Het ASGB/Kartel wil constructief meedenken aan een exitstrategie om de globale zorg gefaseerd te kunnen heropstarten, met blijvende aandacht voor de ICU-capaciteit en de veiligheid van alle zorgverleners en patiënten. We moeten naar een sociaal pact met enkele kernpunten, heet het.
Covid-19 zet heel wat zaken op scherp en dwingt ook ons als huisartsen en arts-specialisten tot het herdenken van de uitoefening van ons beroep, meent het syndicaat.
Na de acute fase met de lockdown en forse repercussies op heel de keten van globale geplande en nieuwe zorg, waardoor meerdere patiëntengroepen momenteel weinig of geen toegang hebben tot noodzakelijke zorg, nemen de risico’s op laattijdige zorgverstrekking snel toe met grote onzekerheid bij zowel patiënt als zorgverstrekker.
Daarom wil het ASGB/Kartel constructief meedenken aan een exitstrategie om de globale zorg gefaseerd te kunnen heropstarten, met blijvende aandacht voor de ICU-capaciteit en de veiligheid van alle zorgverleners en patiënten.
De kernpunten van die strategie volgens het syndicaat:
- Optimale veiligheidsmaatregelen voor alle zorgverstrekkers en patiënten, met nadruk op het verlenen van correcte informatie waarom bepaalde maatregelen wel en andere misschien minder nuttig zijn. Duidelijke, juiste en gebalanceerde informatie kan veel onrust wegnemen.
- Gefaseerd uitrollen van de uitgestelde zorg op basis van wetenschappelijk gefundeerde prioriteitscriteria. Doorverwijzingen door de huisarts kunnen hierbij prioriteit krijgen
Netwerken en ziekenhuisdirecties/diensthoofden
- Netwerkstructuren benutten om de uitgestelde zorg efficiënter te kunnen opschalen.
- De ziekenhuisdirecties, hoofdartsen, medische diensthoofden en medische raden hebben blijk gegeven van grote professionaliteit om deze crisis te beheren. Zij verdienen dan ook het vertrouwen om de exitstrategie lokaal uit te werken, evenwel binnen een globaal nationaal kader. Algemene richtlijnen zijn hierbij aangewezen, zoals voor het gebruik van mondmaskers, maximale handhygiëne, herziening van afsprakenroosters, afwisselen van fysieke en teleconsultaties, enz.
Solidariteit
- Financiële solidariteit tussen artsen, waarbij gedurende de Covid-19 crisis innoverende akkoorden gesloten moeten kunnen worden, zowel in de eerste als tweede lijn. "Financiële waardering voor artsen en ASO’s die rechtstreeks met Covid-19 patiënten werken is voor ons prioritair."
- Implementeren van een wetenschappelijk onderbouwde teststrategie uitgevoerd door de klinische laboratoria en indien nodig ondersteund door het Consortium. Inrichten van centrale afnamepunten voor de huisartsenpraktijken lijkt ons hierbij een belangrijke randvoorwaarde.
- Betrouwbare voorziening van testmiddelen, beschermend materiaal, medicatie, … via efficiënte logistieke kanalen en zonder administratieve overlast
- Financiële dekking van alle extra kosten ikv Covid-19 door de overheid. Zorgverleners en ziekenhuizen doen op dit ogenblik alle nodige inspanningen zonder financiële calculaties, waarbij velen in risicovolle omstandigheden opereren. Deze ongeziene inspanning verdient ook een billijke vergoeding door de overheid, zodat na deze Covid-19 periode de huisartsenpraktijken, specialisten en ziekenhuizen niet in een tweede, nl. financiële crisis verzeild geraken.
Ergerlijke Rizivcontroles
- Een snelle beslissing over de exitstrategie om de onzekerheid bij alle stakeholders weg te nemen en om individuele initiatieven van heropstart te vermijden. De Riziv-controles zoals die nu uitgevoerd worden leiden tot grote ergernis bij artsen en ziekenhuizen en moeten absoluut vermeden worden.
"Als representatieve organisatie in de gezondheidszorg zijn we ervan overtuigd dat het zeker in deze crisisperiode onze rol is om actief mee te denken en mee te bouwen aan een toegankelijk, vernieuwend, duurzaam, billijk en financieel gebalanceerd zorgmodel, zowel voor de patiënt als zorgverlener", besluit voorzitter Reinier Hueting samen met zijn bestuursleden Robert Rutsaert, Luc Dirix, Milan Roex, Paul Putzeys, Michel Creemers, Roberto Salgado, Dirk Bernard, Lieselot Brepoels, Joris Beck, Frieda Matthys, Thomas Gevaert en Pieter De Schouwer.