Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Waregem ziet zich gesterkt in de recente uitspraak van de Raad van State die zeven vergunningen van MRI's vernietigt. CEO Richard Neirynck licht toe: de vergunningen zijn vernietigd maar niet de erkenning. Hamvraag: als er geen vergunning is, kan men dan erkennen?
Fundamenteler kun je je afvragen of de ongelijke geografische verdeling van MRI's in het voordeel van de patiënt is. De Waregemse patiënten moeten nu immers onnodig veel kilometers afleggen voor een MRI-scan. Het gaat soms om dringende gevallen waarmee ook nog riskante wachttijden gemoeid zijn.
Even recapituleren: de zeven toestellen in kwestie werden door Jo Vandeurzen vergund aan het AZ Glorieux (Ronse), Sint-Andries (Tielt), AZ West (Veurne), AZ Heilige Familie (Reet), AZ Sint-Jozef (Malle), HHart (Leuven) en Sint-Franciscus (Heusden-Zolder). Dat was niet naar de zin van andere ziekenhuizen zoals het OLVLourdesziekenhuis van Waregem, AZ Oudenaarde en Sint-Vincentius Deinze. Chirurg Luc Haeck had eerder al in De Specialist gewezen op de ongelijke verdeling als je vergelijkt met naburige ziekenhuizen. Zo heeft AZ Delta Roeselare meerdere MRI's en Waregem dus geen enkele.
Merkwaardige verdeling
Het is volgens Waregem ook merkwaardig dat ziekenhuizen die een stuk kleiner zijn in de buurt, wél een MRI kregen. "De Raad van State neemt onder meer op de korrel dat men diverse keren de spelregels veranderde om MRI's te vergunnen", duidt Richard Neirynck, die hier niet al te technisch wil worden.
Geografisch gezien kun je op zijn minst spreken van een scheeftrekking. "Torhout en Knokke kregen in een vorige ronde allebei een MRI. Maar een dag voor deze ronde verloopt, verbreekt Torhout zijn associatie met Knokke en gaat er een nieuwe aan met Veurne. Torhout-Veurne krijgt dan een MRI. Terwijl Knokke, dat niet meer voldoet aan de specifieke wensen en criteria, zijn toestel kan behouden. En nu gaat Torhout zelfs in fusie met Delta dat al drie toestellen telt. Dat is - nog voorzichtig uitgedrukt - een scheeftrekking."
Ook pover op netwerkniveau
In de toekomst zou men die toekenning beter kunnen relateren aan netwerken. Maar zelfs dan is het netwerk van Waregem (E17) pover bedeeld met drie toestellen (twee in Kortrijk, één in Maria Middelares Gent). De twee naburige netwerken in West-Vlaanderen tellen er respectievelijk vijf en zeven.
Er komt nu wellicht een herverdeling van de zeven MRI’s. Waregem wacht nog even af, maar het behoort tot de mogelijkheden dat het Riziv aangesproken wordt. "Dat Riziv betaalt nu honoraria voor niet-vergunde MRI's." Een zaak dus waarover ook federaal minister Maggie De Block zich moet buigen, al hangt de erkenning af van de Vlaamse gemeenschap (Jo Vandeurzen). Een fiks politiek spanningsveld met de verkiezingen in aantocht.
Voorlopig wil Waregem het spel niet al te hard spelen: "We willen on speaking terms blijven in de zoektocht naar een oplossing", besluit Richard Neirynck. Al valt achter de schermen wel te horen dat die oplossing er best komt voor de zomer, als men verdere juridische stappen wil vermijden. Dit is alleszins een interessante testcase.