Als het aantal ziekenhuisopnames aan dit tempo blijft stijgen, moeten de ziekenhuizen in ons land begin november opschalen naar fase 2. Dat meldt Marcel Van der Auwera, diensthoofd dringende geneeskundige hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid. "Maar we hopen dat we de curves volgende week zien afzwakken en dat het niet nodig zal zijn", klinkt het maandag.
Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten ten laatste op maandag 26 oktober kunnen schakelen naar fase 1B uit het spreidingsplan, wat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorgen wordt voorbehouden voor coronapatiënten. Maar volgens Van der Auwera behoort een snelle opschaling naar fase 2 ook tot de mogelijkheden. "Als de curves op deze manier blijven stijgen, zullen de bedden in fase 1B ook snel bezet zijn en moeten we volgende week al het signaal geven aan de ziekenhuizen om op te schalen naar een volgende fase. Tegen begin november zouden alle Belgische ziekenhuizen zich dan in fase 2 moeten bevinden."
Toch hoopt de FOD Volksgezondheid dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Er zijn een reeks nieuwe maatregelen afgekondigd en hopelijk zien we dat de curves snel gaan beginnen afzwakken, dan is het misschien niet nodig om naar fase 2 over te gaan", aldus Van der Auwera. "Maar we moeten sowieso proactief handelen en de curve voorblijven, want als we wachten op de cijfers om maatregelen te treffen, zijn we te laat."
Fase 2 betekent dat er extra bedden moeten worden gecreëerd voor COVID-patiënten, buiten de voorziene bedden op intensieve zorgen. En dat zal uiteraard gevolgen hebben voor niet-dringende hulp, die dan verder moet worden afgebouwd. Op dit moment zijn er in verschillende ziekenhuizen al niet-dringende operaties uitgesteld. "Algemene cijfers over het aantal uitgestelde operaties zijn er niet, het aantal wisselt erg per ziekenhuis. Maar het staat als een paal boven water dat er in verschillende ziekenhuizen nu al minder ruimte is voor niet-dringende zorg", klinkt het bij Marc Geboers, directeur Algemene Ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro.
Bij de FOD Volksgezondheid benadrukken ze wel dat er een stappenplan is voor het uitstellen van niet-dringende zorg, maar dat ziekenhuizen zelf beslissen hoe ze daarmee omgaan. "De basis van het stappenplan is om zo veel mogelijk ingrepen uit te stellen waarvoor bedden op intensieve zorgen nodig zijn", aldus Van der Auwera. "Maar uiteraard moeten acute operaties, zoals bijvoorbeeld hart- en levertransplantaties, blijven doorgaan, ook al is daarvoor een bed op de ICU nodig."