"Gebrek aan moed om de boel eens van scratch te bekijken en te formuleren, weinig of niet innovatief. Veel moet nog bestudeerd worden, klinkt het herhaaldelijk in het voorstel. En op een aantal vragen moet de politiek antwoorden: er zit blijkbaar geen big bang aan te komen in de nomenclatuurhervorming", luidt de kritiek van een insider.
Janssen Pharmaceutica heeft een naar eigen zeggen baanbrekende technologie geïmplementeerd voor de continue productie van geneesmiddelen. Naast productielijnen in Puerto Rico en Italië werd ook een nieuwe productielijn op de Janssen Campus in Beerse gebouwd, goed voor een investering van 21 miljoen euro.
Het goede nieuws kwam De Specialist zopas ter ore: er is een oplossing in de maak voor het geschil tussen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). De zaak is een precedent voor heel wat andere instellingen en artsenassociaties.
De regionale verschillen op het vlak van werkloosheid zijn bijna nergens in de OESO zo groot als in België. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag gepubliceerd werd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
De Nederlandse De Volkskrant deed een poging om de minimumduur van een consultatie van 10 minuten (ideale omstandigheden) af te zetten tegen de reële consultatieduur. Een procesanalyse die ook voor Belgische artsen de moeite loont.
Een tussentijdse zelfevaluatie van de proefprojecten bevallen met verkort ziekenhuisverblijf (1) verschilt sterk. Volgens het kabinet en Anne Dedry (Groen, vroedvrouw) is het glas halfvol, volgens de gynaecologen halfleeg..
In De Specialist van deze week reiken de advocaten Liesbeth Lafaut (Arcas Law) en Jef Van Eyndhoven (HCGB) twee pragmatische oplossingen aan om de fiscale oorlog tussen de Bijzondere Belastinginspectie BBI en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) te bedaren. Intussen dreigt de monsterboete van 118 miljoen euro nog verder op te lopen.
De diensten kinder- en jeugdpsychiatrie van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen slaan alarm. Ze klagen over een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de dagplaatsen voor kinder- en jeugdpsychiatrie te verlagen.
Het blijkt dat er vandaag in het algemeen al te veel capaciteit is in ziekenhuizen, en dat deze trend zich zal voortzetten. De grote uitzondering hierop zijn de bedden voor geriatrie en revalidatie, waaraan er nu reeds een tekort is, dat alleen maar zal toenemen. We moeten ook nog veel meer in het dagziekenhuis behandelen dan nu het geval is, zegt het KCE.
De vijf ziekenhuizen van de stad Brussel verdelen de meest lucratieve posten, tot 33.000 euro bruto per jaar. Daarin wordt nu gesnoeid, aldus kersvers burgemeester Close, die de vergoedingen voor de voorzitters van de Brusselse ziekenhuizen zowat wil halveren.
Volgens Bvas-voorzitter Marc Moens groeit de bereidheid bij de anesthesisten om actie te voeren tegen het nieuwe systeem van laagvariabele gestandaardiseerde zorg. Hij vreest ervoor dat bij de speciallisten mogelijk twee kampen zullen ontstaan in de ziekenhuizen.
Dr. Dirk Ramaekers, die mee in de ad-hoc werkgroep ziekenhuisfinanciering zit als onafhankelijke, meent dat het allemaal best meevalt met het voorstel laagvariabele gestandaardiseerde zorg.
Trap 1 in de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, de standaardisering van laagvariabele zorg, is grotendeels uitgewerkt. Maar het verzet groeit bij flink wat specialisten omdat het kabinet De Block niet of onvoldoende oor heeft voor hun opmerkingen.
Na lange overwegingen en als laatste universitair ziekenhuis in België stapte het UZ Brussel in december 2015 mee in de robotheelkunde met de aankoop van de allernieuwste Da Vinci XI.
De Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) snoeien in hun personeel en mikken op 40 arbeidsplaatsen minder voor de vestiging van Mortsel.
