“Sterke centralisatie slokdarm- en pancreasingrepen nefast”

De ontwerpteksten (1) voor de centralisatie van slokdarm- en pancreaschirurgie zijn zo drastisch dat vrijwel alleen universitaire centra nog bevoegd zullen zijn voor dit soort ingrepen. Dat is niet naar de zin van de beroepsvereniging van Belgische chirurgen.

De Beroepsvereniging der Belgische Chirurgen (BBC) steunt de idee om de behandeling van deze ziekten te verbeteren, met als argument dat de ziekenhuizen die zich met deze pathologieën bezighouden effectief over de materiële en menselijke infrastructuur beschikken om ze te behandelen. Daarom is een groepering van een aantal ziekenhuizen voor deze domeinen dan ook zeer wenselijk. Tot daar geen probleem voor de BBC. Maar dan volgt snoeiharde kritiek.

Nefast voor de patiënt

"Eisen dat deze ziekten uitsluitend nog in universitaire centra worden behandeld zal de kwaliteit van de resultaten niet verbeteren. Door deze centralisatie zullen de vaak oudere patiënten lang onderweg zijn. In de provincie Henegouwen zal geen enkel centrum een erkenning krijgen onder de in het ontwerp vastgestelde voorwaarden. Is het normaal dat dit wordt opgelegd aan 1,3 miljoen inwoners?"

Nefast voor netwerken

"Het verlies van deze pathologie zal ongetwijfeld leiden tot verlies van expertise voor andere pathologie die geen verband houdt met deze twee organen. De documenten verwijzen uitdrukkelijk naar de ingrepen op één campus in 2014, 2015 en 2016. Het lijkt erop dat deze precisering de oprichting van netwerken om de pathologie samen te brengen, totaal nutteloos maakt: de quota zijn al met terugwerkende kracht vastgesteld en niet op meerdere vestigingsplaatsen van toepassing."

Nefast voor de chirurg

"Bij de operatiequota voor de chirurgen is geen rekening gehouden met hun eerdere ervaring. Bovendien is het niet logisch om chirurgen uit te sluiten die in de loop van hun carrière enkele tientallen van deze operaties uitvoerden, ten voordele van hun collega’s die de quota in de afgelopen drie jaar hebben gehaald. Waarschijnlijk is dit nog maar het begin van de centralisatie van pathologie en zal dit er ook komen voor andere organen, zoals zware eierstokoperaties, longchirurgie, leverchirurgie, etc."

"Het verdwijnen van bepaalde ernstige aandoeningen uit onze ziekenhuizen zal gevolgen hebben voor de minder ernstige aandoeningen. Een chirurg die bepaalde procedures niet meer uitvoert, verliest vaardigheden om diezelfde procedures uit te voeren tijdens ingrepen aan andere organen."

"Een ander gevolg van het verdwijnen van de zware pathologieën is het verlies van expertise van de chirurgen om complexe traumatische pathologieën aan te pakken, zoals die voorkwamen na de terroristische aanslagen, waar ons land helaas niet van gespaard blijft. Alle Belgische ziekenhuizen kunnen geconfronteerd worden met deze vorm van agressie."

Nefast voor de geneeskunde

"Er is een zeer groot risico dat een overdreven centralisatie zal leiden tot een geneeskunde met twee snelheden, want als het wetenschappelijke belang vervaagt, is de kans groot dat het financiële belang de overhand krijgt, besluiten Luc Haeck en Baudouin Mansvelt van de BBC.

(1) De documenten zijn raadpleegbaar via volgende hyperlinks: pancreasslokdarm.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.