Een mogelijk probleem met defibrillatoren en het risico dat een insulinepomp gehackt kan worden: soms is het oppassen geblazen met de combinatie technologie-geneeskunde. De Amerikaanse Food & Drug Administration werkt overigens aan een richtlijn voor farmaproducenten over cyberaanvallen.
Wie werkt met de AED-defibrillatormodellen LIFEPAK CR Plus en LIFEPAK EXPRESS wordt verzocht om die checken wegens een elektrisch mankement bij sommige exemplaren: ze zouden geen elektrische schok doorgeven aan mensen met een hartstilstand. Ongeveer 2.577 devices vertonen dat probleem.
Johnson & Johnson stuurde onlangs dan weer de waarschuwing rond dat een van zijn insulinepompen voor diabetici gehackt kan worden. Het gaat om de insulinepomp OneTouch Ping, die enkel wordt verkocht in de VS en Canada. Volgens Johnson & Johnson is het risico op hacking weliswaar "bijzonder klein" en zijn er ook nog geen gevallen van gemeld. Met de OneTouch Ping-pomp, die zoals alle insulinepompen onder de kleren wordt gedragen, kunnen diabetici insuline toedienen via een wifi-afstandsbediening. Volgens het bedrijf is het toestel niet verbonden met het internet of een extern netwerk. Maar blijkbaar kan het toestel worden gehackt vanop een afstand tot zeven meter. Mensen met slechte bedoelingen kunnen de communicatie tussen het toestel en de afstandsbediening kapen, en dus ongevraagd insuline injecteren. Dat kan levensbedreigend zijn.
Johnson & Johnson bevestigt de bevindingen, maar verzekert dat het toestel veilig en betrouwbaar blijft. Ongeruste patiënten kunnen altijd een maximaal toelaatbare insulinehoeveelheid instellen op de pomp.
De waarschuwing illustreert de groeiende bezorgdheid over medische toestellen die kunnen worden gehackt. In februari toonde cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab nog aan dat het erin geslaagd was in een ziekenhuis binnen te dringen en er een MRI-toestel te bedienen. De Amerikaanse Food & Drug Administration werkt aan een richtlijn voor farmaproducenten over cyberaanvallen.