Het Waalse technologiebedrijf IBA, dat achter het protontherapiecentrum van het UZ Leuven/Saint-Luc zit, ontpopt zich tot een mondiale wereldspeler nu het ook Afrika verovert met een contract in Egypte.
Afgelopen maandag stond de goedkeuring voor een centrum hadrontherapie op het programma in het Verzekeringscomité. Niet iedereen bleek even enthousiast bij de behandeling van dit punt. En zeker niet om de wafelijzerpolitiek die op tafel ligt.
De chemie- en farmasector heeft de voorbije twee jaar 1.400 nieuwe jobs gecreëerd, of de sterkste jobaangroei sinds tien jaar. Dat meldt sectorfederatie essenscia dinsdag.
Heel wat patiënten weten op voorhand niet hoeveel ze bij een bepaalde zorgverlener zullen betalen. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteiten (CM). "Vandaag 18 april, op de dag van de patiëntrechten, willen wij zorgverleners en patiënten oproepen om ook het gesprek aan te gaan over de kostprijs van een behandeling", zegt de CM.
Leden van het Socialistisch Ziekenfonds (SM) bespaarden in 2016 meer dan 500.000 euro op hun patiëntenfactuur, een vijfde meer dan het jaar voordien. Op de Europese patiëntendag dringt de SM erop aan dat patiënten hun facturen controleren.
Behandelingen waarvoor je nu nog naar het ziekenhuis moet, kunnen steeds vaker thuis. Gewoon op eigen bank of bed. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis geeft kankerpatiënten thuis immuuntherapie, een Europese primeur. Grote kans dat andere ziekenhuizen volgen. RTL-nieuws maakt een overzicht.
De uitspraak van Luc Van Gorp, dat een kwart van de ziekenhuizen dicht kan, vinden zowel Rudy Maertens (AZ Alma) als Marc Selleslach (LBC-NVK) een brug te ver. Marc Moens (Bvas) is geschokt. Langs Franstalige kant gewagen de meeste reacties van een 'premature' uitspraak. Het kabinet De Block zegt wat ambigu geen ziekenhuizen te willen verplichten om te sluiten.
"We kunnen makkelijk een kwart van de ziekenhuizen sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid." Met deze opmerkelijke uitspraak gooide CM-voorzitter Luc Van Gorp een knuppel in het hoenderhok.
De Becep (Belgische Beroepsvereniging Spoedartsen) reageert met verbazing op het KCE-rapport over traumazorg en de uitspraken van Prof. Stefan Nijs (Voorzitter Belgian Trauma Society). Daarin wordt een beperkt aantal traumacentra voorgesteld voor ons land wat tot minder overlijdens zou leiden.
In Het Laatste Nieuws van afgelopen weekend plakte Prof. Lieven Annemans een maximumprijs op behandelingen: één jaar extra leven zou 40.000 euro mogen kosten. Geert Messiaen (liberale ziekenfondsen) dient hem van antwoord in een opiniestuk.
Het federale kernkabinet bereikte een akkoord over de begrotingscontrole. Coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld respecteerden de buffer van 739 miljoen euro voor driekwart en spraken van een relatief makkelijke controle. De controle van langdurig zieken bljift een twistpunt. De oppositie vindt dat gezinnen, KMO's en zieken weer moeten opdraaien.
Het begrotingstekort bij de sociale zekerheid zou niet op 426 miljoen maar op 625 miljoen liggen, blijkt na het recente begrotingsconclaaf op Hertoginnedal. Volgend weekend wordt verder vergaderd.
De Vlaamse overheid en Imec, wereldleider in research en innovatie op het vlak van nano-electronica en digitale technologie, sloten een nieuwe vijfjarige verbintenis.
Dat de vooruitgang in de cardiologie al enige tijd op budgettaire grenzen botst, mag duidelijk zijn. De Belgian Society of Cardiology (BSC) wees op enkele pijnpunten tijdens haar jaarcongres waarop ook Maggie De Block te gast was.
Let goed op als u deel uitmaakt van een kostenassociatie. Een nieuwe regeling zegt dat u als associatie vrijgesteld bent van btw als u voor 31 januari 2017 voldoet aan strikte voorwaarden, aldus meester Raf Van Goethem, advocaat-vennoot bij Dewallens & partners.
