De supernota van formateur Bart De Wever, waaruit de voorbije dagen volop gelekt werd, "vertrekt louter vanuit een economisch perspectief", klaagt het CM Gezondheidsfonds donderdag aan. "Kwetsbare mensen, degenen die niet 'opbrengen', zijn daar het slachtoffer van."
De voorbije dagen lekte uit de supernota onder meer uit dat er grote aandacht gaat naar de re-integratie van langdurig zieken. Zo komen er financiële sancties voor werknemers die onvoldoende of niet meewerken aan een re-integratietraject.
Volgens CM Gezondheidsfonds is het "fundamentele probleem" van de nota haar "visie op zieke mensen". "De onderhandelaars kijken naar langdurig zieken vanuit de arbeidsmarkt: hoe krijgen we ze zo snel mogelijk weer aan het werk? Terwijl we in de eerste plaats vanuit de gezondheidszorg moeten kijken: hoe krijgen we die mensen weer gezond? Geleidelijk terug aan het werk gaan kan deel uitmaken van het herstelproces, dat is absoluut correct, maar wie ziek is moet de kans krijgen om te genezen. Ik vrees dat we terechtkomen in een systeem waarin we deadlines zullen zetten op genezingsprocessen. En dat resulteert gegarandeerd in veel herval, en meer in plaats van minder langdurig zieken", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp in een persbericht.
Van Gorp zegt wel te geloven dat alle betrokken partijen nog een tandje kunnen bijsteken voor de begeleiding van langdurig zieken. "De middelen moeten er dan wel ook zijn om dat te doen. Alle mutualiteiten samen hebben vandaag minder dan honderd terug-naar-werkcoördinatoren in dienst. Dat is een druppel op een hete plaat in verhouding met het meer dan half miljoen langdurig zieken", zegt de topman van het ziekenfonds, dat overigens zelf financiële sancties riskeert als het er onvoldoende in slaagt om langdurig zieken weer op de arbeidsmarkt te integreren.
Een positief punt uit de nota is voor het CM Gezondheidsfonds de responsabilisering van werkgevers, die gedurende vier maanden 30 procent van de uitkering zullen moeten betalen die het Riziv betaalt. "We kunnen het probleem van langdurig zieken niet oplossen als we de instroom niet inperken. We weten uit ons eigen onderzoek dat meer dan de helft van de langdurig zieken aangeven dat hun werk (deels) verantwoordelijk is voor hun uitval. We willen als mutualiteit ook samen met de werkgever en de langdurig zieke bekijken hoe die op een duurzame manier weer aan de slag kan gaan."
Tot slot uit het CM Gezondheidsfonds zijn ongerustheid dat de maatregelen de armoede zullen doen stijgen. "De niet-indexering van de al lage leeflonen en werkloosheidsuitkeringen staat in schril contrast met de beperkte bijdrage die wordt gevraagd aan de hoogste inkomensgroepen. We weten dat armoede leidt tot gezondheidsproblemen. De gezondheidsongelijkheid zal hierdoor alleen maar toenemen."
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
23 januari 2025Calpe en Tenerife barsten uit hun voegen van de langdurig zieken !