EU opent onderzoek naar protectionisme op Chinese markt voor medische apparatuur

De Europese Commissie is een officieel onderzoek gestart naar de Chinese markt voor medische apparatuur. Ze zegt dat Peking die markt afsluit voor Europese bedrijven, zo blijkt uit de bekendmaking van het onderzoek in het officieel Publicatieblad van de EU. De Commissie wil in de eerste plaats het gesprek aangaan, maar als China niet inbindt, kan ze tegenmaatregelen nemen.

In China zijn verschillende maatregelen van kracht om de verkoop van binnenlandse medische apparatuur, hulpmiddelen en diensten te bevorderen. Zo bepaalt de 'Made in China 2025'-strategie dat tegen volgend jaar 70 procent van het materiaal in China zelf geproduceerd moet zijn. Zeker overheden moeten in eigen land geproduceerde goederen aankopen.

Dat beleid heeft ervoor gezorgd dat de Chinese markt voor overheidsopdrachten voor medische apparatuur afgesloten is voor Europese en andere buitenlandse bedrijven. En zelfs wanneer toegang tot zulke aanbestedingsprocedures wordt verleend, "gelden er vaak voorwaarden die de (Europese) producenten een eerlijke kans tot deelname ontnemen, zoals de verplichting om toegang tot hun technologie te verlenen", zegt de Commissie.

Om al die redenen heeft ze een onderzoek geopend op basis van het nieuwe Europese Instrument voor internationale overheidsopdrachten (IIO), dat sinds augustus 2022 van kracht is, en tot dusver nooit werd geactiveerd. De bedoeling is om een dialoog met Peking op te starten en het er zo van te overtuigen de protectionistische maatregelen weg te werken. Als dat niet gebeurt en het onderzoek bovendien zwart-op-wit aantoont dat van discriminatie sprake is, kan de Commissie tegenmaatregelen nemen en op haar beurt de toegang tot de Europese markt voor medische apparatuur (gedeeltelijk) afsluiten voor Chinese bedrijven.

In een reactie op de demarche van de Commissie zegt Peking dat Europa zich zelf aan discriminatie bezondigt. "De Europese Unie verkoopt zich steeds als de meest open markt ter wereld, maar het enige wat de buitenwereld ziet, is dat ze een steeds meer protectionistische houding aanneemt", verklaart de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking, Wang Wenbin. Hij vraagt de EU om "de regels van de Wereldhandelsorganisatie" te respecteren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.