Wetenschappers hebben goed werk geleverd tijdens de coronapandemie, maar het klinisch onderzoek naar behandelingen heeft gefaald. Dat heeft Herman Goossens, professor klinische biologie, gezegd tijdens een digitaal congres van ondernemersorganisatie Voka. Goossens pleit voor meer Europese samenwerking.
Dat het klinisch onderzoek heeft gefaald, is volgens Goossens een gevolg van "academisch kannibalisme". "Het was frustrerend om te zien hoe bijna elke arts of clinicus eigen protocollen opstartte voor onderzoek. We hadden protocollen klaarliggen om over de grenzen heen onderzoek op te starten in Europa. Elk land en veel onderzoekers zijn op zichzelf teruggeplooid. Dat is bijzonder jammer."
Aan de onderzoekers lag het niet, volgens Goossens. En ook de Europese Commissie treft geen schuld, want die gaf steun en extra middelen. "Het lag aan de manier waarop het gezondheidssysteem in Europa is georganiseerd en waarbij lidstaten hun eigen beleid willen voeren. Dat is een les voor de toekomst: meer Europa, meer Europa, en nog meer Europa."
Er was één land dat het wel opvallend goed deed, aldus Goossens. "Het Verenigd Koninkrijk. En dat is pijnlijk, want dat land is niet langer lid van de Europese Unie. Zij hadden een zeer goed systeem ontwikkeld om snel onderzoek te starten in het hele land." Dankzij de Britse studies weten specialisten welke middelen niet werken bij coronapatiënten.