Samen met Prof. Lien Dossche (UZ Gent) geeft dokter Herwig Van Dijck (Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid KU Leuven) cursussen time-management in respectievelijk Gent en Leuven. Ze staan geprogrammeerd op de eerstvolgende webinar van Arts in Nood. Hij licht voor ons een tipje van de sluier op.
Wat is een veel voorkomende fout bij artsen op het vlak van tijdsbeheer?
"Hét grote probleem is dat men weinig doelgericht werkt, men ‘zwemt’ in alles wat op zich afkomt. Men wordt veel gevraagd, van links, van rechts. En men gaat er altijd op in waardoor het overzicht verloren gaat."
"Hét ankerpunt is dus doelgericht werken. Door te schiften wat je professioneel doet en wat niet-professioneel. Daartoe moet je je dan beperken, want je hebt maar een gelimiteerde hoeveelheid tijd tot je beschikking. Meer geven dan die maximale tijdhoeveelheid is ook niet nuttig omdat dan je productiviteit daalt of de mist ingaat. Daardoor ga je dan weer slecht in je vel zitten."
Dat loopt parallel met een goed agendabeheer?
"Ja, en we beschikken vandaag toch ook over heel wat tools ter ondersteuning van de werkorganisatie. Daarin moet je bepalen dat pakweg een intake-patiënt bijvoorbeeld een drie kwartier tijd vergt en een opvolgpatiënt een halfuur. Ik zeg maar wat. Iedereen vult dat voor zichzelf in."
"Het komt ook veel voor dat men niets wil delegeren. Er bestaan massa’s hulpmogelijkheden via mensen die ons willen helpen en we zien dat het werkmodel aan het kantelen is: de diabetesverpleegkundige bijvoorbeeld kan een deel van ons werk overnemen. Typisch voor artsen is dat ze de controle willen houden over alles, maar ze moeten dat op een goede manier doen. Het knelpunt is dat we opgeleid worden om voor onze patiënt te zorgen, en daar stopt het een beetje mee. Sommige taken kunnen perfect naar paramedici en zelfs secretariaat."
Artsen staan in voor de zorgcontinuïteit. Bestaat het risico niet dat de zorgdrempel verhoogt voor de patiënt als artsen misschien iets minder hooi op hun vork nemen dan ze zouden aankunnen?
"Dat is mogelijk, alles hangt aan elkaar. Je mag geen knip in die cirkel geven want dan heb je geen cirkel meer in ons zorgmodel. Gezamenlijk op federaal niveau met de Planningscommissie, moeten we dat nu net bekijken. Onze volledige omgeving zit volop in verandering, vandaar de nood aan een HR-beleid voor de artsen."
"We hanteren daarbij het voorzichtigheidsprincipe zoals dat ook in de verzekeringswereld gebruikt wordt, met andere woorden: een normale (huis)arts werkt maar voor een gelimiteerd en vast aantal uren en dan kun je nagaan of er te veel of te weinig artsenaanbod is. Rekening houdend met wat paramedici en derden aan zorgtaken kunnen overnemen, komen we dan tot een gepaste, duurzame planning."
"We moeten zo goed mogelijk met de ons toegekende middelen omgaan, maar de persoon op zich is ook in zekere zin een ‘middel’ dat we zo goed mogelijk moeten inzetten. Dat geldt zeker voor ziekenhuisartsen die in het ziekenhuis een organisatie vinden waar ze zaken in kunnen neerleggen."
Praktisch
Programma:
- donderdag 30 mei 2024 om 20u : 'Time management!’ o.l.v. prof. Lien Dossche en dr. Herwig Van Dijck. Simultane vertaling naar het Frans.
- donderdag 5 september 2024 om 20u : 'Conflictbeheersing’ o.l.v. prof. Béatrice Schaad en dr. Michel Bafort. Simultane vertaling naar het Nederlands.
- donderdag 14 november 2024 om 20u : 'Hoe psychologische trauma’s verwerken?’ o.l.v. prof. Sarah Bal en prof. Annik Lampo. Simultane vertaling naar het Frans.
- donderdag 12 december 2024 om 20u : 'Is psychologische veiligheid in teams mogelijk?’ o.l.v. prof. Kris Vanhaecht en dr. Bart Van Daele. Simultane vertaling naar het Frans.
Inschrijven kan via deze link.
Accreditering is voorzien.