10.000 virtuele bedden: hoe de NHS de ziekenhuiszorg herdefinieert

Geconfronteerd met toenemende druk op de gezondheidszorg, onderzoekt de NHS innovatieve oplossingen zoals virtuele ziekenhuiszorg thuis, een model dat de manier waarop zorg wordt geleverd zou kunnen veranderen. Er blijven echter vragen over de bereidheid van patiënten en professionals en de impact op medische teams.

In september 2023 kondigde NHS England aan dat het zijn doel had bereikt om 10.000 virtuele bedden in te zetten en beschreef dit als een “belangrijke sprong voorwaarts” in zijn transformatiestrategie voor de gezondheidszorg. Het idee is om patiënten met minder ernstige aandoeningen in staat te stellen thuis te herstellen, terwijl de congestie op spoedafdelingen wordt verlicht en ziekenhuisbedden worden vrijgemaakt.

“Patiënten zijn altijd liever thuis, in hun eigen bed, omringd door hun familie. Ze herstellen sneller,” legt Louise Hough uit, Current Health 's UK Director of Customer Operations, in een rapport voor de Britse website DigitalHealth. NHS England beweert dat patiënten die thuis worden behandeld net zo goed of beter herstellen dan patiënten in het ziekenhuis, met een lager risico op heropname en een beter mentaal welzijn.

Het model zou ook aanzienlijke besparingen kunnen opleveren. In Croydon Health Services NHS Trust, bijvoorbeeld, toonde een onderzoek besparingen van meer dan £742 (€882) per patiënt en een vermindering van 70% in heropnames.

De NHS streeft ernaar om 50.000 patiënten per maand te behandelen in deze virtuele eenheden, en sinds januari 2023 werden al 240.000 patiënten thuis verzorgd. Dit tempo doet echter twijfels rijzen over het vermogen van instellingen om bij te blijven.

Een complexe overgang van ziekenhuis- naar thuiszorg
De overgang van ziekenhuis- naar thuiszorg is niet eenvoudig. Het is afhankelijk van technologie voor monitoring op afstand, terwijl zorgteams een zorgniveau moeten handhaven dat vergelijkbaar is met dat in ziekenhuizen. De complexiteit van de technologieën zou de implementatie kunnen vertragen door angst voor de veiligheid van de patiënt.

John Cooling, voorzitter van Whzan Digital Health, erkent dat de invoering van virtuele zorg veel ondersteuning vereist voor zorgteams die gewend zijn aan face-to-face zorg. Whzan biedt een telehealthkit waarmee vitale functies op afstand kunnen worden gecontroleerd, waardoor het makkelijker wordt om patiënten te monitoren en de zorgteams worden ontlast.

Impact op het personeelsbestand: een extra belasting?
Hoewel virtuele zorg in theorie de druk op zorgteams kan verlichten, is er vaak extra personeel voor nodig. Volgens Alan Payne, directeur bij Access Group, “hebben de huidige virtuele afdelingen meer personeel nodig om te functioneren”, hoewel ze de overbevolking op spoedeisende hulpafdelingen verminderen en de werkomstandigheden voor zorgverleners verbeteren.

Dit model zou ook het personeelsverloop kunnen verminderen, een cruciale kwestie in een tijd waarin een derde van de NHS-medewerkers overweegt hun baan op te zeggen, volgens een onderzoek uit maart 2023.

Acceptatie door patiënten: een belangrijke succesfactor
Het succes van virtuele zorg zal ook afhangen van de acceptatie door patiënten en het publiek. Uit een onderzoek in 2020 bij Croydon NHS Trust bleek dat 87% van de patiënten een positieve ervaring had met virtuele zorg. Uit een ander onderzoek in 2023 bleek dat 71% van het Britse publiek bereid was om onder bepaalde voorwaarden behandeld te worden in een virtuele unit.

De terughoudendheid komt echter vaak van zorgverleners, die bang zijn dat patiënten thuis niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om deze terughoudendheid te overwinnen, is het essentieel om zorgverleners de hulpmiddelen te geven die ze nodig hebben om de continuïteit van de zorg thuis te garanderen.

Tot slot benadrukt Louise Hough dat de betrokkenheid van belanghebbenden binnen de NHS cruciaal is voor het succes van dit model. “De buy-in van zorgteams is essentieel, omdat zij de patiënten het beste kennen en op zoek zijn naar de juiste oplossingen”, besluit ze.

> Lees het volledige rapport (EN)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.