Van het Algemeen Syndicaat Geneeskundigen van België krijgt minister Vandenbroucke felicitaties en lof. In één adem trekt het aan de alarmbel voor de toenemende belasting op de artsen in de ziekenhuizen met als gevolg de vlucht uit de ziekenhuizen. Medische expertise is meer dan ooit nodig voor een duurzaam beleid.
Vooreerst feliciteert het ASGB minister Vandenbroucke met zijn herbenoeming: "We weten dat u deze post ambieerde, en we mogen als artsen blij zijn met iemand die deze bevoegdheid bewust kiest en daarmee toont dat hij zich hiervoor wil inzetten. U hebt deze complexe taak ook de voorbije jaren met toewijding opgenomen, en uw dossierkennis en politiek inzicht zijn ongeëvenaard."
Kreunende ziekenhuizen, toenemende artsenbelasting
De talrijke werven die geopend werden voor gezondheidszorg, vragen naast algemene expertise ook medische expertise. "U hebt vooral gefocust op het versterken van de eerste lijn, maar we vragen ook uw aandacht voor de stijgende kosten, de kreunende ziekenhuizen, de toenemende belasting op de artsen in de ziekenhuizen met als gevolg de vlucht uit de ziekenhuizen. Zonder structurele aanpak stevenen we louter en alleen al door de verouderende bevolking af op een systeeminfarct", beklemtoont het ASGB. Dat hoopt dat de hervormingen die toekomstgericht en robuust zijn, "ook werkbaar blijven in de praktijk en billijk voor artsen die van patiëntenzorg hun levenslange roeping maken. Een duurzaam beleid vraagt om een nauwe afstemming met het werkveld."
Het syndicaat blijft geloven in het overlegmodel en rekent erop dat deze dialoog een centrale rol speelt in de verdere uitwerking van het gezondheidsbeleid, verdedigd vanuit medische expertise, besluiten Lieselot Brepoels, voorzitter specialisten ASGB en Michel Creemers, voorzitter huisartsen ASGB.
> "Beleidscontinuïteit op zich geen doel, respect voor artsen nodig (Bvas)"