Wetswijziging uitbreiding takenpakket verpleegkundige aangenomen

De Kamer nam de wetswijziging uitoefening van de gezondheidszorgberoepen aan in het licht van de hervorming van de verpleegkunde en de aanpassing van het takenpakket met daarin ook een mogelijke uitbreiding van voorschrijfbevoegdheden voor de verpleegkundige.

Het wetsontwerp van 13 maart werd dus snel gestemd na enkele amendementen. In de nieuwe wet zit het principe vervat van een lijst van technische verpleegkundige verstrekkingen en een lijst van de handelingen die door een arts of een tandarts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, net als de wijze van uitvoering van die verstrekkingen en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen.

Het regeerakkoord voorzag immers een verdere uitrol en modernisering van de wetgeving op de gezondheidszorgberoepen. Taken worden hierbij toegewezen aan zorgverleners die ze op de meest doelmatige manier uitoefenen in functie van een kwaliteitsvolle zorg voor allen, heet het.

Ons gezondheidszorgsysteem van morgen heeft, naast artsen en andere gezondheidszorgbeoefenaars alsook basisverpleegkundigen die breed inzetbaar zijn binnen de gezondheids- en welzijnszorg, ook verpleegkundigen verantwoordelijk voor algemene zorg, gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten nodig die, naast het feit dat ze breed inzetbaar zijn, ook bevoegd zijn om sneller en doeltreffender te reageren op de gezondheidsbehoeften van patiënten.

Dat is bijvoorbeeld nodig voor een succesvolle integratie van verpleegkundige expertise en competenties in de huisartsenpraktijk (cfr ook de New Deal voor de huisartsenpraktijk), net als voor een verdere ontwikkeling van verpleegkundige consultaties. Dergelijke aanpassingen zijn nodig om in te spelen op de veranderende behoeften van patiënten met complexe en vaak chronische ziekten of aandoeningen.

Een tweede element bestaat uit de aanpassing van het artikel rond de verpleegkundig specialist. Dergelijke aanpassing is nodig om naast de klinische functie ook de ontwikkelingsgerichte functie van de verpleegkundig specialist te erkennen. Die functie zorgt voor of initieert de voortdurende actualisering en vernieuwing van de evidence-based verpleegkunde. Deze bepaling doet uiteraard geen afbreuk aan de rol die elke beoefenaar van de verpleegkunde speelt op vlak van zorgvernieuwing. Daarnaast wordt een delegatiemogelijkheid geïntroduceerd naar andere gezondheidszorgberoepen door de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg binnen een gestructureerd zorgteam. 

Vaccinvoorschrift

Het is de bedoeling om te differentiëren in voorschrijfbevoegdheid tussen de verschillende beoefenaars van de verpleegkunde. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het voorschrift voor vaccins in het raam van collectieve vaccinatiecampagnes of de vaccinatiekalender van de Hoge Gezondheidsraad. Dat moet de vaccinatiedekking ten goede komen.

Eveneens wordt gedacht aan voorschrijven van vervolgmedicatie, binnen de marges opgemaakt door de arts die ook aangeeft vanaf welke ontwikkelingen moet worden terugverwezen, en dit binnen het domein waar de verpleegkundige voldoende klinische ervaring heeft.

> De volledige tekst leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.