De ziekteverzekering betaalt een implanteerbare hartdefibrillator terug die geplaatst is in een ziekenhuis dat de revalidatieovereenkomst onderschreef. Hoe ziet de nieuwe revalidatieovereenkomst eruit die geldt sinds 1 januari?
Per 1 december waren 18 borstklinieken als coördinerende centra toegetreden tot de conventie borstreconstructie. Per 15 december kwamen er daar nog zes bij. Half januari blijkt dat er weer een aantal ziekenhuizen toetrad.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp KB goed dat voor het boekjaar 2017 het globaal budget bepaalt voor de financiering van de werkingskosten van de ziekenhuizen.
Een doorlichting van De Tijd bewijst dat vooral kleinere ziekenhuizen het lastig hebben in de huidige besparingscontext. Het schoentje wringt nog meer in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen.
Bij de viering van 50 jaar pharma.be gaf premier Michel een overzicht van het belang van de sector die in ons land goed is voor 35.000 jobs. "Daarom ook implementeren we de Europese richtlijn klinische proeven zelfs voor 2018 zoals Europa vraagt."
In 2014 werd 32 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van medische fouten. Dat komt neer op gemiddeld 20.253 euro per patiënt.
Minister De Block wil bedrijven laten meebetalen voor de uitkering van zieke werknemers, maar alvast Unizo ligt dwars, tot grote verbazing van De Block zelf.
België is het land met de meeste "humanoïde robots" in de gezondheidszorg. Zelfs nog meer dan Japan. Dat verklaarde Fabrice Goffin, topman van het Oostendse bedrijf Zora Bots dat dit soort van robots aanbiedt. De belangrijkste klanten van het bedrijf zijn ziekenhuizen en rust-en verzorgingstehuizen.
De helft van alle besparingen in de gezondheidszorg komt op de kap van de geneesmiddelensector. De totale factuur loopt op tot 452 miljoen euro, één zesde van de totale omvang van de begrotingsinspanning van de federale regering. CEO van pharma.be Catherine Rutten (foto) vindt dat de stemmingmakerij tegen de sector nu mag ophouden.
Het uitbetalen van de pensioenen van het vastbenoemde personeel bij openbare ziekenhuizen zal de komende 20 tot 25 jaar allicht 10 miljard euro kosten. Het dreigt een bom te leggen onder de financiën van zowel de ziekenhuizen zelf als van heel wat steden en gemeenten waar ze gelegen zijn. Dat meldde Het Belang van Limburg zaterdag.
De Gentse ziekenhuizen AZ Maria Middelares, Jan Palfijn en UZ Gent zullen hun samenwerking versterken, maakten ze bekend. Welke troeven spelen ze uit?
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaf het officiële startschot voor zijn programma voor praktijkgerichte klinische studies gefinancierd met overheidsmiddelen.
Zopas stelde minister De Block haar Pact Medische Technologie voor. Blikvangers: een Belgische databank medische hulpmiddelen en snellere en meer transparante terugbetaling. De minister maakte ook bekend dat er 97 kandidaten zijn voor proefprojecten mobiele applicaties. En ze werkt aan de omkadering van 3D-printing.
Niet alleen in de bankwereld (ING), ook in de gezondheidszorg zullen aanzienlijk wat banen sneuvelen door de digitalisering. Administratief werk dat vier uur per specialist per week kostte, kan dan in hooguit een halfuur.
Vlaams minister van Volksgezonheid Jo Vandeurzen (CD&V) reikte de Health & Care Awards uit op de gelijknamige vakbeurs eind september in Flanders Expo Gent. Het AZ Maria Middelares onderscheidde zich in het bijzonder, want het won prijzen in twee categorieën: Health & Care en Tools.
