In de zoektocht naar een oplossing tegen COVID-19 werden in België al 24 aanvragen voor klinische studies voor de behandeling of de preventie van COVID-19 ingediend. Dat meldt pharma.be op deze International Clinical Trials Day, de dag waarop aandacht gaat naar klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen en vaccins. In 2019 bevestigde België trouwens haar naam als leider in klinische studies in Europa, met 526 goedgekeurde aanvragen, waarvan 80 procent op initiatief van de privésector.
"Het aantal studies in 2019 is quasi identiek als het aantal in 2018", zegt Nathalie Lambot, experte klinische studies bij pharma.be "België heeft zich de afgelopen vijf jaar continu gepositioneerd in de top van Europese landen wat betreft het aantal vergunningen voor klinische studies per inwoner".
"Om aan de huidige crisis het hoofd te bieden, heeft België haar sterktes als referentieland inzake klinische studies aangewend" zegt ook ook Catherine Rutten, CEO van pharma.be "Op 26 maart, tijdens het 'R&D bioplatform' met vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie heeft de Belgische federale regering een aantal maatregelen genomen om klinisch onderzoek in ons land verder te stimuleren."
Rutten prijst ook het het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG): "Dat werkte een versnelde procedure uit die het in staat stelt om de aanvraag voor een klinische studie voor het testen van een geneesmiddel voor de behandeling of de preventie van COVID-19 binnen maximum vier werkdagen te laten goedkeuren. Zo kan ons land één van de voorlopers blijven in de strijd tegen COVID-19".