Thierry Freyne wordt vanaf oktober de nieuwe algemeen directeur van het AZ Jan Portaels. Freyne werd eind vorige week aangesteld door de raad van bestuur van het Vilvoordse ziekenhuis. Dat betekent ook dat hij afscheid neemt als Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde.
Na het vertrek van dr. Guy Buyens als algemeen directeur startte de raad van bestuur van het AZ Jan Portaels een uitgebreide zoektocht naar een geschikte kandidaat. Dat wordt dus Thierry Freyne vanaf oktober.
Freyne (46) studeerde in 1994 af als licentiaat rechten. In 1997 liep hij zijn driejarige stage bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Nadien was hij onderzoeksrechter waarbij hij onder meer het opzienbarende onderzoek naar de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen op zich nam. In 2008 werd Thierry Freyne substituut-procureur-generaal bij het Brusselse parket-generaal.
Sterke persoonlijkheid
Een opmerkelijke overstap dus, want Thierry Freyne kan in totaal bogen op meer dan 20 jaar ervaring binnen Justitie en hij oefende er verschillende functies uit. Als directeur van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagname en de Verbeurdverklaring stond hij in voor de hervorming van de organisatie.
Als procureur richtte hij in 2014 mee het parket Halle-Vilvoorde op en gaf hij er mee gestalte aan, waardoor de instantie op de kaart werd geplaatst. “Wij appreciëren ten zeerste Thierry Freynes klemtoon op resultaten, kwaliteit, overleg en samenwerking met stakeholders. Met zijn sterke persoonlijkheid, dossierkennis en visieontwikkeling, alsook door zijn affiniteit met de regio en de diverse bevolking die Vilvoorde en omstreken rijk is, past hij uitstekend in onze organisatie”, aldus Joost Vastenavondt, voorzitter van de raad van bestuur, over de nieuwe algemeen directeur.
"Smart gezondheidshuizen"
“Het is een grote stap die ik na rijp beraad en veel overleg heb gezet”, licht Thierry Freyne zijn beslissing toe. “Ik verlaat immers een organisatie waarin ik nauw en fantastisch heb samengewerkt met mijn collega’s, de politie, de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, de gouverneur en zijn team, en andere stakeholders.” Thierry Freyne is ervan overtuigd dat ziekenhuizen, die hij liever ‘smart gezondheidshuizen’ noemt, zeer belangrijke maatschappelijke dienstverleningen bieden en wil hiertoe bijdragen vanuit zijn samenwerkingsgerichte ingesteldheid en ervaring.
Dienend leiderschap
“Zoals ik de burger-rechtzoekende centraal stel, wil ik dat ook doen met de patiënt, die recht heeft op een kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg. Vanuit een dienend leiderschap wil ik een sterk team vormen met de hoofdarts, de directieleden, de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers. Samen met de raad van bestuur en mijn nieuwe collega’s wil ik werken aan een langetermijnvisie en -strategie in een sterk wijzigend zorglandschap."
Essentieel vindt Freyne om ten volle in te zetten op de integratie van de technologie en op de ontwikkeling van het ziekenhuisnetwerk met AZ Sint-Maarten (Mechelen), Imelda Bonheiden en het H.-Hartziekenhuis Lier. "In dit netwerk moet een adequaat lokaal aanbod in een aangepaste infrastructuur tot ontplooiing komen.”
De nieuwe directeur krijgt inderdaad meteen heel wat uitdagingen op zijn bord: er is niet alleen de samenwerking en positionering binnen het pas gevormde netwerk, maar ook de problematiek van het gekelderde nieuwbouwproject. Het profiel van iemand met visie die een stempel kan drukken en nieuwe wegen kan inslaan, lijkt hier wel als gegoten in te passen.