De Belgische ziekenhuizen krijgen vanaf 2017 een structurele besparing in de maag gesplitst van ruim 52 miljoen euro. Maar "verder besparen zonder fundamentele hervorming zal nog meer ziekenhuizen in de rode cijfers duwen en leiden tot jobverlies", reageert de sector. "Bovendien hypothekeert het ook de uitbouw van netwerken, die juist in een opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit."
Ruim een AZ op de drie (32 op 91) draaide in 2015 met een negatief courant resultaat. Dat zijn er zeven meer dan het jaar voordien. Globaal verergert dus de financiële toestand van de Belgische ziekenhuizen. De Maha-studie 2016, afgelopen vrijdag voorgesteld aan de ziekenhuisbestuurders, wijst op een duidelijke verslechtering van de winstmarge (courant resultaat). Die valt gemiddeld onder de 1%-drempel van de omzet.
Ruim één algemeen ziekenhuis op de vijf respecteert minstens drie van de vier financiële basiscriteria niet van de Combi-test uit de Maha-studie.
Goed nieuws voor de ondernemers, de architectenbureaus en de fabrikanten van medische apparatuur: de algemene ziekenhuizen blijven investeren in dezelfde mate als 2014: met ongeveer 1,4 miljard in 2015.
De N-VA ondernam een nieuwe poging om te besparen op het gezondheidszorgbudget. Maggie De Block was hiervoor al gewaarschuwd en herhaalde in le Soir dat er bij haar genoeg bespaard is. Solidaris denkt dat er nu al tot in 2019 een bijkomend verlies in de sector zal zijn van 1,8 miljard. Het lijdt geen twijfel dat de budgetdiscussies volop woeden achter de schermen en dat er een stevig robbertje gevochten zal worden. Intussen zou Bart De Wever toch wat gas hebben teruggenomen volgens De Tijd.
Een groot internationaal onderzoeksconsortium onder leiding van de Universiteit Twente, krijgt ruim vijf miljoen euro subsidie van vooral de EU om een compleet nieuw apparaat te ontwikkelen voor de diagnose van borstkanker.
AZ Maria Middelares pakt uit met een programma robotgeassisteerde liesbreukchirurgie, een primeur in België. Dokter Filip Muysoms, diensthoofd algemene heelkunde, voert de ingrepen uit.
Van woensdag 28 tot en met donderdag 30 september loopt in Gent de eerste editie van Health & Care, de vakbeurs voor de zorgsector.
Fraudemeldpunten in de gezondheidszorg, gelanceerd door Riziv en ziekenfondsen, moeten jaarlijks 25 miljoen opleveren. Fraude is altijd uit den boze, maar een krant verpakte het alvast zo: 'Kliklijn voor sjoemelende dokters'. Sjoemelen en dokters, het gaat erin als zoete koek. Radio 1 nam de voorzet olijk over met de vraag: "is uw dokter een sjoemelaar?", om het debat aan te zwengelen.
Marnix Denys volgt Richard Van den Broeck op die de federatie 15 jaar geleid heeft. Het directeurschap gaat in vanaf 15 oktober 2016. Tot 15 december 2016 blijft Richard Van den Broeck de officiële vertegenwoordiger en woordvoerder van de federatie. Vanaf 1 januari 2017 neemt Marnix Denys de dagelijkse leiding over.
Op 25 juli legde het Verzekeringscomité in een conventie de nieuwe regels vast voor autologe borstreconstructie. De 62 ziekenhuizen die beschikken over een coördinerende borstkliniek kunnen beslissen om al dan niet tot deze conventie toe te treden.
Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) sluit het boekjaar af met een positief resultaat van 1,5 miljoen, maar krijgt het steeds moeilijker. "Opeenvolgende besparingsrondes en onzekerheid over de financiering van de bouwwerken bemoeilijken deze oefening jaar na jaar", waarschuwt financieel directeur Elke Panis (foto) in het jaarverslag. Pensioenen van het personeel houden het ziekenhuis in een wurggreep.
Onder Cameron moest de NHS tegen 2020 22 miljard besparen. Maar los daarvan doen de meest uiteenlopende scenario's de ronde over de gevolgen voor de NHS en de Britse gezondheidswerkers na de Brexit.
