Het Antigifcentrum heeft te maken met een leegloop van ervaren artsen, een gebrek aan tijd voor wetenschappelijk werk en een vertrouwensbreuk tussen werknemers en het bestuur. Dat schrijft De Morgen. Er is een crisismanager aangesteld.
Verscheidene medewerkers spreken van een vertrouwensbreuk tussen het team dat de permanentielijnen bemant, en directeur Anne-Marie Descamps. Zij zou verantwoordelijk zijn voor een 'toxische sfeer': ze zou medewerkers tegen elkaar op zetten en werknemers onder druk zetten om vervroegd terug te keren tijdens ziekteverlof.
Sinds 2019 vertrokken er al 25 medewerkers. Dat zijn er meer dan het aantal werknemers dat het Antigifcentrum vandaag nog telt. Waar tot in 2019 de permanentiediensten in de voormiddag met drie bemand werden en 's middags met vier, vind je er vandaag nooit meer dan twee medewerkers. In september bleef de permanentie voor het eerst zelfs een nacht gesloten wegen personeelsgebrek.
Het permanentieteam uitte die maand in een brief aan de raad van bestuur zijn onvrede over de werkdruk. "Elk van ons zal in 2023 meer dan 30 weekenddiensten en minimaal 22 nachtdiensten uitvoeren", zo citeert De Morgen de brief. "We moeten alert blijven op elk moment van onze dienst, dat is nu niet meer gegarandeerd."
De impact op de kwaliteit van de dienstverlening is groot, klinkt het. "Vandaag kun je alleen nog tijdens je overuren aan bijscholing doen, of het komt er niet meer van", aldus een arts.
Crisismanager
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stuurde vervolgens aan op de aanstelling van een crisismanager, die vandaag wordt voorgesteld. "Die komt binnen enkele weken met een actieplan", aldus het kabinet van de minister.
Het Antigifcentrum zegt hard te werken om de situatie te verbeteren. "We hebben deze maand drie nieuwe medewerkers aangeworven", aldus woordvoerder Patrick De Cock. "Ook zullen we met de interimmanager bekijken hoe we de werking kunnen verbeteren."
Volgens parlementslid Kathleen Depoorter (N-VA) is er te lang gewacht om in te grijpen. Zij roept de minister op om politieke verantwoordelijkheid te nemen. "Een van de eerste dingen die studenten farmacie of geneeskunde leren over toxicologie, is dat je bij twijfel naar het Antigifcentrum moet bellen. Daar kunnen we vandaag niet op rekenen, en dat is een probleem voor onze volksgezondheid."
Het centrum is het belangrijkste informatiecentrum over vergiftigingen in ons land en beantwoordt jaarlijks meer dan 60.000 oproepen per jaar van burgers of zorgverleners.
> Antigifcentrum ontving deels door coronacrisis recordaantal oproepen in 2020