De Waalse en Brusselse ziekenhuisverenigingen slaan op tafel. In een open brief eisen ze dat er eindelijk meer financiële zuurstof komt voor de ziekenhuizen.
Terwijl het budgetair overleg op volle toeren draait, willen de Waalse (Santhea en UNESSA) en de Brusselse (GIBBIS) verenigingen van ziekenhuizen de aandacht van de overheid, maar ook van het grote publiek vestigen op de bijzonder moeilijke financiële situatie van de ziekenhuizen. Via een open brief aan de overheid herhalen ze hun eis voor duidelijkheid en budgettaire stabiliteit.
“Dat wij deze open brief geschreven hebben, is omdat we uiteraard begaan zijn met de problematiek rond de verbetering van de werkomstandigheden, maar ook omdat we een beetje de indruk krijgen dat men ons ergens wil verplichten om te kiezen tussen een verbetering van de werkomstandigheden en het behoud van werk”, geeft Dieter Goemaere, woordvoerder van GIBBIS, aan.
“Op dit moment vraagt men ons voor elke nieuwe maatregel die we voorstellen om elders te bezuinigen voor een gelijkaardig bedrag. Omdat we merken dat de groeinorm (1,5% tegenover 4,5% en paar jaar geleden) al niet volstaat om de gewone uitgaven te dekken, vragen we nu aan de overheid een sterk signaal in de vorm van een budget dat die groeinorm overtreft.”
Overheid moet met geld over de brug komen
Ondanks de moeilijke situatie nemen de verenigingen van ziekenhuizen actief deel aan het debat met het oog op een nieuw sociaal akkoord in de sector van de federale gezondheidszorg, maar niet tegen om het even welke prijs. “Elke maatregel die nog zal worden genomen in deze onderhandelingen zal uiteraard correct en adequaat moeten worden gefinancierd door de overheid”, waarschuwen de verenigingen van ziekenhuizen.
In het raam van de budgettaire besprekingen zullen de ministers De Block en Peeters budgetten vragen om het sociaal akkoord te kunnen concretiseren. Die bijkomende middelen zullen de impact van de bezuinigingsmaatregelen moeten dekken, zowel in privé- als in openbare ziekenhuizen.
“Zelfs als de budgetten pas in oktober zullen worden vrijgemaakt bij de volgende budgetaire besprekingen, dan nog worden de teerlingen nu al geworpen. Vandaar dat wij het moment geschikt vonden om onze eisen nog eens onder de aandacht te brengen van de overheid. We verwachten dat ze de sector de garanties geeft dat de verbetering van de werkomstandigheden gepaard kan gaan met het behoud van werk en met de kwaliteit van de gegeven zorg”, besluit de woordvoerder van GIBBIS, Dieter Goemaere.