“Syndicaten moeten leden aanzetten tot conventionering” (Regeerakkoord)

De nieuwe regering maakt zich sterk dat ze de administratieve winkel kan beperken door te vertrekken van een wit blad, een ‘basislijst’. Nutteloze medische attesten moeten op de schop. Vandenbroucke mikt opnieuw op een soepelere afbakening tussen beroepen. Het verschil tussen geconventioneerden-niet geconventioneerden zal groter worden en een nieuw conventiemodel wordt in het vooruitzicht gesteld.

“We starten van een wit blad en nemen enkel de hoogstnoodzakelijke administratie op in een ‘basislijst’, luidt een al eerder gehoord goed voornemen. Idem dito met de uitwerking van het ‘only-once’ principe dat de registratielast moet tegengaan. “Daarnaast werken we aan een eengemaakt attest voor arbeidsongeschiktheid dat voor alle verschillende instanties en partijen gebruikt kan worden. We zetten het overleg met de deelstaten verder over het terugschroeven en vereenvoudigen van nutteloze medische attesten.” Benieuwd wat het wordt met het eendags-ziekteattest.

Iets verder heet het dat zorgverleners hun tijd maximaal moeten kunnen benutten voor het leveren van zorg. "Dat veronderstelt administratieve vereenvoudiging waar mogelijk, inzetten op digitalisering en het delen van data overeenkomstig het BIHR-concept." Genoteerd.

Alvast Bvas is een koele minnaar van de uitholling van de artsen-kerntaken. Dat risico bestaat als men meer flexibiliteit inbouwt. Ruimte scheppen voor het verwerven van nieuwe competenties bij zorgverleners is één ding,  de bevoegdheden van verschillende gezondheidszorgbeoefenaars versterken een ander. Blijkbaar mikt de regering hier vooral op , kinesitherapeuten, vroedvrouwen en apothekers, maar het is (nog) niet duidelijk wat dat betekent voor de artsen. Tenzij dan iets verder waar het gaat over gynaecologen: 

"Samen met gynaecologen en vroedvrouwen maken we werk van een geïntegreerde en interdisciplinaire benadering van de perinatale zorg. We versterken daarbij de rol van de vroedvrouwen in de opvolging van de laag-risico zwangerschap en zorgen voor een leefbaar kader voor vroedvrouwen in de eerste lijn."

Klare wijn is er zeker voor de impact van de instroom van zorgverleners met een buitenlands diploma op de binnenlandse quota: “We sturen bij waar nodig in het voordeel van de afgestudeerden van universiteiten in België.”

Triage, spoed

In overleg met de betrokken zorgverstrekkers wordt de professionele triage via het nummer 1733 verbeterd en veralgemeend uitgerold over het hele land, rekening houdend met het Belgisch handboek voor Medische Regulatie, zegt het regeerakkoord nog. “Een goede triage via 1733 en de huisartsenwachtposten zal ervoor zorgen dat het gebruik van de spoedgevallendienst geoptimaliseerd wordt. De PIT zal in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen zijn specifieke functie kunnen uitoefenen.”

Conventiemodel aanpassen tegen 2026

De aanzet was er al onder Vivaldi om conventioneren aan te moedigen voor zorgverleners. “Het verschil tussen geconventioneerden en niet-geconventioneerden maken we groter. We bekijken daarbij eveneens of we aan geconventioneerde zorgverleners in bepaalde situaties en onder strenge voorwaarden een soepeler tariefsysteem kunnen aanbieden, in de vorm van selectieve maximumtarieven die tijdelijk mogelijk zijn in het kader van akkoorden en conventies. Deze maximumtarieven worden geïntegreerd in de berekening van de maximumfactuur.”

Van de artsensyndicaten verwacht Vandenbroucke dat ze hun leden aanzetten tot conventionering, meer zelfs: het Riziv dient daaromtrent een operationeel voorstel voor dit nieuwe conventiemodel uit te werken “met het oog op de nieuwe generatie van akkoorden en overeenkomsten die vanaf 2026 in werking moeten treden.”

Nog een gevoelig zinnetje: “We breiden de derdebetalersregeling uit zodat we de toegankelijkheid van de zorg verbeteren, waarbij de patiënt voeling blijft houden met de reële kostprijs van de zorg.”

> "Beleidscontinuïteit geen doel op zich, wel respect artsen nodig" (Bvas)

> ASGB feliciteert en attendeert minister Vandenbroucke

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.