Voor het eerste Franstalig toelatingsexamen slaagden ruim 1.000 studenten. Die mogen allemaal aan hun eerste jaar geneeskunde beginnen tot groot ongenoegen van Roel Van Giel (Domus Medica) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zij legt de verantwoordelijkheid bij regiominister Marcourt (PS), maar die kaatst de bal terug.
Het eerste ingangsexamen aan Franstalige kant vorig jaar beperkte meteen het aantal studenten tot een 600-tal. Maar dit jaar slaagden er al meer dan 1.000 kandidaten, voor 505 plaatsen als arts.
Franstalig minister van Onderwijs Marcourt (PS) wuift het probleem weg: "Het ingangsexamen wordt georganiseerd door de academici. Zij hebben autonomie. Wie slaagt voor hun proeven, mag beginnen. Dat is academische vrijheid." Op de vraag wat er dan moet gebeuren met de honderden afgestudeerden die geen arts mogen worden, luidt zijn antwoord: "Dat is een probleem voor het federale niveau."
Politiek gekrakeel
"Ik hoop dat minister Marcourt dit goed inschat", aldus De Block op de VRT, "want hij draagt hier wel een belangrijke verantwoordelijkheid, zowel tegenover de studenten zelf als tegenover de ouders die de studie betalen. De lat werd veel te laag gelegd." En ook nog: "Het is niet de bedoeling dat we binnenkort opnieuw een oplossing moeten zoeken voor een overtal aan studenten." De minister wijst erop dat dit overtal de kwaliteit van de vorming dreigt te ondermijnen: “Als die mensen niet genoeg patiënten zien, kunnen ze niet genoeg ervaring opbouwen met negatieve gevolgen voor de kwaliteit. En als er te veel artsen zijn zoals nu al voor sommige specialismen in Wallonië, dan vinden die mensen geen plaats in ziekenhuizen.” Komt ook nog bij dat de kost voor de opleiding zwaar doorweegt maatschappelijk.
Eerder vond Roel Van Giel het al ‘niet eerlijk’ dat zoveel Franstalge studenten aan de opleiding geneeskunde mogen starten. “Een heel aantal zal na zes jaar studie vaststellen dat ze niet aan de bak zullen komen.”
Minister De Block krijgt ook bijval van Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V). Van Peel wijst eveneens op de "verpletterende verantwoordelijkeid" van minister Marcourt, terwijl Muylle het "onverantwoord" vindt. "In Vlaanderen mogen alleen de best gerangschikte studenten starten. In Wallonië laat men na een flauw ingangsexamen de helft van de kandidaten door. Dit is spelen met de toekomst van jonge mensen".