De Europese Commissie vindt dat overheidsgeld dat sinds 1996 wordt toegekend aan de openbare Brusselse Irisziekenhuizen om hun deficit te compenseren, conform de Europese regels voor overheidssteun is. Een beslissing die een einde maakt aan een lange juridische strijd.
Al jaren wordt er met wantrouwen gekeken naar waardentransfers tussen zorgverleners of gezondheidsinstellingen en de industrie. Daar komt nu verandering in. Sinds 22 juni krijgt iedereen toegang tot gegevens over de betrokken transfers via de site www.betransparent.be, een centraal platform dat wordt ondersteund door 27 organisaties uit de zorgsector. Waaronder Domus Medica en SSMG, en de artsensyndicaten.
Het is een gevoelig thema, patiënten die het vaak al niet breed hebben, hun ziekenhuisrekening doen betalen. AZ Sint-Blasius Dendermonde doet dat nu via een professioneel bureau met zoveel mogelijk oog voor de ethische kant van de zaak.
Leuvense onderzoekers brengen cijfers en feiten over weesgeneesmiddelen in kaart: bijna de helft van de weesgeneesmiddelen die in ontwikkelingsfase zijn, bieden hoop voor patiënten die tot op vandaag geen enkel geneesmiddel hebben voor hun ziekte, zegt hun overzichtstudie.
Maggie De Block wil volgend jaar een aantal gezondheidsapps testen en heeft daarvoor 3,25 miljoen euro veil.
Met de opmerkelijke uitspraak dat privacy vandaag misbruikt wordt als drogreden om vernieuwing tegen te houden, gooide APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel een steen in de kikkerpoel. De incentive voor IT in de gezondheidszorg hoeft niet altijd financieel te zijn, aldus BeMedTech-directeur Richard Van den Broeck.
Pensioenfonds Amonis is ongetwijfeld het populairst bij artsen. Eind vorig jaar bedroeg het geÏnvesteerde vermogen bijna 1,8 miljard en waren zowat 18.500 dokters aangesloten. Hun globaal rendement bedroeg 3,25%, voor het vrij aanvullend pensioen lag dat op 3,20%. Meer dan behoorlijk in deze rentearme tijden.
Het ‘HIPS’ project van AZ Maria Middelares Gent en AZ Nikolaas Sint-Niklaas werd bekroond met een Agoria e-Health Award.
Op een studiedag over de ziekenhuisfinanciering liet de hoofdarts van AZ Turnhout Frank Weekers weten dat hij geen graten ziet in de KCE-voorstellen voor de spoedgevallendiensten. Hij wees op de foute financiële prikkels in het verleden.
Ondanks krappere Riziv-budgetten kon UZ Leuven 2015 afsluiten met een positief boekhoudkundig bedrijfsresultaat van 6,66 miljoen euro, wel een daling van 9,15% ten opzichte van 2014.
De Algemene Raad van het Riziv keurde vandaag op 23 mei een nieuwe financieringswijze goed voor de projecten rond ‘unmet medical needs’ of onbeantwoorde medische behoeften. Daar varen 3.680 patiënten wel bij.
In Zorgwijzer, het tijdschrift van Zorgnet-Icuro, laat minister Vandeurzen zijn licht schijnen over zijn ziekenhuisbeleid. Wat de plannings- en erkenningsvergunningen betreft voor radiotherapie, cathlabs of stroke units is de minister formeel: hij zal geen genoegen nemen met 'papieren constructies'.
Elk jaar liggen meer dan 92.000 buitenlandse patiënten in Belgische ziekenhuisbedden. Het gros van de patiënten - zo'n 56.000 - is afkomstig uit Nederland. Opmerkelijk: Zeeuws-Vlaanderen start een roadshow om Nederlandse patiënten in Nederland te houden en om te vermijden dat het plaatselijk ziekenhuis dicht moet wegens de patiëntenleegloop.
Als directeur planning en organisatie van het AZ Sint-Maarten schetst Nico Garmyn de voordelen van de nakende nieuwbouw op het vlak van werkorganisatie.
