Leuven en Gent openen universitair labo waar dagelijks 7.000 test verwerkt kunnen worden

In de Universitaire Ziekenhuizen van Leuven en Gent zijn maandag superlabs geopend, waar dagelijks op beide plaatsen op termijn 7.000 coronatests verwerkt kunnen worden. Het zijn twee van de acht universitaire laboratoria die samen het nationale testplatform moeten vormen.

De nieuwe laboratoria vervangen de bestaande klinische labs niet. "Ze komen er als ondersteuning om de druk op de huidige klinische en industriële labs te verlichten. Het effect ervan zal voor patiënten niet onmiddellijk voelbaar zijn, omdat de nieuwe labs de huidige industriële labs vervangen", zegt Emmanuel André, staflid laboratoriumgeneeskunde van het UZ Leuven. "Dankzij de gezamenlijke inspanning van de acht betrokken universitaire centra, die over het hele land verspreid zijn, zou heel België van extra testcapaciteit voorzien worden."

Het nieuwe lab van UZ Leuven en KU Leuven start met een beperkt aantal testen en zal vervolgens de capaciteit geleidelijk opdrijven. Zodra alle nodige materialen en producten geleverd zijn, zal de capaciteit verhoogd worden tot 7.000 testen per dag. Ook het UZ Gent wil dat aantal bereiken.

Bedoeling is dat de acht universitaire laboratoria dagelijks in totaal 50.000 tests verwerken, zei professor Bruno Verhasselt, diensthoofd van het lab in Gent, maandag op 'De ochtend' op Radio 1. Dat bevestigt de woordvoerder van coronacommissaris Pedro Facon. "Op termijn zal elke partner tot 7.000 stalen per dag kunnen verwerken. Deze capaciteit wordt in de loop van de maanden november en december uitgebouwd waardoor uiteindelijk een capaciteit van 56.000 stalen per dag bereikt wordt op het federale platform COVID-19", klinkt het. De opschaling van de capaciteit zal gefaseerd verlopen.

Samen met de klassieke klinische labs wil de overheid tegen het einde van het jaar aan meer dan 100.000 stalen per dag komen. Zo mikken ze op 14 december op de verwerking van 62.500 tests in klassieke klinische labs en 42.500 in het federaal platform, wat het totaal brengt op 105.000 stalen. Die aantallen moeten begin tegen 18 januari nog oplopen tot 65.000 in klinische labs en 49.500 in het federaal platform, in totaal dus 114.500 stalen.

Op die manier zouden binnenkort ook asymptomatische personen opnieuw getest kunnen worden. Op 21 oktober werd de teststrategie gewijzigd, waardoor asymptomatische personen in het algemeen niet langer worden getest. Die strategie wordt half november herzien.

In Leuven en Gent zijn in beide testcentra veertig nieuwe werknemers aangeworven.

De zes andere universiteiten die een testplatform oprichten zijn de universiteiten van Luik (ULiège en CHU Luik), Antwerpen (UAntwerpen en UZA), Louvain-La-Neuve (UCL en Saint Luc Brussel), Brussel (ULB en IBC), Bergen (UMons en Ziekenhuis van Jolimont) en Namen (UNamur en CHU-UCL Namen).

UZA laat weten dat het Antwerps universitair lab in volle voorbereiding is en dat het binnenkort operationeel zal zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.