbaarheid. De patiënt kan doorgaans snel bij een huisarts of een specialist terecht voor een raadpleging, een ingreep of een scan.

Laagst aantal artsen/inwoners

Er zijn relatief veel raadplegingen per inwoner (6,8 in 2015), hoewel ons land paradoxaal genoeg een van de laagste aantallen zorgverstrekkers heeft. "Dat vraagt om een dringende en serene analyse", zegt het rapport. Met in totaal drie artsen per duizend inwoners blijkt België, op het Verenigd Koninkrijk na, het land met het laagst aantal artsen uit de analyse en ligt het ver achter op de andere landen.

Bijna hoogst aantal bedden

Ook minder positief is dat België, in verhouding tot het inwonersaantal, een van de hoogste aantal ziekenhuisbedden telt. Met 6,14 bedden per 1.000 inwoners moet het alleen Oostenrijk en Zwitserland laten voorgaan.

De Noord-Europese landen hebben weinig ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners. Bovendien is de gemiddelde verblijfsduur er meestal korter en is de bezettingsgraad van de bedden hoger dan de andere landen in de steekproef. "Die landen hebben immers een zeer goed uitgebouwde doorstroming met medisch-sociale begeleiding, een terugkeer naar huis en nazorg. Bovendien gaat het om landen waar een enkele entiteit de regels bepaalt voor zowel de voorafgaande zorgverlening en het ziekenhuis als de nazorg en beslist over de financiering van al die structuren", schrijft het rapport. Dat ligt in België wel anders.

Zorgorganisatie herbekijken

Consultant Edouard Portella denkt dat  de invoering van ziekenhuisnetwerken wellicht weinig invloed zal hebben op het aantal ziekenbedden... als er niets verandert aan de activiteiten. "Het effect op de benutting van de bedden zal slechts merkbaar zijn als de netwerken bereid zijn om de manier waarop zij zorg organiseren te herbekijken."

Portella geeft een aantal aanbevelingen mee om de bestaande beddencapaciteit beter te benutten:

  • centraal beddenbeheer invoeren,
  • ingrijpen in vermijdbare opnames,
  • de verschillen in verblijfsduur verkleinen
  • de uitstroom van patiënten verbeteren.

Ook onder meer thuishospitalisatie invoeren en patiënten die nazorg behoeven concentreren in dezelfde ziekenhuisafdeling, zijn opties.

> U kujnt de studie hier downloaden.

Intussen raakte eind vorige maand bekend dat het ziekenhuis Ambroise Paré zijn beddenaantal zelfs uitbreidt...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.