Ziekenhuizen moeten zich uit de slag trekken met het nieuwe systeem van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg (LVZ). Dat loopt niet van een leien dakje, merkt dokter Stefaan Carlier op. Hij maakt morgen een balans op tijdens een studiedag van het VBS. Een voorbeschouwing.
Een aantal experts toont zich bij het begin van de omschakeling meer dan bezorgd. Daarbij ook dokter Stefaan Carlier, diensthoofd anesthesie AZ Groeninge en bestuurder van de BSAR-APSAR beroepsvereniging. Hij was een van de eersten om de alarmklok te luiden op de Staten-generaal anesthesie vorig jaar. Hij stelt bij het begin van de LVZ vast dat het allemaal administratief zeer moeilijk wordt.
Onvoldoende differentiatie, loodzware administratie
De primaire verdeling (via het Riziv) biedt gewoonweg onvoldoende differentiatie. “Neem nu de urgentiehonoraria”, illustreert de Kortijkse anesthesist. “Die zijn blijkbaar niet per discipline bepaald, maar op een grote hoop gegooid. En daarnaast gaan ze gepaard met een loodzware administratie. Er is de pseudonomenclatuur en de oude nomenclatuur die enerzijds op nul komt, maar anderzijds ook op het oude tarief bij één patiëntencontact.”
Maar daarmee is de kous niet af. Tussen intensieve en niet-intensieve monitoring bestaat geen opsplitsing: alles zit bij reanimatie, hoewel soms verschillende disciplines op verschillende plaatsen werken (intensive care unit, midcare…).
En zo kan dokter Carlier nog wel even doorgaan, wat ook blijkt uit zijn presentatie bij de VBS-studiedag van de anesthesisten. Hij besluit: “Waarom deze superzware administratie? Die heeft geen zin, tenzij men echt stevig wil besparen, wat tot hiertoe altijd ontkend is door de minister”, geeft hij aan.
“Tot slot nog melden dat voor de facturatie een zeer snelle SOI-klasse bepaling nodig is: deze snelle bepaling van de ernstgraad doet de administratieve druk voor artsen nogmaals toenemen…”
Meer op het symposium morgen: anesthesia and the works of Maggie.
Daarin ook bijdragen van onder meer Filip Dewallens, Gilbert Bejjani, Margot Cloet, Jean-Luc Demeere, Dirk Himpe, Marc Van de Velde en Francis Ryckaert.