De Europese Commissie vindt dat overheidsgeld dat sinds 1996 wordt toegekend aan de openbare Brusselse Irisziekenhuizen om hun deficit te compenseren, conform de Europese regels voor overheidssteun is. Een beslissing die een einde maakt aan een lange juridische strijd.
In oktober 2014 opende de Commissie een diepgaand onderzoek naar de overheidscompensaties voor vijf openbare Brusselse ziekenhuizen: CHU Brugmann, CHU Saint-Pierre, het UZ kinderen Koningin Fabiola, de ziekenhuizen Iris-Zuid en het Bordet Instituut. Ze vormen samen de Irisziekenhuizen. De bal ging aan het rollen met klachten van twee Brusselse privé-ziekenhuisassociaties (ABISP en CBI, n.v.d.r.). Zij wierpen op dat de vijf Irisziekenhuizen genoten van illegale overheidssteun. Meer bepaald zouden deze ziekenhuizen sinds 1996 gespijsd zijn door zes Brusselse gemeenten om hun vastgestelde tekorten aan te zuiveren. Reden: de prestatie van de gezondheidsdiensten en het algemene sociale en economische belang daarvan. De privé-ziekenhuizen van Brussel genoten niet van dat soort compensaties.
Specifieke opdrachten
De Commissie onderstreept dat "tijdens het onderzoek de openbare Iris-ziekenhuizen een aantal opdrachten moesten vervullen bovenop de minimale verplichtingen die zijn opgelegd aan de Belgische ziekenhuizen". Ze brengt die extra-opdrachten ook in kaart: "De plicht om alle patiënten in alle omstandigheden (ook in spoedsituaties) te verzorgen, of die nu wel of niet in staat waren om de kosten in kwestie te betalen." Verder moeten de ziekenhuizen de zorgtoegankelijkheid en -kwaliteit voor alle Brusselaars verzekeren. "Vermits de ziekenhuisfinanciering zowel voor openbare als privéziekenhuizen onvoldoende is om de kosten te dekken voor deze extraverplichtingen, noteren de Iris-ziekenhuizen een tekort. Daarom mogen de Brusselse gemeenten dat compenseren zodat ze verder aan hun verplichte publieke dienstverlening kunnen voldoen", aldus de Commissie.
Ze voegt er nog aan toe dat de ziekenhuizen nooit overgecompenseerd werden en daardoor de regels op overheidssteun overtreden zouden hebben. "De steun oversteeg nooit het reële bedrag van het tekort dat ontstond door hun openbare dienstverlening."
Einde van een lange juridische strijd
Deze uitspraak beëindigt een lange juridische strijd die al begon bij een klacht ingediend in 2005 (door ABIS: de groep van Chirec, Titeca, Sans Souci, Scheutebos, Valisana, naast de CBI: Europaziekenhuizen, Saint-Luc en Sin-Jan). Ze werden destijds respectievelijk voorgezeten door dr. Jacques de Toeuf (Chirec) et Marc Van Campenhoudt (Europaziekenhuizen). In februari 2010 trok de ABISP (lid Cobéprivé) zich terug uit deze procedureslag.
De Commission zegt nog dat het de eerste keer is dat ze tot een finale beslissing komt na een diepgaand onderzoek in de ziekenhuissector. Een advies dat zeker niet onopgemerkt zal blijven.