UZ Gent opent nieuwe 'cleanroom' voor farmaceutische bereidingen

Het UZ Gent heeft woensdag een nieuwe 'cleanroom' geopend op haar campus aan de Heymanslaan. In zo'n cleanroom worden farmaceutische bereidingen klaargemaakt voor zorg en klinische studies zoals kankeronderzoek. De zeer zuivere werkomgeving beantwoordt aan de PIC/S-normering die vanaf 2026 verplicht is. Daarmee is het UZ het eerste Vlaamse universitaire ziekenhuis dat aan die regels voldoet. 

Jaarlijks worden er 80.000 bereidingen klaargemaakt, waarvan 40.000 voor kankerbehandelingen.  Kleinere ziekenhuizen voldoen soms al aan de PIC/S-normering, maar het Gentse UZ is een van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen en er lopen honderden klinische studies op een oppervlakte van 655 vierkante meter, voor eigen onderzoek of studies door externe partners. "Er lopen op dit moment 600 studies met 3.500 bereidingen per jaar", geeft adjunct-hoofdapotheker Els Kestens nog mee.  

Een cleanroom garandeert de steriliteit van de bereiding en waar nodig de bescherming van de apotheekmedewerker. Zo beschikt het UZ over 9 isolatoren, 3 LAF-kasten (laminaire flowkast, bedoeld om de in de kast gebruikte materialen te beschermen tegen omgevingsinvloeden) en 2 poederafzuigkasten. 

"De combinatie van die voorzieningen op de campus dichtbij de onderzoekers maakt van onze afdeling Klinische studies een geprefereerde partner voor onderzoekers en farmaceutische bedrijven,’ aldus Els Kestens. "We bieden end-to-end-services, GMP-services, services onder hospital-exemption, productie van kleine batches en express-services aan. Zo dragen we bij aan het onderzoek naar innovatieve therapieën."

Veiliger en sneller voor de patiënt

"De nieuwe normering legt de lat voor eigen bereidingen hoger en dat is terecht," zegt Pieter Ramaut. "We produceren onder andere bereidingen voor intraveneuze toedieningen bij kwetsbare patiënten. Met de nieuwe cleanroom zijn we zeker dat de luchtdruk en temperatuur constant zijn en de luchtkwaliteit zeer hoog is. Zo verzekeren we de hoogste kwaliteit van het eindproduct."

De veiligheidsgaranties laten ook toe om bereidingen ruimer op voorhand te maken. De patiënt moet daardoor minder lang wachten na aankomst in het ziekenhuis.  

Tijdelijke locatie

Het ziekenhuis investeert de komende 10 jaar in totaal 12 miljoen euro in nieuwe infrastructuur, die ook aan andere ziekenhuizen ter beschikking kan worden gesteld.  De komende jaren wordt op de campus een grote vernieuwingsoperatie doorgevoerd, met heel wat nieuwbouw. Het UZ heeft een tijdelijk gebouw opgetrokken aan ingang 14. Op termijn zal de hoogtechnologische inrichting verhuizen naar een nieuw logistiek centrum.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.