Begin deze maand stuurde de raadsman van de plastisch chirurgen een nota naar de minister en de BTW-administratie. Daarin staat duidelijk het standpunt over de BTW-heffing, voornamelijk van de ziekenhuisartsen, niet alleen van de plastisch chirurgen. Hoezo?
Bewoners van een Rust- en Verzorgingstehuis of van een Welzijns- en Verzorgingscentrum krijgen moeilijk een specialist te pakken. Dat blijkt uit de driejaarlijkse check-up van ons gezondheidszorgsysteem, afkomstig van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg. Ook de geestelijke gezondheidszorg doet het nog steeds erg pover. Maar over het algemeen blijven de Belgen tevreden over hun gezondheidszorg.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen zetten zes assen uit om de verzekeringsinstellingen te hervormen. Daarmee willen ze de kritiek counteren van MR en N-VA. Tegelijk is het een aanzet om het systeem te hertimmeren en toch het roer in handen te houden.
Maggie De Block trekt 10 miljoen uit voor klinische studies door het Kenniscentrum (KCE).
Een elektronisch medisch dossier (EPD) voor 2019. Dat is het doel van de federale regering die het EPD beschouwt als de "hoeksteen van het zorglandschap". Maar er volgen ook een trits andere budgettaire maatregelen om de zorgtoegankelijkheid te vergroten of innovatie te ondersteunen.
De Europese samenwerking bij het ‘Toekomstpact met de farmaceutische industrie” krijgt stilaan vorm. Op 24 september 2015 heeft het Groothertogdom Luxemburg zich aangesloten bij de Belgisch-Nederlandse samenwerking rond weesgeneesmiddelen. De drie landen zullen vanaf nu samen onderhandelen met farmaceutische bedrijven om de prijs van weesgeneesmiddelen binnen de perken te houden.
Vooral de beheersing van de loonkosten zorgt voor een verbetering van het bedrijfsresultaat. Ziekenhuizen storten een wat hoger percentage van de afgedragen artsenhonoraria (retrocessie) door. Dat steeg van 59,6% naar 60%. Dat maakte het potje 'bezoldigingen' van artsen iets groter (+ 4,4%). De omzet van de honoraria steeg sowieso met 3,9%.
Volgens La Libre Belgique besliste de Russische regering om de import van medisch materiaal uit het Westen te verbieden.
Een pas vrijgegeven rapport van IMS Health toont aan dat ongeveer 1,6% van de jaarlijkse uitgaven in de gezondheidssector in België kan worden vermeden. Dit komt overeen met een bedrag van €400 miljoen dat opnieuw geïnvesteerd zou kunnen worden in de gezondheidssector, bijvoorbeeld in innovatieve behandelingen, bredere toegang tot geneesmiddelen, preventiecampagnes of modernisering van ziekenhuisinfrastructuur.
Het akkoord dat de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en de belangrijkste vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, Catherine Rutten (CEO pharma.be) en Joris Van Assche (afgevaardigd bestuurder, Febelgen), op 27 juli ondertekenden, is uniek te noemen. Eerst en vooral omdat het de toegang tot innoverende behandelingen en de betaalbaarheid van het systeem wil koppelen aan de versterking van de industrie als vooraanstaande speler op vlak van R&D, en aan de behoefte aan stabiele perspectieven voor de verschillende betrokkenen. Ook de reikwijdte en de programmatische samenhang en de algemene strategische visie zijn nieuw. Hier volgen, per onderdeel, de belangrijkste maatregelen.
Een samenwerking tussen de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en een start-upbedrijf leidt tot een bijzondere combinatie van biomedische innovatie en duurzame energievoorziening. Gezinnen kunnen gratis gebruikmaken van warmte die vrijkomt uit de extra krachtige servers die de afdeling inzet.
Minister Maggie De Block was guest speaker op het CIB-symposium van 5 juni laatstleden. Ze gaf haar visie op de gezondheidssector en kondigde een toekomstpact aan met de industrie, waarvan de details ten vroegste eind juni bekend zouden zijn...
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...